Лозан Панов прати шпицкоманда срещу неудобни съдии от Апелативния специализиран наказателен съд

Лозан Панов прати шпицкоманда срещу неудобни съдии от Апелативния специализиран наказателен съд
Председателят на ВКС прати шпицкоманда срещу съдии от АСНС, снимка: архив, БГНЕС

Прокуратурата предлага Георги Ушев да не дава материалите по мерките на Иванчева и Петрова на проверяващите

 

По повод публикации в медиите, според които председателят на Върховния касационен съд е разпоредил проверка на въззивните производства по НОХД № 2617/2018 г. с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Петрова, и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура, и.ф. административният ръководител на Апелативна Специализирана прокуратура, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, съобщиха от държавното обвинение.

 

Πo-ĸъcнo от АСНС уточниха, чe пpoвepĸaтa нa BKC вeчe e пpиĸлючилa. И нa ĸoмиcиятa oт въpxoвни cъдии ca пpeдocтaвeни вcичĸи нeoбxoдими мaтepиaли.  

С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов безпрецедентно взе страна по едно от най-шумните наказателни дела за корупция по високите етажи на властта. Това срещу уличените в искане на подкуп в размер на половин милион евро и в получаването на част от него -  бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха заловени в центъра на столицата с предварително белязани банкноти, минути след като ги бяха получили от посредника – третият подсъдим по делото.

От Кабинета на председателя на ВКС информираха медиите, че Панов е разпоредил проверка на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по повод "публикации в медиите", свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Става въпрос за съдебни решения на въззивни състави, с които бяха отменени две решения на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Иво Хинов за пускането на Иванчева и Петрова под "домашен арест". Повече от притеснително е, че Панов очевидно се сезира по публикации, които се базират изцяло на защитната теза на адвокатите на двете подсъдими.

В същото време се оказва, че Панов не се интересува от промяната на мярката за неотклонение на третия подсъдим по делото – бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Той също в момента е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", но как и защо АСНС е взел това решение няма да се проверява, поне ако се съди по прессъобщението на съда.

Едно от обясненията за активизирането на Панов трябва да се търси в обстоятелството, че то се случва пет дни след като в столицата се проведе малоброен политически протест в подкрепа на подсъдимите за корупция Иванчева и Петрова. На протеста присъстваха стотина души, повечето от които бивши депутати от Реформаторския блок, неуспели да влязат в парламента представители на "Да, България", ДСБ, Зелените и несъществуващата вече партия ДЕОС, както и лица, превърнали протестирането в професионална заетост.

Политическият характер на разпоредената от Панов проверка може да бъде открит и в още нещо, по всичко личи напълно търсено съвпадение - от ВКС съобщават, че инспекцията започва на 29 ноември и ще продължи до 5 декември, включително. Обявяването на резултата от проверката ще се случи цели пет дни по-късно – на 10 декември. И това изобщо не е случайно, защото точно на този ден Българският хелзински комитет (БХК) раздава годишните си награди. В сряда стана известно, че представители на финансираната от чужди донори организация са получили разрешение да инспектират съдебния арест, където се намират двете подсъдими. Очакванията са БХК да използват Международния ден за правата на човека – 10 декември, за да представят Иванчева и Петрова като "жертви" на наказателно преследване у нас, което да бъде последвано от поредния политически протест, в чието организиране изглежда активно участва и лично председателят на ВКС.

И още един знаков момент в очевидно преследващата политически цели проверка. Панов я възлага лично на предложената от него за нов заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия съдия Галина Захарова, както и на съдиите Капка Костова и Галина Тонева. Съдия Костова е бивш председател на обслужващия интересите на Лозан Панов Съюз на съдиите в България (ССБ), а Галина Тонева напусна прокуратурата след като не успя да стане главен прокурор в края на 2012 година, за да стане съдия. Общото между всичките е, че имат пристрастно отношение към специализираното правосъдие. В края на 2017 г. Пленумът на ВКС се обяви срещу поправките в НПК, с които делата за "високата корупция" бяха прехвърлени от СГС, респективно САС, на СНС и АСНС, като ги атакува пред Конституционния съд. По-рано тази година искането на ВКС бе отхвърлено от конституционните съдии.

