Лозан Панов се освободил от казармата

Лозан Панов се освободил от казармата
Председателят на ВКС Лозан Панов се е отклонил от задължителното отбиване на военна служба, причините са неизвестни, стана ясно от заседанието на Съдийската колегия на ВСС

Дебат за бъдещето на военните съдилища, провокиран от предложение на Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), верифицира отдавна тлеещата публична тайна, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се освободил от отбиване на задължителната военна служба. Роденият през 1971 година Панов е трябвало да влезе в казармата или през 1990-та година, когато завършва Националното средно училище при Комитета по култура /Италианския лицей/, или в средата на 90-те години на миналия век, когато получава висшето си юридическо образование в Алма Матер. И към двата момента, отбиването на наборната военна служба бе все още задължително. Още през 1995 г. обаче Панов е назначен като Съдебен кандидат при Софийския окръжен съд.

По време на дискусията, посветена на предложението за закриване на две от военните съдилища, кадровикът и бивш върховен съдия Севдалин Мавров категорично се обяви срещу тезата, че намаляването на броя на военнослужещите у нас, трябва да бъде последвано от закриване на военни съдилища. "Ясно е, че някои от вас не разбират ситуацията с военното правосъдие, все пак част от вас не са ходили в казарма", посочи Мавров в реплика на изказване на председателстващия заседанието Лозан Панов, който се обяви в подкрепа на закриването на две военни съдилища. Председателят на ВКС не реагира на коментара на Мавров и не отрече изнесената информация, като така безмълвно потвърди фактa, който отдавна се споделя сред магистратските среди. Каква е причината Лозан Панов да се освободи от казармата не стана ясно на заседанието на ресорната колегия на ВСС.

Що се отнася до бъдещето на военното правосъдие, кадровиците дадоха принципно съгласие за неговото оптимизиране, но към закриване на съдилища ще се премине едва след уточняване на детайлите. В тази посока бяха коментарите на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който подкрепи позицията на Севдалин Мавров, че би било грешка да се приема решение за закриване на две съдилища, без да е ясно кои. "Не можем да решим да съкратим военни съдилища и след това да възложим задачи на работна група. А, ако групата реши да не се закриват?", посочи Чолаков. "Ние трябва да държим сметка и за това колко от колегите имат статут на несменяемост и да поискаме съгласие от тях за пренасочването им в общите съдилища. Това е един от проблемите по същество, който ви посочвам. Съгласна съм с г-н Чолаков, че първо трябва да се направи анализ, за да не поставяме каруцата пред коня", коментира и Вероника Имова.

В крайна сметка мнозинството в Съдийската колегия прие предложението на Георги Чолаков за сформирането на работна група, която да изясни детайлите по оптимизиране и евентуално закриване на конкретни военни съдилища.

Още по темата

Дисциплинарно уволнение за съдийката от Раднево Люба Петрова, измислила си протокол от заседание

Предишна новина

11 съдии са наградени от Съдийската колегия за висок професионализъм

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 22
  до 21 | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #21 от "Господин Никой | нерегистриран":
  В българската армия могат успешно да се научат САМО две неща :

  1. Да говориш и правиш простотии. Това умение се придобива почти моментално, още на втората седмица, ако ще и да имаш възпитание на Гьоте.

  2. Да се скатаваш. Това умение се придобива и усъвършенства почти до края на службата.

  Така че Лозан не е загубил нищо от Това, че не е ходил в казармата. И както беше написал някой по горе важното е че сега се държи мъжки. За разлика от меките китки в системата, които са готови да полегнат на всяка власт независимо коя е тя.  Но беше задължително-или има хора над правилата? Как ще коментираш,че имаше младежи, лежали в затвора, защото отказват да влязат в армията.

 2. 21
  Господин Никой | нерегистриран
  12
  -11

  В българската армия могат успешно да се научат САМО две неща :

  1. Да говориш и правиш простотии. Това умение се придобива почти моментално, още на втората седмица, ако ще и да имаш възпитание на Гьоте.

  2. Да се скатаваш. Това умение се придобива и усъвършенства почти до края на службата.

  Така че Лозан не е загубил нищо от Това, че не е ходил в казармата. И както беше написал някой по горе важното е че сега се държи мъжки. За разлика от меките китки в системата, които са готови да полегнат на всяка власт независимо коя е тя.

 3. 20
  хххх | нерегистриран
  18
  -8

  Не си е загубил времето и не е гледал бол простотии.

 4. 19
  Бреййй | нерегистриран
  23
  -8

  Той и Филип Димитров не е ходил в казарма и беше министър председател...Правен сеят, много сте дребни в заяждането, да знаете!

