Лозан Панов пак атакува Цацаров

Лозан Панов пак атакува Цацаров
Укриващият се от правоохранителните институции председател на ВКС Лозан Панов, снимка: архив, Нова телевизия

Уличеният в невъзможност да докаже произхода на над 100 000 лв. доход председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново нападна главния прокурор Сотир Цацаров. На Международна конференция, организирана в София от политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), укриващият се от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) върховен магистрат опита да оправдае проверката срещу себе си с обвинител №1. Панов отправи недоказани твърдения, че Цацаров "преследвал критиците и поставял чадър над приятелите си".

"Критичните магистрати, начело с председателя на ВКС и други колеги и техните семейства са подлагани на жесток медиен и институционален терор, който преобръща живота им с краката нагоре. КПКОНПИ призовава на разпит председателя на ВКС, което отваря възможността всички административни ръководители да могат да бъдат привиквани, докато административният орган има дела в същия орган на съдебната власт", оплакал се Панов, цитиран от БНР. (Предварителна информация за събитието на ССБ е била подадена единствено към обслужващи интересите на съсловната организация медии.) 

По всичко изглежда, Панов е пропуснал да обясни пред чуждестранните гости, че причината за проверката на имуществото на семейството му е единствено фактът, че като председател на ВКС и член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), той отказа да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г. Заради това си нарушение, последвало от категоричен отказ на Панов да поправи грешката и все пак подаде декларация, макар и след установения срок, по закон той бе глобен с 1000 лв., а Сметната палата бе длъжна да сезира и Националната агенция за приходите (НАП). И тъй като в момента има висящо дело на Панов срещу правоприемника на Сметната палата – КПКОНПИ, по което се иска отмяна на наложената глоба, коментарът на председателя на ВКС се явява и груб натиск върху работата на Софийския районен съд, който все още не е постановил своето решение.

Вместо да се позове на фактите и да отговори – защо в началото на седмицата Панов се укри от Антикорупционната комисия, която го е призовала по надлежния ред, за да даде обяснение за произхода на над 100 000 лв. недеклариран доход, председателят на ВКС занимал предварително подбраната от ССБ аудитория с протестите срещу него и развинтените болтове на автомобила, управляван от избрания от него шофьор - съученик от детските години.

Председателят на ВКС си позволил да отправи и остри критики към Европейската комисия, заради положителния доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка. Коментарите на Панов почти напълно съвпадат с "опорните точки", пуснати от проваления бивш правосъден министър и неуспял партиен лидер Христо Иванов.

Арогантната атака на Панов срещу Цацаров не е прецедент, тъй като не за първи път, т.нар. "съдия №1" си позволява да уронва престижа на прокуратурата и в частност на "обвинител №1", който пък по ирония на съдбата е сред членовете на предходния ВСС избрали Панов за председател на ВКС. Панов многократно е нападал Цацаров в интервюта, както и когато обиколи държавните институции, за да иска изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Новото изказване следва да се разглежда като рестартиране на "хибридната война", която закрилящи Лозан Панов олигархични кръгове провеждат по овладяване на държавното обвинение и с оглед на наближаващия след една година избор на нов главен прокурор.

Парадоксално е, че коментарът на председателя на ВКС за "поставянето на чадър над приятелите" идва само ден, след като Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС е приело Тълкувателно решение по дело от 2016 г., което е изцяло в интерес на обвиняеми лица, подчинили редакционната политика на издаваните от тях медии в полза на укриващия се от правоохранителните власти Лозан Панов и на финансирания от чужди фондации съдийски съюз, проводник на политически и икономически интереси в правосъдието. (Решението на ВКС по Тълкувателно дело №4/2016 все още не е официално обявено.) 

Още по темата

Чувството за безнаказаност у някои хора трябва да приключи*

Предишна новина

Десислава Иванчева и Биляна Петрова все пак остават в ареста

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 43
  potresen | нерегистриран
  1
  0

  Iskate da nastanite Cacarov na negovoto mqsto i pishete otkroveni laji !!! E da ama ne ,tozi pat nqma da vi se poluchi !

 2. 42
  ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ВСС | нерегистриран
  6
  -1

  Т.1 ОТ ДН.РЕД:

  Панов да дае отчет какво е свършил за времето от избирането му и до момента като председател на ВКС...

 3. 41
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  О, кампанията по очернянето върви с пълна сила.

  Е, па колко по-черен може да стане един Черен лебед?

