Лозан Панов призна, че е знаел, че апартамента, в който живее, е купен на цена четири пъти по-ниска от реалната, но не смята да подава оставка

Лозан Панов призна, че е знаел, че апартамента, в който живее, е купен на цена четири пъти по-ниска от реалната, но не смята да подава оставка
Лозан Панов излиза от елитния "Дипломат" на "Артекс" в кв. "Изгрев", в който обитава четиристаен апартамент, купен за 81 000 евро, снимка: PIK.BG

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов наруши дългото си мълчание по разкритията, че заедно със съпругата си обитават луксозен четиристаен апартамент в елитния столичен квартал "Изгрев", закупен на цена по нотариален акт от 81 000 евро или четири пъти по-ниска от пазарната стойност на имота към 2013 г.

След редовното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), очевидно след предварителна уговорка, Панов се спря да коментира темата пред представители на две медии, които многократно са демонстрирали пристрастност при отразяване на казуси, свързани с председателя на ВКС. В момента, в който към Панов въпроси започва да задава трети журналист, представител на медия, която критикува "съдия №1", той прекратява изявлението и се качва в служебния си автомобил.

По всичко изглежда, че повод за коментара на Панов не е желанието му да внесе яснота около скандалните разкрития за имота им в сграда "Дипломат" в квартал "Изгрев", а преди всичко да отговори на министър-председателя Бойко Борисов, който го призова по примера на Цветан Цветанов и Цецка Цачева, да подаде оставка или да се оттегли до приключване на проверката. Очаквано, Панов посочи, че няма никакво намерение да поеме морална отговорност, като нито ще подава оставка, нито ще излиза в отпуск до приключване на проверката, която прокуратурата поиска Инспекторатът към ВСС да извърши за наличието на конфликт на интереси. Ден, след като се разбра, че семейство Панови живеят в "лукс, купен на безценица" от "Артекс", стана ясно още, че собствениците на строителната фирма са кумували на сватбата на Елисавета и Лозан Панови на 14 февруари 2015 г.

От лаконичните коментари на Панов пред двамата му доверени журналисти става ясно, че председателят на ВКС изпада на два пъти в странно противоречие със самия себе си. Веднъж Панов коментира, че бил научил от медиите, когато бил в отпуск, за това, че живее в имот, закупен от фирмата на съпругата му на нереално ниска цена, което дава основание да се смята, че е налице укриване на данъци и нарушение на данъчното законодателство. След уточняващ въпрос, Панов признава, че е знаел за придобиването на имота на силно занижени цени от момента на сключването на брака си. С този коментар председателят на ВКС на практика признава, че още от 2015 г. е бил наясно, че през фирмата "Ганева 2000" ЕООД, еднолична собственост на съпругата му, през 2013 г. е сключена сделка по придобиването на апартамент и два гаража, при която е налице укриване на данъци и по-тежкото нарушение – не е известен произхода на средствата. Всичко това се явява нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати и е повече от достатъчно основание срещу Панов да стартира процедура по предсрочното прекратяване на мандата му.

В типичния си стил Панов и този път опита да представи себе си и съпругата си Елисавета Панова в ролята на жертви на проверяващите от Националната агенция за приходите. Председателят на ВКС обаче пропусна да уточни, че на база именно проверка на данъчната администрация вече бе установено несъответствие между декларираното и доходите му в размер на повече от 100 000 лв. А от коментарите на Панов се разбира още, че очевидно със съпругата си са имали от какво да притесняват. Защото става ясно, че още в края на 2018 г. НАП е стартирала проверка на дейността на фирмата "Ганева 2000" ЕООД, която все още не е приключила.

Панов защити правото, заедно със съпругата си да обитават жилище, което се явява собственост на фирмата на Елисавета Панова и за което двамата заплащат наемна цена от 500 евро на месец, което практически означава, че Панови плащат на Панова за това, че живеят в дома си.

Преди да избяга от въпросите на представител на медия, която има критично отношение към Панов, председателят на ВКС все пак обясни и "случайното" съвпадение, че кумове на сватбата със съпругата му са станали именно собствениците на фирма "Артекс". "Как се избират кумовете е лично решение на всички хора, които имат такова право. Това е", каза Панов. Преди седмица Елисавета Панова обясни, че е запознала бъдещия си съпруг с кумовете им две седмици преди сватбата, т.е. в момента, в който Лозан Панов бе избран за председател на най-висшата съдебна инстанция.

И макар председателят на ВКС да обяви, че смята себе си за "най-минатият" от властимащите с евтини апартаменти, купувани от кумовете му от "Артекс", обективната истина е, че всъщност съпругата му е тази, която е пожелала в нотариалния акт за четиристайния апартамент и двата гаража да бъде посочена цена на квадратен метър два пъти по-ниска от декларираната от Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Защото каквото и да твърдят Панови, те трудно ще обяснят как така живеят в имот, който строителите са им продали за 382 евро на квадрат, при положение, че себестойността на вложените материали и труд излиза над 500 евро на кв.м.

"Правен свят" публикува пълния текст с въпросите и отговорите на Лозан Панов:

Лозан Панов: Ще бъда съвсем кратък. Аз излизам най-минатият от целия случай, защото нямам апартамент, нямам имущество, което да е мое, а не трябва освен това и да работя. Само това ще ви кажа. 

Научихте ли за скандалния имот на съпругата Ви и кога научихте?

Лозан Панов: Научих от медиите, когато бях в отпуска. 

Тя никога ли не ви е казвала, че притежава такъв имот?

Лозан Панов: Разбира се, че ми е казвала, тогава, когато се ожених за нея.

А кой плаща наема?

