Лозан Панов обърна Съдебната палата на бордей

Лозан Панов обърна Съдебната палата на бордей
Българският музикален изпълнител Alek Sandar е заснел последното си видео, популяризиращо легализирането на наркотиците, в Съдебната палата в София, снимка: FB/aleksandarofficial 

 
 
Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в професията и обществото.
 
 
5. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;
5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;
 
 
Раздел III.
СПЕЦИФИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ 
8.3. Магистратът на ръководна длъжност се грижи за организацията и дейността на поверената му служба по начин, чрез който да бъдат постигнати най-добри резултати. 
8.4. Магистратът на ръководна длъжност полага усилия да бъде информиран за всичко, което се случва в службата, която ръководи, за да може да взема правилни управленски решения и поема отговорност.
 
Полуголи еротични танцьорки, въоръжени с автомати и пистолети гангстери, танцуващи хора (включително и деца) с разширени от употреба на наркотици зеници – това са част от участниците във видеоклип на българския музикант Аlek Sandar, който в дует с американския рапър Juicy J, изпълняват песента "Yerba". Музикалната творба е смесица между хип-хоп и поп-фолк, а заглавието произлиза от един от многобройните жаргони, с който в последните години употребяващите марихуана наричат цигарите с трева. Промоцията на музикалното произведение е реализирана на 12 април в YouTube канала на Alek Sandar и до момента е събрала по-малко от половин милион гледания, което не е много висока атестация за продукцията, макар в клипа участие да е взела и Жанета Осипова, български еротичен модел, добила популярност като победителка в конкурса Miss Playmate 2018.
 
Като повечето музикални хип-хоп и поп-фолк произведения и това съдържа определено социално послание. В случая на преден план е изведено желанието на лирическия герой за легализиране на наркотиците: "Сега е времето за легализация. Сега е времето за декриминализация. Продавай, организирай, монетаризирай. Отворете вратата. Сега е времето за декриминализация. Слагаш го в дупаката си, слагаш го в гърлото си, слагаш го в устата си, защото харесваш Yerba".
 
Всичко изброено дотук едва ли щеше да има някакво значение, ако любителите на марихуаната, кръшните танци и R&B-чалга ритмите, не бяха ползвали за декор на видеоклипа столичната Съдебна палата!?! Повече от половината от видеото с продължителност 3,46 минути е заснето на втория етаж и на последния етаж в храма на Темида. На въпросните етажи съдебни заседания провеждат съдиите от Софийския градски съд и Върховния касационен съд. Ползването на Съдебната палата за декор изобщо не е случайно, тъй като режисьорите Радостин Събев-Шошо и Alek Sandar включват във видеото между тежковъоръжените бандити и полуголите плеимейтки и акценти от вътрешната декорация на палатата, включително статуии на Темида. 
 
Строената между 1929 и 1940 година Съдебна палата в София е най-големият български архитектурен паметник, "който не губи и днес своята монументалност и предназначение", гласи част от презентацията на емблематичната за българското правосъдие и държавност сграда в сайта на Върховния касационен съд, чийто председател отговаря за нейното функциониране и стопанисване. 
 
Заснемането на подобен видеоклип в Съдебната палата би било невъзможно без изрично писмено разрешение от председателя на ВКС Лозан Панов или на изрично упълномощено от него лице, служител на ВКС, тъй като достъпът до палатата е контролиран от съдебната охрана. Видно от видеото е, че то е снимано в почивен ден, защото в кадрите не попадат случайни минувачи. А самото заснемане е отнело доста време, ако се съди по разкадровката, гримовете на танцьорките и останалите участници, пошлите на моменти сцени и допълнителното офис оборудване, което е разположено пред съдебните зали, в които окончателните си решения и присъди, произнасят съдиите от ВКС. 
 
Ползването на Съдебната палата за подобни сцени, включващи въоръжено нападение и поставяне на хора по очи на земята, противоречи на заповед на самия Лозан Панов, издадена 21 март 2017 г., в която се посочва, че "в сградата на Съдебната палата не се допускат с неприличен външен вид, в явно нетрезво състояние, под влиянието на упойващи или наркотични вещества или с агресивно и скандално поведение". От това излиза, че Панов или е нарушил своята собствена заповед или в най-добрия случай не е упражнил контрол върху подчинените си, за да се стигне до това безпрецедентно по своята същност уронване престижа на съдебната власт. И в двата случая отговорността е на председателя на ВКС.
 
Още повече, че със заснемането на видеото са нарушени поне четири текста от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, като два от тях се отнасят пряко до отговорността на административните ръководители, т.е. на председателя на ВКС. 
 