  На пачавра леке става ли и запъртък разваля ли се?

 4. 36
  невъзможност да докаже произхода на над 100 000 лв. доход | нерегистриран
  30
  -15

  Не гледайте този укриващ се от правоохранителните институции - той е един от богатите люде които имат едни много скъпи салфетки. Целта му е да вземе и вашите салфетцичи....

 5. 35
  До 29 | нерегистриран
  10
  -5

  Абе юристе,абе правнико,и предметът на делото се знае и решението в полза на престъпления свят се знае.Нали на първо място самият Панов е в клещите на КОНПИ,какво друго ще решат.

 6. 33
  Америка и Европа за Пеевски | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  О, кампанията по очернянето върви с пълна сила.

  Така е то! Бизнесът си е бизнес и момчета в Лангли си го знаят, когато на власт дойде нов Господар! Ха ха ха ха ха ах ...[[_75906_]]

 7. 31
  Кадия | нерегистриран
  24
  -1

  Май сте се окаже,че критиците които Цацаров преследва,са приятелите на Лозан.И обратно.Съдебна власт....единият с един олигарх,другият с друг.В тая войни няма добри и лоши.Всички са за боклука:И Цацаров,и Пеевски,и Лозан Панов,и Иво Прокопиев.Бедна България...

 8. 30
  СеСеБейче | нерегистриран
  22
  -6

  Този път и Прокопиев няма да го спаси.Потъват заедно.

 9. 29
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  12
  -11
  До коментар #11 от "До 7 | нерегистриран":
  Защо ма Здравке да не се знае,какво са решили по ТД 4/2016.Та вие как знаете ,какво ще реши съдът преди да се е произнесъл.Тези поне вчера са взели решение, а някои кантори направо налагат на съда, какво да реши.

  "Абе нерегистриран", между юристите не е прието да се разпространява информация за непубликувани решения, камо ли невярна информация. Но тук юристите май вече ги няма.  Та,просто се питам

  - от къде "Правен свят" е научил, че "Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС е приело Тълкувателно решение по дело от 2016 г., което е изцяло в интерес на обвиняеми лица", след като публично известният предмет на делото е различен, а съдържанието на решението не е оповестено? Питам се и каква е връзката между този абзац и останалата част на "материала"която незаслужава коментар, защото има откровената цел да охули Лозан Панов? 10. 27
  | нерегистриран
  13
  -8

  О, кампанията по очернянето върви с пълна сила.

 11. 25
  Съдия | нерегистриран
  31
  -11

  Изпуска си нервите вече.Атаката срещу Цеци ок, нищо ново, ама защо и доклада, и Брюксел. И ВСС е на прицел,сякаш съзнателно търси конфликт и с тях. Вчера същите тезиси пусна в Медиите и Ицето Иванов. Грешна тактика.Мисля, че догодина наесен ще има избор и на главен прокурор, и на председател на ВКС.Което е жалко.Лично аз възлагат огромни надежди на Лозан.И съм се лъгал.И не само аз.Не ВКС, СЪДЪТ не заслужава този театър.

 12. 24
  | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #21 от "BRAVO ! | нерегистриран":
  Kade e komentar 6 ? Skrihte go zashtoto ne e ugoden na Caci ,Delio i Boko ,nali !  В България се пише на кирилица!

 13. 23
  ВСС ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ ПАНОВ И КАЛПАКЧИЕВАТА ДРУЖИНА СА БИЛИ В ОТПУСКА В ДЕНЯ НА Т.НАР. ФОРУМ | нерегистриран
  26
  -16

  ДО КОГА ЩЕ СЛУШАМЕ ПИСИХОПАТНИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НА ПАНОВ?ЯСНО БЕШЕ ЗАЩО КАЛПАКЧИЕВ ОГЛАВИ ССБ.НАЧАЛОТО НА СКАНДАЛИТГЕ И КРАЯ НА ССБ....

 14. 22
  УЧУДЕН!!! | нерегистриран
  30
  -13

  Лозане, защо имаш проблем с това, че са написали хубав доклад за българската съдебна система?! Ти не си ли част от нея? Не оглавяваш ли ВКС? Не е ли редно да се радваш, вместо да злобееш?!

 15. 21
  BRAVO ! | нерегистриран
  8
  -4

  Kade e komentar 6 ? Skrihte go zashtoto ne e ugoden na Caci ,Delio i Boko ,nali !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.