Лозан Панов продължава да преследва Георги Ушев, пак обжалва във ВАС отказа от дисциплинарка

Лозан Панов продължава да преследва Георги Ушев, пак обжалва във ВАС отказа от дисциплинарка
Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов продължава да преследва ръководителя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев заради негово произнасяне по делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и няма изгледи да се откаже поне до края на мандата си. Това стана ясно, след като от пресслужбата на Панов обявиха, че той за втори път е обжалвал във Върховния административен съд (ВАС) и втория отказ на Съдийската колегия да образува дисциплинарка срещу Ушев.

Сагата с поисканата от Панов дисциплинарка датира от поне две години. Твърдените от Панов нарушения бяха свързани с изменението на мерките на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова от АСНС, който в края на 2018 година спря незабавното им освобождаване от ареста, след като преди това първоинстанционният съд ги бе пуснал под домашен арест. Председателят на ВКС поиска от Колегията да започне дисциплинарно производство срещу Георги Ушев заради резултатите от проверката на производствата по мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, заради която самият той по-късно стана обект на проверка от Инспектората към ВСС. Кадровиците му отказаха.

Панов обаче не спря дотук със защитните акции в подкрепа на Иванчева и Петрова и обжалва решението на Съдийската колегия във ВАС. Там първо тричленен състав заяви, че няма как съдия Ушев да е засегнал основната роля на съда като независим и безпристрастен арбитър, тъй като съдът вече е постановил своя акт. Няма нарушение и при образуване на делото пред въззивната инстанция. После обаче петчленен състав на ВАС отмени отказа на Съдийската колегия и й върна въпроса за решаване.

Последва ново произнасяне на Съдийската колегия от 20 април т.г., когато с 9 гласа „против“ и 2 „за“ – на Атанаска Дишева и Олга Керелска – отново бе отказано образуването на дисциплинарно производство. Двукратният отказ на колегите на председателя на ВКС от кадровия орган да бъдат въвлечени в личната му война с председателя на АСНС, която той очевидно води, за да защити осъдената на две инстанции кметица Иванчева, обаче явно не се е отразил на намерението на Панов да продължи със саморазправата с Георги Ушев.

Сега, в аргументите си за новото сезиране на ВАС, Панов посочва, че настоява дисциплинарка все пак да бъде образувана, като изтъква мотив, че „ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание“. Тоест – призовава членовете на Съдийската колегия все пак да се включат в сценария с гонението и тричането на Ушев, а пък накрая може и да не го накажат наистина. Предстои да стане ясно дали ВАС изобщо ще допусне новото искане на председателя на ВКС.

Още по темата

„Падна главата“ и на директора на НАП Галя Димитрова

Предишна новина

Разпитаха Илчовски в прокуратурата по сигнала му за Иван Ангелов

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Фалшив герой | нерегистриран
  0
  0

  Ами как ще блесне Ушатия в цялата си светлина ако го няма злодея Лозан като в приказките народни за Юнака и Змея Мъ ни става за Оскар сценария и избрания да играе ролята на Юнак Ушатия Много е ушат Направете нов кастинг за Юнака та да бъде достоен и достоверен пред злодея Панов Лозан де Ф

 2. 5
  Стъки | нерегистриран
  0
  0

  До крак!

 3. 3
  Стъки | нерегистриран
  2
  -5

  Егати наглия ВСС!

 4. 2
  | нерегистриран
  2
  0

  Али Баба и 40-те разбойници!

 5. 1
  | нерегистриран
  3
  -1

  На Лозан не му стигат силите за ллшнк Божков, че и времето...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.