Юристи коментират, че на практика Лозан Панов праща шпицкоманда от върховни магистрати срещу съдии от АСНС, които разглеждат ключови дела и мерки за неотклонение срещу представителите на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Отделно, ангажирането на Панов по дело, което не е приключило дори на първа инстанция, може да се тълкува като груба намеса в работата на съда, още повече, че окончателното произнасяне по делото би следвало да е именно на ВКС.

Нареждането на "съдия №1" да бъде извършена проверка в полза на Иванчева и Петрова, освен недопустимо взимане на страната на защитата по делото, напълно опровергава тезата на Лозан Панов, че той няма отношение и никога не е оказвал натиск върху магистрати от по-долните от ВКС съдебни инстанции. Нещо повече, обект на проверка ще са специализирани съдии, които и преди няколко месеца отново бяха обект на атака от Панов, пак под формата на разпоредена от него проверка на работата им. За упражняването на натиск върху независимостта на съдиите говори и фактът, че макар заповедта на председателя на ВКС да е подписана на 28 ноември (сряда), той не е намерил за необходимо да уведоми предварително съдиите от АСНС за това, че ще бъдат проверявани, а това се е разбрало едва в четвъртък сутринта, успоредно с пускането на информацията до медиите от ВКС.

Действията на Панов влизат в остро противоречие с последните изводи на Европейската комисия (ЕК), изразени в Мониторинговия доклад, където именно заради антикорупционни действия, като съвместната операция на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, България за първи път получи висока оценка. Основната забележка на Брюксел към страната ни е липсата на постановени от съда присъди по дела за корупционни престъпления, като това срещу триото - Иванчева, Петрова и Дюлгеров.

Лозан Панов има и персонален мотив за да разпореди проверка на решенията на АСНС за мерките на Иванчева и Петрова. Нейното приключване е позиционирано така, че да съвпадне с третата годишнина от първата политическа реч, която Панов държа пред върховните съдии в рамките на 135-та годишнина от създаването на ВКС. С действие като това, преследващо политически цели, Панов търси начин да си осигури закрила от политически, икономически и медийни кръгове, пред все по-растящата перспектива в следващите седмици да се стигне до предсрочното му отзоваване  с оглед недопустимото му поведение спрямо членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Какво ще проверява шпицкомандата на Панов в АСНС

 

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) нареди със своя заповед от 28.11.2018 г. да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение.

 

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне, съобщиха от ВКС.

Още по темата

Съдия Павлина Панова се е справила добре с ръководенето на Наказателна колегия на ВКС

Предишна новина

Задържаха директора на "Държавно горско стопанство" в Силистра за подкуп

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 36
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 35
  | нерегистриран
  5
  -5

  Галина Тонева, която като зам главен прокурор просто ПРОПУСНА да протестира оправдателната присъда на Калин Калпакчиев по делото САПАРД, Капка Костова, която са качи от районен съд като десеткигодишен мандат като председател във ВКС и Галина Захарова /която е най -свястна/ но подведена от дамското соаре на един бивш председател на АС да подава оставки и подписва подписки

 4. 34
  | нерегистриран
  6
  -9
  До коментар #32 от " | нерегистриран":
  Май се оказа, че шпицкомандата на Цацаратурата е наредила да не се дава делото за проверка.

  Сега ще разберем дали Цацаратурата е над закона!

  Лозан кога стана шеф на прокуратурата, че има право да прави проверка нанамиращитесе в нея дела?  А какво ще стане, ако Цацаров прати трима прокурори да проверят делата на Лозан и шепата му привърженици.  А Лозанчо все повече се отлюспва и става все по-ясно, че е лозница за червено грозде. Вече запя в хор с Мая Манолова и Курнела в защита на червената звезда на зелена коледна елха Иванчева.

  След като излезе наяве и миналото на майката на Христо Иванов в руското посолство и това доколко се е научила да говори на български май мита за соросоидете взе да се разпръсва и протестърите се оказаха курнело-путински активисти.

