Лозан Панов с неадекватни въпроси към Иван Гешев

Лозан Панов с неадекватни въпроси към Иван Гешев
Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговаря на въпросите на кадровиците от ВСС, снимка: Bulphoto

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговори на последния компромат срещу него, публикуван в сайта "Биволь", заради който и пресцентърът на прокуратурата по-рано излезе с конкретни факти.

Темата бе повдигната от главния прокурор Сотир Цацаров, който се възползва от правото си да зададе въпрос на кандидата в процедурата за негов приемник. На въпрос на Цацаров за самоличността на мистериозния следовател, цитиран в доноса срещу Гешев, че е участвал в разговор с него и колеги прокурори, за да се "договаря" споразумение между държавното обвинение и бандата "Недосегаемите", кандидатът отговори: "Не виждам никакъв проблем в стенографския запис, но не знам дали съответства на звуковия запис, ако той съществува. Разбира се, че е имало разговор между представители на обвинението и подсъдими във връзка със споразумение. Това е ежедневна практика. При този разговор срещу мен стояха двама прокурори – един от ВКП и един, който е в момента в Специализираната прокуратура. Отделно срещу мен имаше обвиняем и следовател, който водеше разпита. Този следовател се казва Бойко Атанасов. В прокуратурата също има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт", каза Гешев.

Имала ли е жената до Гешев връзка с Александър Ваклин и какво му е известно относно сделката за имот, която тя е сключила, бе сред "неудобните въпроси" към кандидата. "В кръга на шегата ще кажа, че се надявам да има отношения само с мен. Иначе – това е част от компроматната война, която се води – част от тези компромати, пасквили и т.н. Част от тези твърдения бяха проверени от Антикорупционната комисия и ангажираните органи. Отделно – този свидетел публично каза, че не познава жената, с която живея на семейни начала. Тези атаки са част от опитите за дискредитиране на свидетелите по определени досъдебни производства. Твърденията за апартамента на жена ми – мога да кажа, че се намира до Централния софийски затвор, около 70 кв. м. Тази продажба беше обект на проверки – не е намерено нищо, което да е морално укоримо, още по-малко престъпление. Тази тема беше развита, вероятно от "Биволъ", с твърдения, че жена ми е закупила този имот от Александър Ваклин. Тези твърдения обаче бяха публично опровергани, след което статията беше променена – че е купила имот от сграда, финансирана от Ваклин, което също не е истина. Това си е част от ситуацията, в която живеем", отговори Гешев.

Георги Кузманов пък го попита относно разделението на властите и дали би приел извеждането на прокуратурата от съдебната власт. "Не смятам, че прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт. Ако някой не познава българската политическа действителност – има интернет, може да се запознае и да види какви последици биха последвали. Аз съм твърд противник на това", посочи Гешев.

Вероника Имова бе първата от Съдийската колегия, която пое инициативата за въпрос към Гешев и го попита за "горещата" тема относно виждането му за разделението на властите и взаимодействието помежду им в рамките на функционалната им компетентност. "Моето разбиране, за да се постигат резултати, е, че трябва да има взаимодействие, взаимен контрол в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите. Няма как да не си говорят властите, няма как, ако са във влошени колегиални взаимоотношения, да се постигат резултати. Такива примери има – включително и за влошените взаимоотношения между прокуратурата и МВР. Резултатът е лоши резултати в борбата с престъпността. Бил съм свидетел на не знам колко реформи още – знам как този конфликт се отрази на качеството на разследването. Помня как се промени законът, така че директор Бойко Рашков да остане шеф на служба, без служба. Това, което ще кажа е, че трябва да се подобри нормалната комуникация, разбира се без намеса във функционалната компетентност на всяка от властите. Трябва да има взаимодействие между всички институции, а целта е справедливост за българските граждани. Ролята на съдията и прокурора в наказателния процес е различна, но те се допълват", отговори Иван Гешев.

Севдалин Мавров се обърна към кандидата относно мнението му дали е редно прокурорът, внесъл обвинителен акт по определено дело, да го защитава във всички фази на процеса. Гешев отговори, че е привърженик на този модел, но това би било неосъществимо в някои случаи, в които прокурорът е анагажиран по други дела в по-долна инстанция.