Какви действия ще предприеме ръководената от Лозан Панов Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет, с оглед уронването престижа на съдебната власт предстои да се разбере, макар че по традиция председателят на ВКС ще се опита да избегне включването на подобна точка в дневния ред. С оглед на това, че е налице грубо уронване престижа на съдебна власт, то въпросът следва да бъде обект на дискусия и от Пленума на ВСС, който би следвало да стартира и дисциплинарно производство срещу председателя на ВКС. "Правен свят" ще отправи запитвания до кабинета на председателя на ВКС и до представляващия ВСС в търсене на отговори - как, кой и защо е допуснал превръщането на храма на правосъдието - столичната Съдебна палата в декор за рушащ авторитета на съдебната власт музикален видеоклип.
 
Освен нарушаването на етичните принципи на магистратите, разрешението, получено лично от председателя или друго лице от ВКС, заснемането на клип с подобно съдържание в Съдебната палата влиза в противоречие с множество морални разбирания за нормалност. Парадоксално е, но днес или утре, там където полуголи танцьорки кършат тела, татуирани и въоръжени с огнестрелно оръжие музиканти възпяват дрогата, а младежи и деца танцуват в хип-хоп чалга ритъм, предстои СГС да гледа мярката за неотклонение на задържания за смъртта на журналиста Милен Цветков дрогиран 22-годишен шофьор, чиято ценностна система е изградена на същите послания като съдържащите се в "Yerba". И точно защото това е реалността, то нека няма изненадани, че след като "съдия №1" допуска Съдебната палата да бъде превърната в бордей, то усещането за безнаказаност вече и убива. Буквално.
 
Видеоклипът "Yerba":

Автентични кадри от странични наблюдатели на процеса по заснемане на видеото

Още по темата

Съставиха акт на пловдивски адвокат-активист за нарушаване на мерките срещу пандемията COVID-19

Предишна новина

Трима задържани, един с обвинение след трагедията с Милен Цветков

Следваща новина

Коментари

57 Коментара

 1. 59
  Панов е позор. Вън | нерегистриран
  2
  -2

  Лозан Панов е позор за съда, толкова колкото и клипа! А тези които все не са разбрали защо!!! Явно са любители и гледат постоянно филми с тежки сцени 18+ и това ги е напарвило такива като Лазон Панов, но ние не сме такива. Лазан Панов е позор за съда!

 2. 58
  | нерегистриран
  4
  -4

  Аз не разбрах - защо Панов? Само защото воювате с него? Това не стига.

  Напишете веднъж поне ясно и истинно - кой подписа разрешението за снимането на този клип - с имена и длъжност, къде работи и какво.

 3. 57
  Обяснението:Не е това, което виждате! | нерегистриран
  1
  -2

  Го практикува всеки разобличен измамник

 4. 56
  Царят на подмяната докато скъса нишката с реалното. | нерегистриран
  1
  0

  Типично за лукавия е подмяната. Факт, срещу 800лв хвърлящ танцьорки върху масата на съдиите, докато по пейките се въртят задници, в емблематична сграда символ сама по себе си , натоварена с очакване за поправка на всичко сбъркано.

  Подмяната на договарящит, цената, уж сюжета.

 5. 55
  Мартин Лозанов | нерегистриран
  3
  -10

  Клипа е на изключително високо ниво. Почти никой освен нас, които работим в тази сфера, не знае как изглежда тази сграда от вътре. Изпълнителя по-скоро популяризира красивата архитектура във фоайето от колкото да уронва имиджа на каквото и да е било!

 6. 54
  | нерегистриран
  7
  -5

  Основната ви грижа за формата - сградата, и обидата ви заради нея, а за съдържанието ?!?

  Нищо.

  Аз пък искам ВСС да си ходи !

  Да, и той ще си отиде - като му изтече мандата, и членовете му - които не са на пенсионна възраст и вече не са във ВАС и ВКС, ще си направят кариерните подскоци, всички - целокупно, ще продължат да си харчат големите заплати и да ни гледат от високо и укоризнено.

  И Л. Панов ще си отите, все-пак и неговия мандат изтича.

  Вероятно за него няма да има комисия, комисия, която да оглави, но това са си рисковете на живото предаване ...

  Проблемът е, че и поредните -безнадеждни и безнадеждно, нищо - полезно, не свършиха !

  В Ориента е така.

  Урааа ! Да живей !!!

