Лозан Панов не се яви на делото си срещу КПКОНПИ

Лозан Панов не се яви на делото си срещу КПКОНПИ
До месец съдия Ангел Павлов ще се произнесе по делото за глобата от 1000 лв. на председателя на ВКС, снимка: БГНЕС

След като Националната агенция за приходите (НАП) потвърди, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е получил резултатите от ревизията на доходите, имуществото и активите на семейството му, в петък Лозан Панов не се яви пред Софийския районен съд (СРС), за да защити жалбата си срещу наложената му 1000 лв. глоба за неподадената от него имуществена декларация пред Сметната палата, което бе повод за старт на проверката на приходната агенция.

За разлика от 12 юли, когато председателят на ВКС лично се яви пред районния съдия Ангел Павлов, за да поиска отмяна на санкцията от Сметната палата, този път Панов отсъстваше. Адвокатът му Александър Кашъмов също не дойде в съдебната зала. 

От доклада на съдия Павлов стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд е предоставил за призоваване адреса на ръководения от него съд, където именно е пристигнала и призовката му. Тя обаче е била приета не лично от него, а от един от юрисконсултите на съда -  Здравко Стойков. Според съдия Попов това не  означава, че Панов не е уведомен за призоваването си, тъй като юрисконсулт Стойков е юридически компетентен, познава закона и е бил специално натоварен със задачата да приеме съдебните книжа. Защитникът на председателя на ВКС – адвокат Кашъмов – също редовно призован, пък бил извън града и затова е депозирал молба на по късен етап да вземе отношение по делото. В крайна сметка въпреки отсъствието на жалбоподателя, както и на какъвто и да било негов процесуален представител, съдия Павлов даде ход на делото.

На заседанието, но вече като редовно призован, се яви и процесуален представител на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), в лицето на старши юрисконсулт Габриела Виденова. До повторното насрочване на заседанието се стигна, след като съдия Павлов пропусна да призове представител на Антикорупционната комисия на 12 юли, въпреки че, след влизането в сила на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, именно тя стана правоприемник на издалата наказателното постановление на Лозан Панов Сметна палата. Поради това съдия Павлов отмени определението си за даване ход на делото от предходното заседание и насрочи настоящото. "Нямаше как делото да се реши, тъй като бяха нарушени правата на въззиваемата страна", обясни съдията.

Председателят на ВКС Лозан Панов обжалва пред СРС наложената му глоба от 1000 лв. за неподаване на имуществена декларация пред Сметната палата с аргументите, че наказателното постановление е нищожно и нарушава репутацията му. Панов също така смята, че след като е подал декларация пред Инспектората към ВСС, той не е бил длъжен да прави същото и пред Сметната палата. 

Според КПКОНПИ обаче глобата е наложена от компетентен орган – Сметната палата, чиято компетентност е вменена от чл. 9 ал.2 на вече отменения Закон за публичност на имуществото на лица заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД). Освен това според процесуалния представител на Антикорупционната комисия наказателното постановление е издадено в предвидената от закона писмена форма и в съответния срок. "С виновното си поведение, изразяващо се в бездействие, г-н Панов, в качеството си на адресат на административнонаказателна отговорност, е осъществил визираното нарушение на чл. 4 ал 1 т.2, вр. чл. 4 ал.4 от ЗПИЛЗВДДД и носи административнонаказателна отговорност по чл. 8 ал.1 от същия закон", заяви юрисконсулт Виденова. Според  КПКОНПИ това, че като председател на ВКС е подал декларация по силата на Закона за съдебната власт пред ИВСС не го освобождава от задължението му по ЗПИЛЗВДДД, тъй като той има и друго качество – член на Висшия съдебен съвет и в това си качество попада в хипотезата на чл. 2 ал. 1 т. 15 от въпросния закон.

Поради високия обществен и медиен интерес към процеса съдия Павлов се ангажира да го реши в рамките на препоръчителния едномесечен срок, макар да е практика, заради високата натовареност на съдиите от СРС, решенията по дела да се бавят с по 2-3 месеца.

Още по темата

Прокуратурата ще иска постоянен арест на нападателя на столична адвокатка

Предишна новина

Димитър Франтишек сменя Даниела Начева на поста и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Това вглеждане в лицето на Панов изглежда мръснишко | нерегистриран
  8
  -4

  Защо в този сайт не се говори за липсата на прокурорски надзор върху законността? И за това, че сме най-корумпираната държава в Европа? С най-много бягства от страната - млади, стари, кой както може бяга от местопрестъплението, наречено България?

 2. 14
  Дядо Йоцо гледа | нерегистриран
  7
  -4

  Бабини ти трънкини... ТОТАЛНА ИЗЛАГАЦИЯ! Много ще ми е интересно решението В ИМЕТО НА НАРОДА на софийския мирови кадия! Що не пробва да спогоди спорещите за правата, свободите и благинките на Гражданинът Панов"? НЕ НА СТРАХА! Кьовеши направи решителната крачка, скоро и ние ще я последваме, но... какво тук значи някаква си личност?

 3. 13
  Ана Караиванова | нерегистриран
  6
  -2

  Сметната палата няма право да проверява, камо ли да глобява /сакън, да не си помислите ОТСТРАНЯВА/ наш Лизан!