"Моето лично мнение по отношение на работата на контролните органи е, че немалка част от тях не изпълняват фукнциите си – това може да бъде обяснено по много причини. Начинът, по който те процедират – изпращат сигнал до прокуратурата и казват – ние сме си свършили работата. Не са, това е много удобен начин да си измиеш ръцете. Моето обяснение е, че ВАП трябва да осъществява контрол на органите, а не на преки нарушения – това е начинът тези хора да бъдат накарани да работят и да си свършат работата", посочи още кандидатът на въпрос за диалога между прокуратурата и контролните органи.

Олга Керелска с политически въпроси, Панов със странни

Олга Керелска взе думата и разходи с въпросите си кандидата по целия конспект от тези, които от месеци се тиражират от медиите на подсъдимия Иво Прокопиев и свързаните с банкера-беглец Цветан Василев НПО-та. Темите, от които се поинтересува тя, подозрително съвпаднаха с тези, разпостранени от организатора на протестите срещу номинацията на Гешев и лидер на политическа партия Христо Иванов.

Още с първия си въпрос тя го върна на тема, която вече нееднократно е била дискутирана – какво е накарало Гешев да приеме номинацията, след като първоначално каза, че няма да го прави 99,99%. "Какво се случи, за да бъдете номиниран. Поехте ли някакви ангажменти?", попита Керелска.

"Това, което надделя, за да реша да приема, бяха именно атаките, които започнаха в личен план преди да бъда номиниран. Исках да покажа, че не ме е страх и защо да се оставям хората, които го правят, да си мислят, че са прави и правят нещо добро? От какво да ме е страх? Че ще пуснат компрамати? Колкото до прозрачността - пак ще цитирам изследването на "Отворено общество", че това е една от най-прозрачните процедури в Европа. Аз твърдя, че няма страна в ЕС, която да номинира главен прокурор с изслушване цял ден и над 100 въпроса. Няма такава процедура. Аз бях сам и като административен ръководител на Специализираната прокуратура. Няма да сравнявам с процедурата с Борис Велчев. Това е инициатива на прокурорската колегия, както и на един лидер на една партия, който сега казва, че не одобрява процедурата, която сам е искал – няма житейска логика в това. Дали са 1,2,3 кандидата – това е преценка на професионалната общност. За себе си - никога не бих коментирал избора на председател на ВКС или адвокатурата. Номинацията стана след 2-3 часов разговор, аз не съм човек, на когото могат да поставят условия, или да поставям условия", отговори Гешев.

Въпреки просторния и изчерпателен отговор обаче Керелска явно не остана доволна и попита Гешев дали не би се чуствал по-комфортно, ако имаше съперник. "Толкова публична процедура – няма. Практиката в Испания също е с 1 кандидат – тя по-малко демократична ли е? Това е процедура по избор – дали той ще се случи е ваше решение. Ние трябва да спазваме закона такъв, какъвто е. Като бяха трима по времето на г-н Цацаров беше - защо са трима, сега въпросът е защо е един. Тук става дума за това, че един политически кръг иска той да определя какво ще се случва и не само в съдебната власт. Аз лично няма да допусна нито един политически кръг да го прави в нарушение на закона", отговори кандидатът.

Керелска продължи – Дирижирана ли е подкрепата на колегите на кандидата? "Който каквото и да смята за българските прокурори и магистрати – аз не мога да си представя, че мога да се обадя на някого и да му кажа – ще получите списък. Всяка професионална общност се сплотява при атака. А тук има атака и тя е политическа. Единственият начин една професионална общност да отговори е чрез становища. Според Венецианската комисия, най-автентинчният начин за изразяване на мнение е становище на прокурорските съвети. Да, безпрецедентно е, но е безпрецедентно и прокурор да се кандидатира за главен прокурор. През годините, с изключение на г-н Цацаров, който беше наказателен съдия, предходните главни прокурори са били извън професионалната общност. Аз се гордея с това, че имам подкрепата на чистачките и шофьорите – не правя разлика между магистрати и служители. Всеки си има компетентност и си върши работата, не деля хората на категории хора, спрямо това, което работят", отвърна й Гешев и допълни, че категорично не смята, че всички протестиращи го правят заради политически натиск.

