Лозан Панов се държи абсурдно, некоректно и непочтено

Лозан Панов се държи абсурдно, некоректно и непочтено
Боян Магдалинчев, председателстващ ВСС, снимка:БГНЕС

"Изявата на Лозан Панов е пълен абсурд, милицонерска реторика, за която той говори, Народен съд и така нататък. Тогава, когато не ти отърва нещо, когато не ти е изгодно едно решение, не можеш да не търсиш първо вината и причините в себе си и тогава да вземеш една или друга позиция и да правиш едни или други изводи". Така представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев коментира дадено от председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов специално за сайта "Дневник" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев интервю в две части, в което "съдия №1" излива поток от агресия, обвинения и откровени доноси спрямо предствители на всички възможни власти в държавата, в това число народни представители, съдии, прокурори, главния съдебен инспектор и членове на кадровия орган.

Всичко това идва по повод отстраняването му като стопанин на Съдебната палата в София, което очевидно е предизвикало тежки емоции в председателя на ВКС. Правомощието на Панов да управлява съдебната сграда бе отнето миналата седмица заради това, че допусна заснемането на скандален чалга-рап клип в нея, с участието на разголени момичета и гангстери с пистолети.

В доста подробното интервю, дадено (и вероятно поискано, бел.ред.) от Панов, той директно напада съдиите от Върховния административен съд (ВАС), при това поименно, заради решението им да не уважат искането му за образуване на дисциплинарно производство срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушева заради делото срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Панов атакува състава от върховни съдии, решили не в негова полза, на личностна основа и с откровени елементи на клюки и коментари относно кариерното им развитие. Атака отнася и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Председателят на ВКС обвинява и колегите си от ВСС, както и главния съдебен инспектор Теодора Точкова, в зависимости от представителите на останалите власти, като специална атака е отредена и на народните представители.

В словесната битка на председателя на ВКС с въображаемите му врагове отново не е пожален и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, както и настоящият такъв Иван Гешев.

Единствената, която получава похвала от председателя на ВКС, е колежката му във ВСС Атанаска Дишева, която още от първия ден на встъпването си като кадровик е отявлен негов съмишленик по всички възможни въпроси, без никакво изключение.

По хигиенични съображения "Правен свят" няма да цитира пасажи от интервюто на Лозан Панов.

Ето обаче какво е цялото мнението на представляващия ВСС Боян Магдалинчев относно поредната политическа провокация на председателя на ВКС:

"В цялото интервю на г-н Панов, както винаги, си проличава стремежът за неговата невинност по който и да е въпрос. Нищо по-различно от това, което винаги е правил. Виновен за заснемането на клипа в Съдебната палата му е ВСС, виновен му е продуцентът на клипа г-н Митев, виновни са всичко останали – охраната, хората, които са в Съдебната палата. Той никога не сочи някаква своя отговорност. Едиствената вина, за която той говори, е че фактически има собствена позиция по въпроса", коментира Магдалинчев във връзка с опитите на Лозан Панов да прехвърли вината за скандала в Съдебната палата на някой друг, вместо да се извини за грешката си.

"Би следвало всеки един нормален юрист, да не говорим председател на ВКС, да знае, че постановените съдебни актове могат да се коментират, но в никакъв случай не могат да се нападат магистратите – просто ей така, защото на него не му е изгодно или не приема решението. Съдебният акт се уважава. Позволено е да се коментира, само че без да се нападат персонално членовете на съдебния състав. Това е съдебн акт. Най-малко председателят на ВКС може да заема такава позиция по отношение на съдебния състав", каза представляващият ВСС във връзка с атаките на Панов срещу конкретни съдии от ВАС, решили не в негова полза делото за дисциплинарката на Георги Ушев.

Във връзка с реплики от интервюто на председателя на ВКС, в които той си позволява да квалифицира поведението на настоящия и бившия главен прокурор като "мутренско", Магдалинчев заяви: "Това е поведение не се нуждае даже от коментар. Такива изрази не отиват на нито един магистрат, да не говорим отново за председател на ВКС".

Представляващият даде коментар и относно поредните внушение от страна на Панов, че колегите му в кадровия орган са зависими от управляващите."Ако някой следеше внимателно дебата от миналия четвъртък пред Пленума, аз ще кажа, че именно колегите, които са членове на ВСС, са от изборната квота, а не от парламента, за които той обикновено говори, че са политически представители, което е пълен абсурд. Това е просто парламентарна квота. Една част именно от съдиите, избрани от професионалната квота, взеха най-категорично отношение за неговите качества. За това, че той отдавна е абдикирал. Погледнете и колегата Шекерджиев, и колегата Мавров, които са съдии от ВКС. Те го познават очевидно по-добре, защото допреди да дойдат в Съвета, те бяха в този съд, където той е ръководител. Имат непосредствени впечатления какво работи той, как се справя, ходи ли на работа, не ходи ли и т.н. И колегата Димитрова каза същото. Те не са излъчени от парламента. Те са хора, които са избрани от съдиите. Те казаха категорично, че това поведение на г-н Панов е непочтено, очудващо и стряскащо за всички юристи и магистрати. Те казаха, че той е човекът, който отдавна е абдикирал от своите задължения като председател на ВКС. Всички са виновни, според него, целият ВСС, само че все повече се увеличава кръгът от членове на Съвета, които заемат позиция относно това как той изпълнява своите задължения и доколко ги изпълнява въобще", каза Магдалинчев.