 4. 12
  Сметайте за Сметната палата | нерегистриран
  6
  -2

  След като първият съдия е такъв, каква е министърката на правосъдието и пръв експарламентарист. Правно чудовище начело на злодеи, на които чистачките с метлите гонят убийците да не избягат от Централния комитет на партията управляваща България през последните петилетки. И тя горката е завършила помощно РАБФАК.

 5. 11
  Мониторинг | нерегистриран
  14
  -6

  Добре е представителите на ЕК добре да видят що за човек е представителя на ВКС

 6. 10
  Не разбрах | нерегистриран
  24
  -14

  Спомням си, че в предходното заседание Панов обясни, че се възползвал от правото си на жалба, защото със санкционирането му било засегнато доброто му име и се създало впечатлението, че крие имущество. В същото време не се явява на заседание. Какво послание отправя Панов?

 7. 9
  Лебеде,Лебеде... | нерегистриран
  25
  -8  Веднъж написах!

  Нека не се повтарям!

  Лозан Панов НЯМА полезен ход, освен сам да ОПОВЕСТИ резултата от проверката-незабавно!

  Иначе ПОВЛИЧА Върховния съд и съдебната система със себе си! Не СЛУЧАЙНО е посочил за свой СЪДЕБЕН адрес ВКС!  Защо ССБ мълчи - тази компрометирана организация!Взема преди месец отношение по бюджетни за съдебната система въпрси, което не й е работа, но когато е засегнат ТЕЖКО лидера на ВС с официален акт, мълчат като ПОСРАНИ!  Апропо-сигнал за липса на полезен ход!  Смятам-само оставка, предхождаща от продължителен неплатен отпуск от Лозан Панов е верният изход! И колегата, който гледа делцето - НЕ НА СТРАХА!!!  ТОй така ни учеше!!!

 8. 8
  Лебеде,Лебеде... | нерегистриран
  19
  -8

  Веднъж написах!

  Нека не се повтарям!

  Лозан Панов НЯМА полезен ход, освен сам да оглави резултата от проверката-незабавно!

  Иначе ПОВЛИЧА Върховния съд и съдебната система със себе си! Не СЛУЧАЙНО е посочил за свой съден адрес ВКС!  Защо ССБ мълчи - тази компрометирана организация!Взема преди месец отношение по бюджетни за съдебната система въорси, което не й е работа, но когато е засегнат тежко лидера на ВС с официален акт, мълчат като посрани!  Апропо-сигнал за липса на полезен ход!  Смятам-само оставка, предхождаща от продължителен неплатен отпуск от Лозан Панов е верният изход! И колегата, който гледа делцето - НЕ НА СТРАХА!!!  ТОй така ни учеше!!!

 9. 7
  Меченце | нерегистриран
  17
  -7

  Човекът няма 1000 лв. да си плати глобата, вие конспирации измисляте.

 10. 6
  права на човека | нерегистриран
  29
  -12
  До коментар #1 от "нахалство без граници | нерегистриран":
  Не разбирам защо Л.Панов е дал адрес за призоваване-ВКС. По това дело той е страна лично, в качеството си на нарушител, а не като представляващ съда.

  Дал е адреса на съда, който ръководи, защото се отъждествява с този съд. Навремето един френски кла беше казал :Държавата-това съм аз. А сега др. председател казва : Съдът - това съм аз. И втората причина е, че не е нужно публиката да научава къде живее председателят. Възможно е това да е някой от т.нар. "затворени комплекси", построени за новата номенклатура- високопоставени казионни лица, разни официализирани парвенюта, олигарси и част от тяхната стража. Не е редно простолюдието да научава такива факти, които са част от интимната сфера на човека, т.е. трябва да се защитават човешките права.

 11. 5
  | нерегистриран
  16
  -7

  Каква приятна изненада, за първи път да пренебрегне показността. Помъдрявате, г-н Панов. Повече, при евентуална среща в "Немското" на по бира.;)

 12. 4
  Георги Димитров | нерегистриран
  18
  -7

  Сметната палата бе наследена от Комисията за държавен и народен контрол, а сега си имаме КОНПИ Р и Пеевски има страшни адвокати и счетоводителки.

 13. 3
  Социалистически реализъм | нерегистриран
  18
  -11

  Някаква си комисия била правоприемник на Сметната палата. Тия надминаха достиженията на Димитровската конституция. Върховна одитна институция имат всички страни по света, а КОНПИ/Р/ си имаме само ние тиквичките в бостана на Цар Тиква!

 14. 2
  Социалистически реализъм | нерегистриран
  15
  -11

  Някаква си комисия била правоприемник на Сметната палата. Тия надминаха достиженията на Димитровската конституция. Върховна одитна институция имат всички страни по света, а КОНПИ/Р/ си имаме само ние тиквичките в бостана на Цар Тиква!

 15. 1
  нахалство без граници | нерегистриран
  32
  -10

  Не разбирам защо Л.Панов е дал адрес за призоваване-ВКС. По това дело той е страна лично, в качеството си на нарушител, а не като представляващ съда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.