Лозан Панов с груба намеса в работата на Окръжен съд-Благоевград

Лозан Панов с груба намеса в работата на Окръжен съд-Благоевград
колаж: Правен свят

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов готви груба намеса в работата на Окръжен съд-Благоевград, с което погазва и две решения на ръководената от самия него Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровици съобщиха за "Правен свят", че с изненада са разбрали за намерението на Панов да посети в петък съда в Благоевград, за да проведе "очна ставка" със съдиите. Председателят на ВКС се появи в четвъртък за заседанието на Пленума на кадровия орган със закъснение.
 
Формалният повод на петъчното командироване на Панов до Благоевград са двете писма на осем от наказателните съдии до ВСС, в които те изразяват недоволство от административния си ръководител Катя Бельова и от колегите си от Гражданското отделение на съда. И, макар че още в началото на месец март т.г., както и този вторник, мнозинството от членовете на Съдийската колегия на два пъти се противопоставиха на опитите на Панов изкуствено да преекспонира споровете, очевидно председателят на ВКС има намерения да направи точно това.
 
Без мандат от кадровия орган, потъпквайки и нарочен доклад, изготвен от Комисия от съдии от Софийския апелативен съд (САС), който не установи противоречия в работата на ръководството на Благоевградския окръжен съд, Панов е решил, че трябва да изиска лични обяснения от съдиите на място.
 
С планираните си действия, освен, че демонстративно игнорира волята на ресорната колегия на кадровия орган, Лозан Панов опровергава сам себе си по отношение на твърдението, че в качеството си на председател на ВКС, както и на Съдийската колегия, нямал власт и не можел да оказва натиск над съдийското съсловие. 
 
От дебата на последното заседание на ресорната колегия към кадровия орган стана ясно, че повод за напрежението в съда в Благоевград са поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от екипа на близкия до Панов провален бивш правосъден министър Христо Иванов и приети през 2016 г., с които бяха разширени правомощията на общите събрания на съдилищата по отношение на разпределението на съдийските щатове. За да удовлетворят всички страни в спора, кадровиците приеха, че отпуснатите две щатни бройки за съдии в Окръжния съд в Благоевград ще бъдат разпределени между Гражданското и Наказателното отделения, а не само за граждански съдии, какъвто бе първоначалният план. Решението донякъде ощетява гражданските съдии, за които справките от доклада на Апелативен съд – София сочат, че са били по-натоварени. Нещо повече, мнението на 8 от наказателните магистрати, не е подкрепено от другите трима съдии от Наказателното отделение и всъщност представлява позицията на едва 1/3 от общия съдийски състав. Очевидно грубата намеса на Панов в съдийското самоуправление, който по други поводи твърди, че е голям негов привърженик, цели именно промяна на съотношението на силите. 
 
Наказателната акция на "съдия №1" срещу Окръжен съд-Благоевград е поредната демонстрация на натиск от страна на Панов върху работата на съдии, които отказват да подкрепят политическите му изяви. По подобен начин през втората половина на 2018 г. Панов предприе серия от атаки срещу съдиите от специализираното правосъдие, в услуга на уличените в корупция Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. В замяна на опитите на Панов да оказва натиск по делото, привърженици на осъдените вече на първа инстанция на по 20, 15 и 12 години затвор бивши ръководители на район "Младост" в столицата, организираха протести в защита на председателя на ВКС.
 

Още по темата

Унгария не връща на Северна Македония Никола Груевски

Предишна новина

Гърция пуска от затвора стотици крадци

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 26
  бау бау | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #17 от "до12-ти | нерегистриран":
  Човече какви глупости говориш, Катя Бельова беше заместник председател на Аршинков 5 години, него го свалиха, а тя остана ни лук яла ни мирисала и даже председател я направиха, кога е била против него???Какви ги бръщолевиш???КОЙ те лъже така???

  По мои дългогодишни наблюдения, читав съдия може да стане административен ръководител най много в някой от районните съдилища. За окръжните и апелативните си ги избират от неизменната т. нар. съдебна номенклатура и по "специални" заслуги - изключения просто НЯМА.

 2. 25
  До последния | нерегистриран
  12
  0

  Не работя в ОС-Благоевград, ама някак си ми се вижда, че СК на ВСС не е психиатричен кабинет, а проблемите на съдиите там са чисто междуличностни, доколкто знам, нито работата им е в повече, нито делата им са със зверска фактическа и правна сложност.. Относно “съдебните проблеми” има решение - по 1 бройка, от определените 2 за съответния орган, на отделение. Кой с кого не може да пие на една маса не е “съдебен проблем”, още по-малко от компетенциите на ВСС.

