Лозан Панов отчаяно търси сблъсък с Цацаров

Лозан Панов отчаяно търси сблъсък с Цацаров
Лозан Панов отчаяно търси сблъсък със Сотир Цацаров

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отчаяно търси сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров. Половин час след като пресслужбата на държавното обвинение информира, че Цацаров, заместникът му Иван Гешев и ръководителите на специалните служби са на работно посещение в САЩ, от ВКС съобщиха, че Лозан Панов е писал второ писмо до главния прокурор, с което настоява да му бъде предоставена справка за работата на номинирания за следващ "обвинител №1".

На 2 октомври Панов вече изпрати едно писмо до Цацаров, с копия до Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия и до ръководителите на Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура, в които настояваше да му бъде предоставена подробна информация за работата на Иван Гешев като редови прокурор.

На 9 октомври писмото на Панов бе разгледано на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което кадровиците гласуваха, че отговор на питанията не може да бъде даден от главния прокурор, а това е от компетенциите на Комисията по атестирането и конкурсите. Председателят на ВКС изглежда не е удовлетворен от този отговор и държи да получи информация, лично от главния прокурор, което води до извода, че Панов напълно преднамерено търси конфронтация с Цацаров. Така Лозан Панов отчаяно се надява да се опита да компрометира прозрачността и редовността на процедурата по избор на следващия главен прокурор, което трябва да стане след изслушването на Иван Гешев от Пленума на ВСС на 24 октомври.  

"Правен свят" вече разкри, че "любопитството" на Лозан Панов за кариерата на Гешев не е случайно, а по-скоро използвайки правомощията си, той се поставя в ролята на "пощенски гълъб" на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев, чието издание атакува кандидата за главен прокурор с материал, чието съдържание (почти) изцяло се припокрива с първото писмо на председателя на ВКС.

Ето и част от съдържанието на второто писмо на Панов до Цацаров:

"Като председател на Върховния касационен съд – член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), с писмо с изх. № 1146/02.10.2019 г. посочих необходимостта от запознаване не само с общите количествени резултати от дейността на кандидата за главен прокурор, но и с конкретните прокурорски актове, изготвени от него, за да бъдат преценени познанията му в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика и т. н. Подобни данни липсват в Доклада на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата. Няма яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове.

До момента не съм получил отговор на посочено писмо, а както подчертах в него, информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата, което да даде възможност за обективна преценка на неговите професионални и делови качества, нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му."

300 милиона евро е получила България за осигуряване на по-добри условия за мигрантите

Предишна новина

Законодателната техника в парламента продължава да причинява неясноти и проблеми

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.