Лозан Панов не успя да блокира внедряването на ЕИСС във ВКС

Лозан Панов не успя да блокира внедряването на ЕИСС във ВКС
Лозан Панов, снимка:БГНЕС/архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не успя да блокира внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) в съда, който ръководи. Опитът за това бе направен „през задния вход“, като извънредна точка в дневния ред на Пленума, който по изключение заседава в понеделник. Идеята на Панов бе да се отложи внедряването на програмата, което на практика трябва да бъде завършено в същи ден – понеделник, в който кадровиците бяха насрочили заседанието. Реално – с подобна стъпка би се блокирала цялостната работа, свързана с ЕИСС, тъй като доработването на програмата и изглаждането на вече фиксираните от редица съдилища в София и страната проблеми щеше да бъде поставено „на трупчета“.

Целта на Панов всъщност да бъде блокирана цялостната работа по ЕИСС пролича още в началото на заседанието на Пленума, когато той посочи, че държи освен въпроса за отлагането на внедряването във ВКС да бъдат обсъдени и „други възражения от съдилища относно ЕИСС“. Такива материали обаче не фигурираха официално към точката и публиката не успя да разбере кои точно възражения визира Панов – дали тези, появили се в публичното пространство през конкретни медии и от определена група съдии или официално постъпили във ВСС писма с официално съдържание и забележки.

Малко след предложението на Панов за отлагане на внедряването във ВКС всъщност започнаха и най-сериозните противоречия между кадровиците, мнозинството от които бяха убедени, че въпросът не бива да бъде отнасян само до Върховния съд, а трябва да се обсъжда в контекста на всички съдилища в страната, най-малкото защото ЕИСС е централизирана, уеб-базирана програма.

Съдебният кадровик Боян Новански пръв предложи въпросът да не бъде обсъждан по същество в заседанието в понеделник, тъй като на практика все още не е ясно какъв път ще се поеме – за спиране на програмата, за надграждането й или преработването й. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пък посочи, че въпросът за ЕИСС касае единствено съдилищата в страната и генералното решение, което по-късно да бъде предложено на Пленума за одобрение, трябва да бъде взето от Съдийската колегия.

Главният прокурор Иван Гешев го подкрепи. „Ясно е, че тази система е направена за съдии и трябва да се направи всички възможно техните забележки да бъдат съобразени и недостатъците да бъдат отстранени. Присъединявам се, че въпросът трябва да бъде обсъден първо на Съдийска колегия и общото решение да бъде предложено на вниманието на Пленума. Второ – едно евентуално спиране на внедряването на тази система ще нанесе сериозен репутационен удар върху ВСС и системата. Доколкото съм запознат с договора няма пречка след внедряването на системата да бъде съставен констативен протокол, в който да бъдат отразени всички забележки и разработчикът да отстрани всички недостатъци. Но Съдийската колегия трябва да се обедини на първо място, като цената не бива да е спиране на системата. Отново казвам – това ще е сериозна имиджова щета върху страната ни и в частност върху ВСС. Ако някой цели това, трябва да го каже“, посочи главният прокурор.

Огнян Дамянов също посочи, че въпросът няма как да бъде обсъден в настоящото заседание, тъй като до момента на вниманието на Пленума е поставен единствено акцентът за спирането на внедряването във ВКС. „Не можем да гледаме точката за ВКС, тъй като сме обединени, че трябва да се вземе решение за всички съдии. Нека бъдем обективни – Пленумът никога не е взимал решение за съда или прокуратурата без преди това съответната колегия да е взела решение“, посочи Огнян Дамянов.

Гергана Мутафова също взе думата, като напомни, че на заседанието на Съдийската колегия на 1 септември, на което темата бе обсъдена доста обстоятелствено, бе взето решение да бъде сформираната работна група, в която да вземат участие както кадровици, така и действащи магистрати, които са изразили несъгласие или срещат трудности с част от функционалностите на системата. Мутафова, която е и ръководител на проекта за ЕИСС, изтъкна, че първата среща с група съдии от най-големия съд в столицата – Софийския районен съд (СРС), недоволни от програмата, е планувана още за вторник.

„Преди 3 години поисках Пленумът да се произнесе дали проектът да продължи, тогава вие всички казахте, че въпросът трябва да бъде обсъден първо на Съдийска колегия. Бях поканена да участвам нарочно заседание на Съдийската колегия, като след това Пленумът взе решение проектът да продължи. На 1 септември колеги от Съдийската колегия внесоха предложения, които обаче касаеха конкретни промени, най-вече свързани с употребата на КЕП. Такива промени обаче могат да бъдат направени след изричен отговор на Оперативна програма „Добро управление“ за финансовите корекции. За да се вземе информирано решение от прокурорите трябва да има ясни и конкретни предложения от Съдийската колегия, след като имаме отговор на Оперативна програма „Добро управление“ и след среща с колеги от страната, с част от които ще се срещнем още във вторник, за да чуем становищата им. Тази доработка не може да стане в рамките на проекта, а в гаранционния период. Ако ние спрем чисто технологично внедряването, тази доработка как ще се извърши – с допълнителен договор ли, за колко време ще е отлагането, ако ние не влезем в гаранционния период няма кой да извърши тази доработка. Защо представителите на ВКС не са дали своите забележки преди 1 година? Аз съм чела всички писма, които са постъпили във времето и голяма част от тях са противоречиви. За да е ясна рамката – тя трябва да бъде сложена от колегите от Съдийската колегия, а след това Пленумът окончателно да я одобри. Нека не правим обобщения в момента, за да настройваме още повече колегите. Чета по форумите някакви безумни неща, че са похарчени 14 млн. лв. Много добре знаете, че проектът беше за 6 млн. лв., а по-късно бе оптимизиран за малко над 5 млн. лв. Ако ние тук работим професионално, ще разберем, че няма нужда да се налива масло в огъня, особено там където може би нито огън съществува, нито масло е нужно да се налива“, коментира Мутафова.