"Изявата на Лозан Панов е пълен абсурд, милицонерска реторика, за която той говори, Народен съд и така нататък. Тогава, когато не ти отърва нещо, когато не ти е изгодно едно решение, не можеш да не търсиш първо вината и причините в себе си и тогава да вземеш една или друга позиция и да правиш едни или други изводи. Още по-абсурдно е да коментира и да опреличава ситемата като "блато", пълно с "алигатори", цитирайки британския депутат. По същество имайки предвид цялата система и в частност ВСС. Някак си абсурдно, некоректно и непочтено е. Първо – нека чисто човешки г-н Панов да погледне себе си и да прецени какво е направил, работил ли е, не е ли свършил нещата, защото като че ли неговото присъствие реално не се забелязва във ВСС. Така беше, ако си спомняте, и когато коментира и одита на системата за случайното разпределение на дела. Тогава той каза, че е задължение на ВСС да изготви правилата изобщо за случайното разпределение на делата и внедри системата. Когато му казах, че и той е член на ВСС и то член по право, председател на Съдийската колегия на ВСС, аз го попитах – вие нещо правители ли. Той тоговори, че това не е негово задължение по отношение на системата за случайно разпределение на дела, а на ВСС, с което на практика казва, че няма никакво отношение и участие, както и никакво реално присъствие в Съвета", обобщи коментира накрая представляващият ВСС. 

Още по темата

Страх ме е за родителите ми, обществото в селото се радва, че съм била набита

Предишна новина

ЛиЛана и съдружникът й плашили с оставки служители на АПИ, за да се сдобият незаконно с евросредства

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 17
  Виолета Магдалинчева | нерегистриран
  3
  0

  Тате, срам ме е от тебе

 2. 16
  Сталкер | нерегистриран
  0
  -5

  Хора, четете и знайте, че либерото е умряло между Световните войни, след още половин век интерглобализма и това въпреки дедо Шорош и стрина Хилария. Върнете се в реалността. Че Лозаний може да артикулира чужд проблем не значи, че няма свои. Да си ги решава!

 3. 15
  Учуден | нерегистриран
  24
  -2

  Много хора съвсем основателно се питат какъв е смисълът от съществуването на ВСС в този формат,с тези хора,с тези заяждания.Кой интерес на съдебната система защитиха и отстояха , както законът ги задължава ?

 4. 13
  max | нерегистриран
  15
  0

  Добре е да има диалог и особено публичен. Това че се води на такова ниво, по такива теми и въпроси, с такава реторика и такива епитети показва единствено нивото на участниците. Все едно чалгата, с която атакуваха съдебната власт в България, е започнала да обхваща членове на ВСС. И тъй като е публично, обръщам внимание, че и от двете страни, въпросният диалог се води посредством открито враждуващи една срещу друга медийни групировки. /Благодаря за възможността да коментирам/. Изглежда, участниците съдебни магистрати биват използвани като пионки и това явно е следващия аспект от характеристиките на диалога. А каква отговорност се търси от онези, които се подиграха със съдебната власт, е отделен въпрос

 5. 11
  Така стоят нещата . | нерегистриран
  29
  -19

  На България са нужни повече хора като Лозан Панов. Това е. Лозан е честно момче !

 6. 10
  | нерегистриран
  32
  -1

  Ако Лозан Панов е виновен за АСУД , бидейки председател само на един от ползващите я, каква е отговорността на ВСС, на съответната комисия,чиито членове получават заплата колкото неговата , а някои от тях и пенсия?

 7. 9
  Изборът е, или в отбара на Бога или в отбора на Злото | нерегистриран
  11
  -3
  До коментар #7 от "Лошо е да се говори за почтеност - в този образ | нерегистриран":
  Лозан Панов е образ - вероятно тъжен, но образ. На какво - ще решат зависимите. А тези с морал нямат глас. Висшегласие - още по-малко. Накрая историята ще отсъди. И Господ, ако го има.