 5. 18
  Защо | нерегистриран
  22
  -9

  Защо ми се струва, че жените, част от ВСС не са ходили в казармата и е възможно те да са били визирани от Мавров. Така че мълчанието на Панов въобще не означава потвърждаване на твърдян от корпулентните медии "факт"

 6. 17
  бау бау | нерегистриран
  19
  -8

  Не е изтървал много, но предполагам и че по време на пости е ял кебапчета - направете едно журналистическо разследване, ще ми бъде по-интересно... А ако се окаже, че яде малки деца и пие кръв от девици ще бъде истинска сензация.

 7. 16
  | нерегистриран
  24
  -6

  Дребно заяждане . Въобще не ни дреме дали Лозан Панов е ходил войник. Много по-интересно е КОЙ ни го натресе и на какво се е надявал от него . Лозан Панов и преди това беше на началническа позиция , КОЙ го сложи и държа с години там , КОЙ го издигаше и как той се отплащаше , за да стане толкова ДОВЕРЕН ЧОВЕК , а след това РЕНЕГАТ . Това ще ми е по-интересно , но явно не смеете да ровите в тези неща , защото ще се засегнат и други оперативно интересни лица....

 8. 15
  ( (((( ; | нерегистриран
  18
  -9

  Много важно ,че не е бил войник ,простотии,може религията му да не му позволява да носи оръжие и прочие....

  Стига глупости !

 9. 14
  спомени | нерегистриран
  10
  0

  до 11  Аз и досега не разБирам защо дюстанбалиите, или тези с документи ,че са такива бяха освобождавани-и за сведение-не се правише за всеки-имаше и набутани в казармата дюстабанлии. В поделението, в което служих, тези ,които имаха някакви заболявания-плюс здравите връзкари ги правиха готвачи, писарчета в щаба, санитари в стационара, ППЗ-та, стояха на КПП-то при поратала, да помагат във войнишката и офицерската лавка, имаше връзкари-уж със заболявания-стояха в една стая-склад с дюшеци-уж да ги пазят, а най-големите връзкари, или тези със сериозни заболявания ,но вкарани в казармата-бяха в културния дом на поделението-където наистина нищо не правиха по цял ден-както се вижда-места за болни и връзкари-бол. Тоест-ако някой е дюстанбанлия , и не може да се строява-просто не го викаха да се строява на вечерна проверка-това в нашето поделение касаеше санитарите в стационара и връзкарите в културния дом-те не се строяваха, не даваха наряд и тн.

 10. 13
  проверети и напишете | нерегистриран
  20
  -7

  вашият началник и собственик на медийна империя ходил ли е с тоз търбух

 11. 12
  Мечо | нерегистриран
  15
  -12

  Всички знаем, че Лизан е НГВС.

 12. 11
  RRR | нерегистриран
  17
  -4

  Само той да е.Колко дюстабанлии роди държавата едно време, докато повечето си служихме от-до 2г.3м.И резултатите са видни - пълно с мекушави безхарактерни келеши, неспособни на нищо съзидателно и пълна липса на каквато и да било дисциплина.

 13. 10
  | нерегистриран
  14
  -12
  До коментар #8 от "Възмутен гражданин | нерегистриран":
  И какво от това? То много и от жените магистрати не са раждали деца....Много важно кой къде е бил войник или не.....Занимавате ни с глупости, като нямате правни доводи си служите с дребни клюкарски подмятания.  Темата дали е служил в армията е изключителна важна. Защото беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО-под страх от наказателна отговорност. Имаше и вкарани в затворите младежи, които по някаква причина се отклоняваха от казармата. Интересно-неслужилите се освобождаваха от казармата-поради много тежки болести, или поне така вписано в документите при прегледа пред наборната комисия, но когато почват работа се представят медицински за перфектно здраве. Кой от документите е бил с вярно съдържание.

 14. 8
  Възмутен гражданин | нерегистриран
  31
  -17

  И какво от това? То много и от жените магистрати не са раждали деца....Много важно кой къде е бил войник или не.....Занимавате ни с глупости, като нямате правни доводи си служите с дребни клюкарски подмятания.

 15. 7
  Смешници | нерегистриран
  23
  -13

  От 5 коментара, 2 безследно изчезнали и 2 изтрити, без въобще да имат съдържание, като стардантно твърденото. Сменете и това заглавие, защото Лозан не е бил факторът, който е "освобождавал" от военна служба. И за това освобождаване, и за твърдяното преди това отклоняване, Панов отвсякъде може да ви осъди, защото му вменявате неистински и позорящи обстоятелства. Пък после ревете в пресгрупа Фермата как съдии от ССБ ви били осъждали. Дано поне крайният ви собственик ви поеме задълженията

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.