 7. 53
  | нерегистриран
  9
  -10
  До коментар #52 от "Laura | нерегистриран":
  Не виждам защо някои коментират въз основа на работния материал, подбран от Правен свят. Изгледах видеото. Същото е с много визуални ефекти и само въз основа на него не бих разбрала, че то е снимано в Съдебната палата. Явно сайтът търси поредният скандал. Ясно защо.

  Laura, Laura, преди да напишеш тази глупост колко "козчета" дръпна? Естествено, че голяма част кадрите са заснети в Съдебната палата в София, но ти явно няма откъде да ги знаеш тия работи. По-леко с тревата, защото не е за всеки!

 8. 52
  Laura | нерегистриран
  11
  -20

  Не виждам защо някои коментират въз основа на работния материал, подбран от Правен свят. Изгледах видеото. Същото е с много визуални ефекти и само въз основа на него не бих разбрала, че то е снимано в Съдебната палата. Явно сайтът търси поредният скандал. Ясно защо.

 9. 51
  ВКС стигна дъното с появата на Лозан Панов | нерегистриран
  19
  -12

  Замислете се! От появата на Лозан Панов във ВКС съдебната система се реформира така, че стигна дъното! По-зле няма къде!!! Защо не се намери някой психиатър да го посъветва как да се лекува този човек, а и защо не се намери воля и да се измени ЗСВ и когато има токива психари като Лозано Панов, то те на ходят на лечение на 4-ти километър на на на бул.Витоша 2 в София.

 10. 49
  Pavel Ivanov | нерегистриран
  10
  -19

  Много ниско сте паднали да пишете такива Fake News и да атакувате едно от малките позитивни неща които се случват в България на последък. Никъде в песента не се пее са наркотици, и няма никакви разширени зеници. В Сградата са снимани много други продукции и клипове. Клипа е на изключително високо ниво! И в случая става въпрос за някакъв космически кораб с извънземни и специални ефекти. Браво на екипа!!!

 11. 48
  Що тъй другите правни сайтове, източници на възхвала на умните и красиви | нерегистриран
  18
  -8

  мълчат за това клипче?Какво става, живи ли сте?Страх ли ви е да пишете нещо по въпроса?Е, не е в полза на умно-красивите, ама защо мълчите бе, лекс бг е да факто?

 12. 47
  До възмутените | нерегистриран
  12
  -17

  Аз не виждам Лозан Панов да се е снимал в клипа. Но съм виждал Гешев да дава интервюта в кабинета си за сайтовете, където чалгарите са главни герои и измежду заглавия, като "Малката Джулка трупа пачки за бавачки", "Мартин Данона заби апетитна бургазлийка", "Голата Гери Никол скандализира навръх Великден", "Мъжът на Енджи Касабие помпа актьори". Възмутени от това нямаше...

 13. 46
  !? | нерегистриран
  14
  -16

  Толкова ли много ви пречи Лозан Панов ? Толкова ли неистово искате да сложите юзда тотално на съда ? Е хайде да има поне един дето не иска да ви слуша ? Поне един да има де,за кадем като казвате по банкенски ? Докато полираните криминаломилиционерски мозъци постепенно не деградират в небитието, оправия няма да има. Ще правите комбинации ,нали така,от план А,към план Б. То не бяха агнешки главички по тротоара,не бяха есмеси,не бяха селски изпълнения с бурмите на джантите,не беше циганите да носят табела с надпис "Гешев е радост" , чудеса творите. Няма, няма как, отивате си,обективно бавно се сдухвате,като ферментирали фурми. С фурми не става. Денят рано или късно ще дойде. И Лозан ако не е, то Лозановци ще има винаги и в това е надеждата,тя не погива!

 14. 45
  | нерегистриран
  21
  -11

  Каквото, както и когато и да е било, излагацията е налице. Клипчето е факт и авторът му се гордее с него. В същото време стопанинът на сградата се е заврял в миша дупка, което е типично за него. Сега ще му е виновно международното положение, прокуратурата, Цацаров, Гешев, мафията, ВСС и т.н. Но петното си остава. Съдебната система за пореден път се изложи и рейтингът й пак ще е незавиден. Ама си го заслужава. Освен да легализираме марихуаната и леко да излъскаме нечии задни части, не виждам какво повече може да се направи. Отвратително, пошло и пак няма да има виновни...

 15. 44
  max | нерегистриран
  20
  -8

  Значи, ако видеокадрите наистина са заснети в Съдебната палата, явно са се изходили върху ръководството, което го е разрешило. Едва ли някой би позволил, ако предварително е бил запознат със сюжета на продукцията и това, разбира се, пак си е негова отговорност. Отделно, за подигравка със съдебната власт, също, не се ли носи конкретна отговорност

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.