  Разбира се ,че го има.Бог съществува. Има научни доказателства сочещи ,че съществуват паралелни реалности,обективно недостижими за човешките само пет сетива включително и за програмираната честота за работа на човешкия мозък.С удивителната сила на спокойната ниска честота на мисълта на мозъка постигана чрез различни способи на състоянието на духа / като първична жизнена сила/ можете да се постигнат чудеса включително и комуникация с енергии отстоящи от вас на колосални разстояния. Връзката е мигновенна,като светкавица. Светът е енергия в движение,която има своите закономерности простиращи се до разнообразните състояния на съществуването и, включително и върху едно от енергийните състояния на духа обозначавано като съвест. А съвестта е безмилостен ,неумолим и справедлив съдия ,който определя ,както живота, така и смъртта.А както добре е известно ,жилото на смъртта е грехът . Той неизбежно води до съдба. Разбира се същества с марксистко ленински тип мислене изповядват свои агресивни ценности,които ускорено и закономерно водят до оскотяване и колапс на мозъка а от там и невъзможност за висше познание и почти нулева способност за съждение. С по прости думи думи ,превръщат човешкото същество в криминално,аморално говедо, за жалост често срещано в посткомунистическите територии на източна европа,особено за жалост в България.

 8. 8
  | нерегистриран
  27
  -8

  Абсурдно, некоректно и непочтено е един член на ВСС, да прави оценки на друг!

 9. 7
  Лошо е да се говори за почтеност - в този образ | нерегистриран
  15
  -5

  Лозан Панов е образ - вероятно тъжен, но образ. На какво - ще решат зависимите. А тези с морал нямат глас. Висшегласие - още по-малко. Накрая историята ще отсъди. И Господ, ако го има.

 10. 6
  Денят ще дойде ! | нерегистриран
  13
  -7

  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

  Когато бивш член на престъпната организация БКП учи обществото на морал ,някак си е малко неудобно. Още повече,че за да стане съдия точно тази престъпна организация го е протектирала в недалечното минало, и той много добре знае това.Някои от направилите в миналото това другари още са живи и могат да разкажат интересни подробности. Но горното само за размишление и евентуално смирение. Резултата обаче днес е още по тревожен. Първо,днес в България няма свобода на словото.Няма свободни медии. Второ,днес в България няма независим съд. Трето, Днес в България няма силна опозиция. В тези констатации Лозан Панов е напълно прав. Резултата е потресаващо беззаконие,мутрокомунистическа неофашистка диктатура . България необратимо върви към своята голгота !Няма съмнение,че престъпниците от миналото преследват народа ни в бъдещето. Тук не става дума за лов на вещици, не става дума за декомунизация и не става дума за лустрация.Става дума за явлението ЦУМ, за

  ужасяващото явление на посткомунистическата мутро болшевишка и неофашистка власт,която има ясно изразени характеристики у нас на МАФИЯ. Да ,именно на безконтролна МАФИЯ използваща лостовете на държавната власт. Уродливата власт на тази мутромафия,прикриваща се зад евролиберални лозунги и имитации е аморална,безкрупулна,нагла,корумпирана и престъпна. Тя праща есемеси,поставя агнешки главички по тротоарите,всява страх,интриги, беззаконие,разложение,несправедливост, назначава послушни примати с власт,налага диктатура. Неистово желае тотална власт и робско безпрекословно подчинение на нейните заповеди. За тази малка фашизирана група родена от недрата на престъпната комунистическа партия, днес няма закон,няма съд,няма отговорност. В това е проблема.А този проблем убива българската народност ! Резултатите се виждат в суровата реалност днес в България.Става дума з а криминална реалност. Става дума за криминално мислене и съждение,което се приема за нормалност. И нямайте съмнение тя ще достигне до всеки от нас,рано или късно. В заключение,ще завърша с надеждата,че ако съпротивителните сили на народа са сковани от страх,отчаяние и подчинение,то следвайки природния закон,както подобното привлича подобно,така злото има свойството да се саморазрушава.И в това е надеждата. А до тогава,на България са и нужни личности които могат да казват НЕ,които безкористно трябва да обичат народа си,които не са мутри,които обичат свободата ,които говорят истината и които не продават съвестта си ! На България не е нужен ЦУМ,не са нужни криминални олигарси,не са нужни нискоостригани криминални примати.Въпреки помията днес, всеки народ ражда своите Христо и Евлоги Георгиеви,ражда своя Левски,своя Хаджи Димитър и своя Стефан Караджа. Рано или късно България ще намери сили да се отърве от мутро милиционерската посткомунистическа,престъпна ,криминална,аморална,криминална и гнусна помия. Денят ще дойде защото България има своите синове и дъщери ,които обичат народа си ,живота си и свободата.

 11. 5
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  11
  -17

  Колеги,призовам ви към гражданско подчинение! Да изметем този ВСС!НЕ НА СТРАХА!

 12. 4
  Сталкер | нерегистриран
  12
  -18

  Величайшето търпение на ВСС и съдиите от ВКС започва да се конвертира в снизхождение. А това е последната граница, след преминаване на която ще е все едно дали ще абдикира с още малко безсилна злъч, или ще остане номинален фигурант, като генсек по времето на Солженицин.

 13. 3
  23 | нерегистриран
  12
  -5

  Кой избра Лозан Панов?

 14. 2
  Според член 96 от ЗНТС той е прав | нерегистриран
  9
  -1

  Проблемът е че, няма такъв член, нито такъв закон. Не е одобрен от това издание още.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.