 3. 24
  няма ли? | нерегистриран
  13
  -2
  До коментар #21 от "До 20 | нерегистриран":
  А по кое конкретно дело Председателят е извършил проверка в ОС-Благоевград и по силата на кое свое, записано в ЗСВ, правомощие, и с каква конкретна, явна или неявна цел, след като ВСС вече реши да разпредели щатовете по равно на двете отделния и всички останаха доволни и щастливи, а проблемът намери решението си още миналия вторник? Хайде да не ставаме буквояди и малко да помислим логично каква му е работата при липса на пробелем да ходи да подклажда огъня. Ама има хора, които четат закона като Дявола Евангелието. Праовмощията, та правомощията.....

  ЛИПСА НА ПРОБЛЕМИ ЛИ???8 писма и сигнали са написали съдиите , не 1, не 2, а 8!Това от липса на проблеми ли е?СК нищо не е решила, отказа да се занимава с проблемите, реши да си ги остави там където са си, нерешени, а замитането и потулването на проблеми никога не е било и няма как да бъде решение на нито един съдебен проблем.

 4. 23
  та-ран-та-тан | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Да припомним, че преди 3 години точно "Правен свят" публикува статията на адв. Стефанов за Благоевградския Окр. Съд, която беше в противоположната посока-срещу съдия Катя Бельова, която тогава все още беше част от ССБ:

  http://m.legalworld.bg/49950.da-izbombish-syda

  Да припомним и от къде идва напрежението между гражданските и наказателните съдии в съда-заради предишния председател на съда съдия Красимир Аршинков /наказателен съдия/, който беше отстранен от поста заради злоупотребите с клиенти на неговата съпруга адв. Аршинкова, която пък е пръв приятел именно на адв. Стефанов. Тук има и заиграване по масонска линия, а и Аршинкова е преподавател в Американския университет.

  Разбира се, промяната в партийната линия се дължи на промяната в собствеността на сайта-преди собственост на "Боса" Иван Тодоров /тясно свързан с някогашното НДСВ, а впоследствие-с Куневата партия ДБГ, а сега собственост на Пеевски и ДПС, които ненавиждат всичко, що е свързано с някогашното СДС, Реформаторски блок, ССБ, Америка за България, Сорос, кръга "Капитал" та Прокопиев, "агнешки главички" и т.н.

  На двете групировки /ОПГ/ мога да кажа само едно-отвращавате ме и двете-и Пеевски, и Панов /който уволни напълно незаслужено половината заварена администрация на ВКС от времето на Лазар Груев; и Иван Тодоров, и Капитал, които първи публикуваха горепосочената гнусна клеветническа статия. Не познавам Катя Бельова и не знам що за човек е тя, но щом е трън в очите на клана Аршинкови, значи й симпатизирам. Но пък ме притиснява как Пеевските клоаки я защитават на амбразурата. Затова сте ми противни всичките.  http://legalworld.bg/20813.vss-ne-izbra-shef-na-blagoevgradskiia-okryjen-syd.html

  http://legalworld.bg/19206.vss-othvyrli-arshinkov-za-shef-na-syda-v-blagoevgrad.html

  http://legalworld.bg/19000.semejstvo-arshinkovi-izpravi-vss-na-nokti.html

 5. 22
  "бившия провален министър Хр. Иванов..." | нерегистриран
  20
  -8

  Отново този сайт внушава, а не информира. Панов отива там, за да установи организационни разногласия в съдилището като административен ръководител, а не да влияе на нечие вътрешно убеждение по конкретно дело. Тук естествено се внушава друго, защото така е удобно за партийната цел. Панов не може да отменя актовете на съдиите, магистратите не са му подчинени. За разликата от любимата тук прокуратура и централизираната й сталинска организация. И с какво се провали бившия министър Христо Иванов, моля да ме подсетите? С това, че беше изолиран в желанието си да проведе поне малка реформа на кочината.

 6. 21
  До 20 | нерегистриран
  7
  -8

  А по кое конкретно дело Председателят е извършил проверка в ОС-Благоевград и по силата на кое свое, записано в ЗСВ, правомощие, и с каква конкретна, явна или неявна цел, след като ВСС вече реши да разпредели щатовете по равно на двете отделния и всички останаха доволни и щастливи, а проблемът намери решението си още миналия вторник? Хайде да не ставаме буквояди и малко да помислим логично каква му е работата при липса на пробелем да ходи да подклажда огъня. Ама има хора, които четат закона като Дявола Евангелието. Праовмощията, та правомощията.....