"Извинявам се на българските граждани, че заради мен не могат да стигнат до работните си места, домовете си, детските градини", каза още кандидатът.

Лозан Панов веднага се впусна в защитен режим на позицията на Керелска, която обаче никой не бе нападнал. След което зададе три въпроса, които по никакъв начин нямаха отношение към професионалния дебат за бъдещето на прокуратурата. Първият бе относно делото КТБ – "Бихте ли ми казали дали представителите на регулаторните органи тогава имат някакво качество в делото?" – попита Панов.

Цацаров реагира – и попита дали е редно да се задава такъв въпрос и то от председателя на ВКС, който неизбежно ще разгледа делото като последна инстанция.

Гешев все пак взе думата за отговор. "По това дело има три групи престъпления – едното касае длъжностното присвояване, второто – присвояване на главна каса, има обвинения към бивш подуправител на БНБ и представител на съответния надзорен сектор в БНБ. Дали сме прави или не – ще реши съдът", отговори кандидатът и подчерта, че прессъобщението и обвинителният акт по делото са публични и са публикувани в интернет.

Панов продължи и зададе странен въпрос, който по никакъв начин не касае дейността на Иван Гешев нито като прокурор, нито като следовател – кои медии, според него са обективни и кои не. "Тези, които пишат истината и които не го правят", отговори все пак кандидатът.

Накрая председателят на ВКС попита и как ще благодари на главния прокурор за номинацията. "Благодарен съм на главния прокурор, че съм част от неговия екип. Ако говорите за материално изражение – не, нямаме такива отношения", посочи Гешев.

И Дишева не се забави да влезе в поредицата от "интересни" въпроси – Смятате ли, че е нужно участието на прокурори от ВАП по всички дела? – попита тя. "Участието на прокурор в такива заседания подлежи на внимателен анализ", отговори Гешев. А тя продължи с въпрос дали българското законодателство гарантира максимално върховенството на закона. "Констатациите за проблеми в българския наказателен процес не е само моя, но и в анализа по МСО. Това е европейска констатация – не е моя. Освен че е такава, аз съм разговарял с магистрати в ЕС, за това какви са процедурите там – това е проблем за ефикасността на наказателното производство. Аз обаче не мога да правя анализ", посочи Гешев. 

Накрая, след двата въпроса по същество, и Дишева влезе в тона на Керелска и Панов и го попита дали смята, че при представянето си е говорил политически. "Не. Не мисля. Според мен, един магистрат – прокурор трябва да защитава независимостта на прокуратурата и да я брани. Това е изискване на европейско ниво, не съм си го измислил днес. Една атака, която е необоснована и уронва престижа на съдебната власт – заслужава своя отговор. Това не е политическо говорене. Има политически атаки – искате аз да мълча? Защо аз да не реагирам, когато прокуратурата се атакува политически? Аз се старая да бъда обективен. След като магистрати се изказват чисто политически защо аз да мълча, след като не нарушавам никакви правила? Не знам какво общо има изразът "политическо говорене" с процедурата – не сме в лекция по политология. Ще се изпитваме ли? Сега целите да Ви обясня моето определение, за да може после да бъде транспонирано в определени статии. Разбирайте, че не искам да отговарям на този въпрос. Ако това има общо с професионалните ми качества - добре", отговори Гешев.

"Прекаляваме!", призова и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Това обаче не демотивира Олга Керелска да продължи с политическите въпроси и го попита дали ще поставя чадър върху конкретни олигархични кръгове, ако стане главен прокурор. "Не, не бих допуснал. Това пак съвпада с мита за всесилния главен прокурор, който в реално време контролира всички прокурори. Това не е вярно. Решението за повдигане на обвинение и образуване е по преценката на всеки конкретен магистрат. Ако си мислите, че главният прокурор образува досъдебни производства, повдига обвинения, арестува – не е вярно, той има административна функция основно", отговори кандидатът. 

След това процедурата с въпросите приключи и предстои обсъждането на кандидатурата и гласуването по същество.

