Лозан Панов с поредна политическа провокация

Лозан Панов с поредна политическа провокация
Бившият депутат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", председателят на ВКС Лозан Панов и Георги Б. Георгиев от т.нар. НПО "БОЕЦ", който публично демонстрира близост с укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев на последната им политическа ди

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов готви поредна политическа провокация. В понеделник (1 юли) от 10.00 часа в зала "Тържествена" на Съдебната палата Лозан Панов ще е домакин на дискусията "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици". От самото наименование на събитието се разбира,  че на него няма да се разискват теми, свързани със съдебната практика или правосъдието в полза на обществото, а политически въпроси.

От кабинета на Панов съобщават, че по време на форума "първият председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф и председателят на Гражданската колегия на Върховния съд Дариуш Завистовски ще представят пред своите български колеги последните промени, свързани със съдебната система в тяхната страна, отражението им върху работата на върховните съдии в Полша и предизвикателствата, пред които са изправени магистратите".

От съобщението на ВКС се разбира още, че Лозан Панов е изискал предварителна регистрация на медиите за събитието, с цел ограничаване на броя на присъстващите.

В понеделник Съдът на Европейския съюз (СЕС) обяви, че разпоредбите на полското законодателство относно намаляването на пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд противоречат на правото на ЕС. Промените в полския закон за съдебната власт бяха предложени от управляващата партия "Право и справедливост" и влязоха в сила през април месец м.г. Управляващите в Полша обясниха, че с понижаването на възрастта за пенсиониране на 65 години, по-възрастните съдии ще трябва да напуснат, а така съдът ще се прочисти и от корупционни практики. Реформата засегна 20 от 72-ма върховни съдии. Заради промените Европейската комисия стартира процедура по чл. 7 от Лисабонския договор срещу Полша, чието неспазване предвижда отнемане правото на глас на страната член на ЕС. Комисията сезира и СЕС, след чието произнасяне полските власти ще бъдат принудени окончателно да се откажат от обновяване на Върховния съд.

Панов организира дискусията в контекста на висящ казус с неплатени от него 16 000 лв. данъчни задължения, установени след цялостна ревизия на доходите и имуществото му от Националната агенция за приходите (НАП). Констатацията на данъчните е, че има несъответствие между декларирано и реално притежавано в размер на над 100 000 лв. Председателят на ВКС обжалва ревизионния акт пред Административен съд София град (АССГ), чийто административен ръководител е бил в продължение на пет години.

Това е втората международна конференция с политически характер, която Панов домакинства в Съдебната палата в столицата. Първата бе през месец март 2017 г., когато в навечерието на извънредните парламентарни избори, председателят на ВКС покани в София тогавашната ръководителка на антикорупционната прокуратура на Румъния Лаура Кьовеши, за да лобира за въвеждането на т.нар. "румънски модел" на съдебната власт и у нас. Докато бе в София Кьовеши се срещна и с представители на политически сили, които десет дни по-късно участваха в изборите, но не успяха да преминат минималния праг за влизане в Народното събрание.

Освен организатор на конференции с политически характер в Съдебната палата, мандатът на Панов като председател на ВКС е съпътстван от множество политически декларации и изказвания, част от които "съдия №1" прави на форуми на свързани с подсъдими и укриващи се от правосъдието лица. 

От паметни бележки от срещи с представители на Европейската комисия (ЕК), посещаващи България във връзка с изготвянето на докладите по Мониторинговия механизъм, става ясно, че председателят на ВКС системно и целенасочено дискредитира българските институции и се отнася с пренебрежение към реалните проблеми на съдебната система. Още повече, че на фона на политическата активност на Панов, част от която е и предстоящата дискусия, председателстваната от него Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет  (ВСС) продължава да е напълно пасивна по въпроса за необходимостта от оптимизиране на съдилищата у нас и намаляване на натовареността на едни магистрати за сметка на други.

Още по темата

Бившият правосъден министър и този на отбраната против разширяването на компетенциите на военните съдии

Предишна новина

Лозан Панов се обидил на Данаил Кирилов

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  разгневен | нерегистриран
  4
  0

  Това означава ли, че и съдиите в България трябва да се пенсионират на 70 или 80 години???????????????????? хайде стига с популизъм, всяка държава е суверенна да реши на колко години ще се пенсионират съдиите й.

 2. 7
  Tribus Verbis | нерегистриран
  5
  -4

  Правен свят, исторически и статистически погледнато никое зло не е вечно. В този смисъл рано или късно властта на господарите ви ще свърши и тогава ще бъде потърсена отговорност от тях, включително и наказателна (давността за някои от престъпленията им е доста дълга). По принцип не съм злопаметен и злорад човек, но признавам че с удоволствие ще гледам падението ви. Дано сте живи и здрави всички, за да си понесете отговорността за присвояването в личен интерес на цялата съдебна система и почти пълното унищожаване на една държава.

 3. 6
  Вики | нерегистриран
  9
  -3

  Вие от правен свят що не си гледате във вашето канче,а тръгнали оптимизирането на съдебната карта да управяте.Няма да се закриват скоро съдилищата колкото и да ви се иска!

 4. 5
  бау бау | нерегистриран
  27
  -17

  Браво на Правен свят, че ни осведомяват за дейността на Лозан, макар и по меко казано доста неадекватен начин. Благодарение на вас той ми се издигна в очите много. Вече чак ме е срам, като се сещам, че преди съм го писал тук Лизан, но явно не съм бил прав. Признавам си, че понякога и аз греша. Браво и на Лозан - давай само така, пич, хората са с теб!

 5. 4
  Правен свят, | нерегистриран
  17
  -4

  Чакам Кьовеши. Вие чакате ли я?

 6. 3
  *********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 2
  ----------------- | нерегистриран
  29
  -28

  Браво на Лозан Панов , той не се подава на натиск и зависимости. Няма да стане.Колкото и да вият някои другарчета,няма да стане. Лозан Панов не е послушко,никога не е бил и няма да бъде. България трябва да бъде правова държава и като председател на ВКС , Лозан Панов е гарант за независимостта на съдиите.Атаките срещу Лозан Панов са срам и позор за тези които ги правят. Интригите и клеветите срещу Панов няма да минат.

 8. 1
  Мечо | нерегистриран
  31
  -10

  "От съобщението на ВКС се разбира още, че Лозан Панов е изискал предварителна регистрация на медиите за събитието, с цел ограничаване на броя на присъстващите."  Значи от Правен свят няма да има представители.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.