 7. 20
  до предния с "вътрешното убеждение" | нерегистриран
  10
  -5

  ТО-вътрешното убеждение не е на път и под път и за щяло и за нещяло, ако поне си беше направил труда да прочетеш ЗСВ , щеше да знаеш, че вътрушно убуждуние се извежда в рамките на конкретно дело и въз основа на доказателствата и закона.Извън делото какво вътрешно убеждение, какви пет лева, какво месене в независимости, какви филми?

 8. 19
  До 18 | нерегистриран
  6
  -11

  "Той е ръководител на ВКС и именно тази му административна власт по ЗСВ му дава правомощие да проверява който съд си иска" - харесва ми как четеш закона.После да не каже някой, че Председателя не се меси във вътрешното убеждение на тези и онези съдии, защото нямал тези правомощия.

 9. 18
  никаква юридическа култура | нерегистриран
  24
  -4

  Kрайно време е преди да почнете да пишете статии за юристи, да се посъветвате с такива!Председателя на ВКС не е нито подчинен на проверяваща комисия от САС, нито на СК на ВСС, че да се обвързва с тяхното мнение, дали да изслушат съдии, които тръбят вече половин година и повече , че имат проблеми с ръководителя си и не могат да ги решат сами, или не. Той е ръководител на ВКС и именно тази му административна власт по ЗСВ му дава правомощие да проверява който съд си иска, за всички организационни въпроси и проблеми, още повече пък такива между съдии, отразяващи се и на работата. След като съдиите твърдят, че има напрежение и работната им обстановка е нетърпима , а комисията на САС дори не го е споменала, значи този доклад е необективен. Комисията твърди, че ръководителят на НО, който е и заместник на Бельова изразил позиция от името на всички съдии в това отделение и нямало проблем, а се оказва, че те въбоще не са го упълномощили за това и дори не са знаели, че по време на майчинство идва в съда с такава позиция от тяхно име, обратна на тяхното искане и становище. С кое тогава да се съгласи и обвърже председателя на ВКС? Статията е толкова измислена и поръчкова, но и жалка защото показва много, ама много ниска юридическа култура и познания ....

 10. 17
  до12-ти | нерегистриран
  14
  0

  Човече какви глупости говориш, Катя Бельова беше заместник председател на Аршинков 5 години, него го свалиха, а тя остана ни лук яла ни мирисала и даже председател я направиха, кога е била против него???Какви ги бръщолевиш???КОЙ те лъже така???

 11. 16
  Адвокат на дявола | нерегистриран
  11
  -3

  Коментар 12 - поздравявам Ви за това мнение, което споделям.Отвратителни, а апелативен съд София е меката на корупцията, разложението и погнусата.

 12. 15
  | нерегистриран
  7
  -3

  Стига сте ревали! Вие си го избрахте.

 13. 14
  ********************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 13
  Мечо | нерегистриран
  27
  -1

  От 13 коментара са останали само 2! Да живее свободата на словото! Не случайно сме на 111 място! Закривай!

 15. 12
  | нерегистриран
  28
  -11

  Да припомним, че преди 3 години точно "Правен свят" публикува статията на адв. Стефанов за Благоевградския Окр. Съд, която беше в противоположната посока-срещу съдия Катя Бельова, която тогава все още беше част от ССБ:

  http://m.legalworld.bg/49950.da-izbombish-syda

  Да припомним и от къде идва напрежението между гражданските и наказателните съдии в съда-заради предишния председател на съда съдия Красимир Аршинков /наказателен съдия/, който беше отстранен от поста заради злоупотребите с клиенти на неговата съпруга адв. Аршинкова, която пък е пръв приятел именно на адв. Стефанов. Тук има и заиграване по масонска линия, а и Аршинкова е преподавател в Американския университет.

  Разбира се, промяната в партийната линия се дължи на промяната в собствеността на сайта-преди собственост на "Боса" Иван Тодоров /тясно свързан с някогашното НДСВ, а впоследствие-с Куневата партия ДБГ, а сега собственост на Пеевски и ДПС, които ненавиждат всичко, що е свързано с някогашното СДС, Реформаторски блок, ССБ, Америка за България, Сорос, кръга "Капитал" та Прокопиев, "агнешки главички" и т.н.

  На двете групировки /ОПГ/ мога да кажа само едно-отвращавате ме и двете-и Пеевски, и Панов /който уволни напълно незаслужено половината заварена администрация на ВКС от времето на Лазар Груев; и Иван Тодоров, и Капитал, които първи публикуваха горепосочената гнусна клеветническа статия. Не познавам Катя Бельова и не знам що за човек е тя, но щом е трън в очите на клана Аршинкови, значи й симпатизирам. Но пък ме притиснява как Пеевските клоаки я защитават на амбразурата. Затова сте ми противни всичките.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.