 5. 33
  x | нерегистриран
  8
  -11

  Г-Н ПАНОВ Е ДОПУСНАЛ НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ.114 АЛ.1 Т.9 ОТ ЗСВ-"ИЗВЪРШВА САМ ИЛИ ВЪЗЛАГА НА СЪДИЯ ПРОВЕРКА ОТНОСНО ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА СЪДИИ ОТ АПЕЛ.СЪДИЛИЩАТА."

  - ВЪЗЛОЖИЛ Е ПРОВЕРКАТА НА ТРИМА СЪДИИ,А ЗАКОНЪТ Е ЯСЕН-"НА СЪДИЯ"

  - ВЪЗЛОЖИЛ Е ПО КОНКРЕТНО ДЕЛО,А ТРЯБВА ОТНОСНО"ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА СЪДИИ ОТ АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА",СИРЕЧ,ПО ПРИНЦИП ОТНОСНО ОРГАНИЗАЦИЯТА,А НЕ ПО КОНКРЕТНИ ДЕЛА И ПО КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ.

  ВСЕКИ ДА ЧЕТЕ ЗСВ И ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ САМ,ЩОМ Е ЮРИСТ... ТАКА ЧЕ...

 6. 32
  | нерегистриран
  21
  -5

  Май се оказа, че шпицкомандата на Цацаратурата е наредила да не се дава делото за проверка.

  Сега ще разберем дали Цацаратурата е над закона!

 7. 31
  Марко | нерегистриран
  28
  -4

  Откога проверката по правомощие е "шпицкоманда"?  Има си човека правомощия и формално основание,а и подозрения за нередности и ги проверява.

  Аз бих пристъпил и лично да ги проверя на негово място,тъй като комисията е възможно нещо да премълчи,но и за това се иска да ти стиска...

 8. 30
  Шпицарки | нерегистриран
  21
  -3

  Ма те специално специализираните точно това заслужават! Това тяхното е наистина гавра с нормалността, освен с двете кокошки от Младост. Айде тях да ги сложим в ареста и да видиш ти как се ядат кифтаци...

 9. 29
  Въпрос | нерегистриран
  33
  -4

  А как така пропуска "уважаемият" анонимен автор за това как четирима прокурори склоняват длъжностни лица да не изпълнят задълженията си, че даже и се подписват под това. Нещо май съставомерно се получава

 10. 28
  | нерегистриран
  18
  -24

  Тоя нежен цървул вече е пътник със сигурност! Трябва да си много глупав човек и трагично слаб юрист за да си мислиш,че с една проверка по администриране можеш да промениш съдебен акт по мярка върху който ВКС няма инстанционен контрол по закон извън проверката на присъдата.Жалко е обаче и за тези които го избраха защото и на тях "нивото" им е същото-две банди палячовци на които глупостите донегнаха и на гилдията и на народа!

 11. 27
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  34
  -4

  "Правен свят" защо смята, че "нареждането на "съдия №1" да бъде извършена проверка" е НЕПРЕМЕННО "в полза на Иванчева и Петрова"? Да не би затова прокуратурата да е "препоръчала" това разпореждане да не се изпълнява?

 12. 26
  същевременно | нерегистриран
  34
  -7

  закриване и на Парцален свят. И проверка от НАП на собственика и спонсорите му, евентуално след това и от прокуратурата.

 13. 25
  Ха, честито! | нерегистриран
  24
  -2

  Таз година - проверка, догодина - закриване. И кой откъдето дошъл - по РПУ-тата... ченгеджийски подлоги.

 14. 24
  Не са спирали | нерегистриран
  26
  -2
  До коментар #21 от "Praven svqt | нерегистриран":
  И Правен свят ли започнаха да пишат поръчкови статии?!

  Те никога не са спирали.Статиите по правило нямат автор.

 15. 23
  Скоро | нерегистриран
  10
  -17
  До коментар #20 от "анонимен | нерегистриран":
  Тези трите са от най-добрите съдии на България.Независими, почтени, доказали се с морал и професионализъм.Техните присъди са проверена съдебна практика.Престанете с простотията.

  Скоро ще се запознаеш с някои от най - новите им решения и сам ще разбереш, че са поръчкови, че лъжат в актовете си, че са крайни формалисти и дават незаконосъобразни и неизпълними указания, само и само за да съсипят делото.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.