Още по темата

Свързани с подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев блокираха Орлов мост

Предишна новина

КЗК не разрешава продажбата на ЧЕЗ на български застрахователен холдинг

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 25
  неригистриран в мвр | нерегистриран
  0
  0

  ами дали ще е добре, само времето ще покаже

 2. 23
  съдия | нерегистриран
  31
  -18

  Панов чете от предвателно написан текст с лексиката на кукловодите му.В пълен синхрон с него се включиха тетките Дишева и Керелска, и двете с махленски въпроси към Гешев.Пълни карикатури.Срам!

 3. 22
  ГейШеф | нерегистриран
  28
  -9

  За жената до Гешев разбрахме, ама за мъжа зад него - оня корпулентния, дето го е подпрял отзад с голямата паламарка, нищо съществено не чухме...

 4. 21
  до19 | нерегистриран
  16
  -10

  Поне от конкурса се отведоха, та да разчитаме на обективност

 5. 19
  | нерегистриран
  36
  -8

  Много загуби отнесоха грантаджиите този месец

  Честито да им е, защото такова лицемерие и мерзост, каквато те носят, никой друг не може да им се опре!  Съдия СРС

 6. 18
  | нерегистриран
  38
  -12

  Мда Панов чете становището си за Гешев, а главния говори без подскаски. Останалото е мълчание

 7. 17
  ********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 16
  Овощар от Караджови трънки | нерегистриран
  20
  -10

  Панов ,министър на правосъдието ,Ченалова главен прокурор ......! Барни скрий се !

 9. 15
  Нерегистрирам | нерегистриран
  39
  -23

  Сррахотно, отдавна не бях слушал изказване с такъв кеф! Визирам главния прокурор! Еее, сесебейците се умърлушиха!

 10. 14
  Генерала | нерегистриран
  34
  -44

  Браво Панов ,ти си единствения нормален човек там в това измислено ВСС.ЦАцаров изглеждаше смешен и нелеп махленски свадажия ,ама не обясни как беше избран самия той ,от окръжен съдия -главен прокурор . Именно защото вече не искаме повече такива избори ,затова Панов е прав напълно. Гешев не е прокурор ,той е милиционер от Симеоново ,той е политическа поръчка също ,като Цацаров. Видяхме кои са купените членове ,ние не сме дебили ,ще дойде време да отговаряте ......народа ще ви призове !

 11. 12
  | нерегистриран
  22
  -28

  Браво на Гешев. Надявам се да го изберат. Много ми харесва. Смел и откровен.

 12. 11
  666 | нерегистриран
  24
  -5

  Сега ще видим съдиите предатели от СК.

 13. 10
  ФК Миньоро от Граово | нерегистриран
  24
  -5

  Подкрепете Иван Гешев! Баце плаща. На каса у Хоремаго. У Кошарево.

 14. 9
  Тасев | нерегистриран
  21
  -9
  До коментар #4 от "Радев | нерегистриран":
  Някои от членовете на ВСС задаваха въпроси, които нямат нищо общо с правото. Някоя си Дишева четири пъти попита Гешев : Какво разбира под политическо говорене ? Друга- Керелска- Как щял да реагира на това, което се говорело в общественото пространство?. Трети- вездесъщият Панов- Коя медия била добра според Гешев ?.Даже попита и за мнението на кандидата за порносайтовете ? Вижте му акъла! Как са попаднали тия хорица там във ВСС ? Те нямат нормативен, логически и правно издържан език, опитаха се да превърнат заседанието на читалищна седянка или на разправия на Женския пазар, пък седнали да оправят съдебната система ! Срам и позор! Добре, че Гешев излезе човек с железни нерви, та не се огъна и даже им каза :Ще отговоря на всички въпроси, няма закъде да бързам. А, да- не го питаха само каква салата предпочита- шопска или гръцка ?

  Студентите от Юридическите факултети биха задали по-уместни и по-логични и свързани с материята въпроси, отколкото тези, които ръководят съдебната власт.

 15. 8
  Написаното е тенденциозно | нерегистриран
  19
  -10

  Но въпросите на Панов са уместни, ако изобщо може да се вярва на това, което е написано тук.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.