След известни противоречия между членовете на ВСС дали Съдийската колегия отново трябва да обсъжда изрично въпросът, в крайна сметка бе решено с 5 гласа „за“ срещу 16 „против“, че още в сряда сутринта ще бъде свикан нов извънреден Пленум, като ще бъде обсъдено какво да се прави с ЕИСС, отнесено до всички съдилища. На заседанието ще бъдат поканени и представители на Оперативна програма „Добро управление“, такива на разработчика „Информационно обслужване“, както и министърът на правосъдието.

Още по темата

Задържаха 4 жени от Израел за контрабанда на упойваща трева за около 3 млн. лева на летище Варна

Предишна новина

ВАП сезира министъра на земеделието да извърши незабавна проверка за сеч на вековна гора край Котел

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  съдия от ВКС | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  е, много се уплаших!

  Не ги плашим. ДивИм се колко са ...адаптивни.

 2. 13
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #8 от "съдия от ВКС | нерегистриран":
  Фактите: Пленумът на ВКС взе решение да поиска от ВСС отлагане на въвеждането на системата, която не е съобразена със спецификата на върховен съд, докато не се въведат допълнителни функционалности, позволяващи относително нормална работа по делата.
  Лозан Панов изпълни искането на съдиите от ВКС и го внесе за разглеждане от ВСС.
  След изказвания на прокурори, които няма да работят със системата, Чолаков, който няма да работи със системата и Новански, който няма да работи въобще, останалите "съдии" от ВСС с изключение на петима, бламираха съдиите от Пленума на ВКС, като въобще не допуснаха искането им до дневния ред.
  Аферим!
  Помним ви поименно, "колеги"!

  е, много се уплаших!

 3. 12
  ВКС | нерегистриран
  15
  -1

  някои членове на ВСС ще трябва да се поупражняват с новата система, че като се върнат във ВКС ще им се наложи да работят с нея :)

 4. 11
  666 | нерегистриран
  30
  -5

  Слезте на земята. Служители искат да напускат заради това безумие. Помислете малко ако можете.

 5. 10
  *********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 9
  RRR | нерегистриран
  16
  -2

  Е, точно заради това и такива гении ще си работим за заплата, стаж и пенсия, рутинно, леко и без напън, нищо повече от минимално необходимото.

 7. 8
  съдия от ВКС | нерегистриран
  39
  -2

  Фактите: Пленумът на ВКС взе решение да поиска от ВСС отлагане на въвеждането на системата, която не е съобразена със спецификата на върховен съд, докато не се въведат допълнителни функционалности, позволяващи относително нормална работа по делата.
  Лозан Панов изпълни искането на съдиите от ВКС и го внесе за разглеждане от ВСС.
  След изказвания на прокурори, които няма да работят със системата, Чолаков, който няма да работи със системата и Новански, който няма да работи въобще, останалите "съдии" от ВСС с изключение на петима, бламираха съдиите от Пленума на ВКС, като въобще не допуснаха искането им до дневния ред.
  Аферим!
  Помним ви поименно, "колеги"!

 8. 7
  Tribus Verbis | нерегистриран
  34
  -5

  Много приказки, голяма пропаганда, вой в защита на една изначално сбъркана и негодна електронна система. Обаче защо не отговорите на един прост и лесен въпрос: КОЛКО ПАРИ ПОЛУЧИХА МУТАФОВА И ДРУГИТЕ ДВАМА ОТ ВСС ПО ТОЗИ ПРОЕКТ? И защо Правен свят не задава този въпрос? И защо когато други го задават, си правите оглушки? КОЛКО?

 9. 6
  льольо | нерегистриран
  31
  -1

  "Доколкото съм запознат с договора няма пречка след внедряването на системата да бъде съставен констативен протокол, в който да бъдат отразени всички забележки и разработчикът да отстрани всички недостатъци." - да де, ремонт след ремонт след ремонт .. защо ли ми е много познато. Дайте да го вкараме, да се вземат едни пари, пък после ще оправяме. Да ама това е правосъдие - трябва да е качествено и в срок, а тия идеи за ремонти в движение ще докарат до всички друго, но не и до качество и бързина.

 10. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 4
  | нерегистриран
  31
  -2
  До коментар #1 от "🥺🥺🥺 | нерегистриран":
  Само забележете от какво се притеснява тлавния прокурор-да не се накърни репутацията на ВСС! То пък една репутация.....

  Тя репутацията им ще се срине много повече, ако системата блокира и хората не могат да получат достъп до правосъдие, отколкото ако си признаят, че са сгрешили и се постараят отговорно да поправят нещата. Дори и да има финансови санкции - не е това най-важното. Но той отдавна е показал, че не вижда по-далеч от носа си с "изяви", който имат точно обратния ефект на това, което е целял...

 12. 3
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 2
  Прокуратурата | нерегистриран
  34
  -7

  Прокуратурата - вън от съдебната власт!

 14. 1
  🥺🥺🥺 | нерегистриран
  48
  -2

  Само забележете от какво се притеснява тлавния прокурор-да не се накърни репутацията на ВСС! То пък една репутация.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.