Лозан Панов: Имотът е на юридическо лице (на фирмата "Ганева 2000" ЕООД, която е 100% собственост на съпругата на председателя на ВКС-бел.ред.), юридическото лице е като собственик, за разлика от други казуси, в които се ползва безвъзмездно, мисля че на всички трябва да се обясни, че когато един имот е на юридическо и някой ползва този имот е съвсем логично и нормално този, който е наел имота, той да плаща наема. Не съм чул и не знам да има безвъзмездни сделки между юридическо лице и между физическо лице – възможно е да има. 

Имате документи за това?

Лозан Панов: Разбира се, мисля, че и вие го научихте, след като се разрази този скандал. 

Проверката ще е на НАП.

Лозан Панов: Проверки на НАП спрямо мен и съпругата ми се извършват от много време, в продължение на над 1-2 години. 

Тази сделка проверявана ли е от НАП?

Лозан Панов: Разбира се. Още в края на миналата година беше възложена нова, поредна ревизия по години, както на имуществото на моята съпруга като физическо лице, така и както собственик и управител на юридическото лице. 

Вие готов ли сте да покажете документи, че тази сделка е била обект на ревизия и има ли финал?

Лозан Панов: Финал на тази проверка в данъчните няма. Има финал на проверката срещу мен като физическо лице, може би се бъркате, но проверките на НАП срещу мен и срещу съпругата ми, и срещу юридическото лице са много и са за много години. И отново казвам, като човек , който не е собственик как бих могъл да не работя, да подавам оставка, респективно да излизам в отпуск, след като аз не съм собственик. Излиза, че от цялата тази групичка, която беше изнесена в медиите, аз излизам като най-минатият. 

Следва кратко преследване по ул. "Екзарх Йосиф", където Лозан Панов се качва в служебния си автомобил, а на въпроса – дали е бил наясно, че когато семейство Мирянови (собствениците на "Артекс")  са били в търговски отношения със съпругата му, председателят на ВКС отговаря:

Лозан Панов: Как да избирам кумовете е лично решение на всички хора, които имат такова право. Това е.

Още по темата

Условни присъди за ромите, пребили военнослужещ в село Войводиново

Предишна новина

Девет надзиратели са лекувани в барокамера след пожар в затвора във Варна

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 20
  123 | нерегистриран
  6
  -2

  Лизане, боклук такъв - дай оставката веднага!

 2. 19
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 17
  Кирил Иметодий | нерегистриран
  19
  -20

  Апартаметът е купен от фирмата на една омъжена жена две години преди тя да се разведе и омъжи за Панов! Какво общо има Панов с тази покупка, че не ми е ясно?

 4. 16
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 15
  | нерегистриран
  12
  -6

  Приоритизирай си делата за решаване, за да получиш индулгенция от Лозан Панов и сие - наказание няма да получиш и ще застанеш редом до Мирослава в Алеята на Славата! Дерзайте момчета и момичета! От тук нататък пътят е отворен! Вървете където поискате!

 6. 14
  | нерегистриран
  14
  -4

  panov-sluchaen chovek na vlast

 7. 13
  | нерегистриран
  24
  -5

  чак пък борец срещу статуквото...? Хайде стига вече, на маймуни ни превърнахте!

 8. 11
  | нерегистриран
  27
  -9

  Миличкият той! Не на страха!

 9. 10
  Лозан срещу Статуквото в съдебната система | нерегистриран
  22
  -26
  До коментар #9 от "Лозан Панов - съмненията за корупция се задълбочават, а тежката зависимост от тъмни икономически кръгове става все по-видима | нерегистриран":
  Колеги, написах ви го няколко пъти-мандатът ще мине от скандал в скандал! И така до самия край на агонията!

  Напелинна ВКС со оказа корумпиран, алчен, безочливо и нагло човече, което криейки се зад паравана на моралиста, всъщност се облагодетелства! Станахме за посмешище!

  Казваше:Не на страха-а всяваше страх!

  Казваше:При всяко съмнение за нередност,името трябва да се изчиства-а той упорито отказва да направи това за себе си!  За жалост на всички честни колеги, шоуто ще продължава...  Малко като Дон Кихот срещу вятърните мелници се получава, но точно заради това кефи. Давай все така, Лозане! Трябва да има и такива хора, за да се вижда и светлината в тунела...

 10. 9
  Лозан Панов - съмненията за корупция се задълбочават, а тежката зависимост от тъмни икономически кръгове става все по-видима | нерегистриран
  33
  -14

  Колеги, написах ви го няколко пъти-мандатът ще мине от скандал в скандал! И така до самия край на агонията!

  Напелинна ВКС со оказа корумпиран, алчен, безочливо и нагло човече, което криейки се зад паравана на моралиста, всъщност се облагодетелства! Станахме за посмешище!

  Казваше:Не на страха-а всяваше страх!

  Казваше:При всяко съмнение за нередност,името трябва да се изчиства-а той упорито отказва да направи това за себе си!  За жалост на всички честни колеги, шоуто ще продължава...

 11. 8
  всъщност | нерегистриран
  28
  -11

  написаното в заглавието няма нищо общо с казаното от Лозан, но като за ПС това си е нещо обичайно.

 12. 7
  Боби Ковалски | нерегистриран
  19
  -2

  Много ни е елитен Изгрев, няма що.

  На есен пекат чушки по балконите ...

 13. 6
  ****-********************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 5
  Лозанита Лебедева Апартаметска | нерегистриран
  19
  -20

  Ех,Лозанита, ти все си най - мината! Кой ли не те мина от олигарсите...

 15. 4
  льольо | нерегистриран
  26
  -5

  "Преди да избяга от въпросите на представител на медия, която има критично отношение към Панов,"  Пък аз все съм си мислел, че медиите трябва да нямат отношение и трябва да са обективни - нито положително, нито негативно. Пък то какво било ..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.