Лозан Панов се отдалечава от първоначално създадения си образ на лице на промяната*

Лозан Панов се отдалечава от първоначално създадения си образ на лице на промяната*

Ледът се пука, господа съдебни заседатели! Ледът се пука!" Изтърканата от цитиране реплика на героя на Илф и Петров Остап Бендер от "Златният телец", за съжаление, "лепна" и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Действията му будят все по-голямо недоумение.

От глашатай на промените в съдебната система с мълчаливи бдения пред Съдебната палата и с блестящата си реч "Нека кажем "не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци" през 2015 г., сега прави и невъзможното, за да се скара с всички, които го подкрепят. Да настрои съдии срещу себе си и да покаже, че не може да поема последиците от собствените си грешки. Сигурно има някакъв бъг, който превърна Панов от лидер на реформаторите на съдебната система в самоизолиращ се шеф на ВКС, който мисли единствено за политическа кариера.

Какви са фактите?

Панов обжалва глоба от 1000 лв., която му наложи Сметната палата за неподадена имотна декларация. Като всеки гражданин, той има право да обжалва пред Софийския районен съд глоби, но въпросът е как изглежда в очите на обществото едно такова действие на най-високопоставения съдия. Посланието е: върховни съдии, които са олицетворение на закона, отказват да поемат отговорност за грешките си. Този ход изглежда още по-необясним на фона на това, че още няколко магистрати са глобени от Инспектората на Висшия съдебен съвет за неподадени декларации, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Но нито един от тях не е обжалвал глобата си. Да не говорим, че по делото на Панов срещу Сметната палата ще е съдия, който априори е зависим от Панов за кариерното си развитие, защото шефът на ВКС е член на ВСС, а съветът решава повишенията и наказанията на съдии. Не изглежда добре, когато поставяш колеги в неудобно положение.

Объркваща беше и аргументацията на Панов, с която той смени заместника си Красимир Влахов.

Преди пет месеца, когато обяви, че ще прави такава смяна, Панов се мотивира с това, че въпреки че Влахов е свършил добра работа, той му е "по наследство", а председателят искал сам да определя екипа си. И това изглеждаше що-годе логично.

На 6 февруари обаче Панов заяви друго пред ВСС – ще сменя Влахов, защото той обичал да бъде харесван, вкопчил се бил в поста си, на който стои близо 9 години, както и че нямало синергия между двамата. Съдийската квота на ВСС обаче бламира искането на Панов за смяна на Влахов, а Влахов сам подаде оставката си. И публично огласи мотивите си в писмо "Уморих се да се срамувам", което ще остане в историята редом до речта на Панов "Не" на страха". Наред с обидата на високо уважавания от колегията Влахов писмото съдържа силно смущаващи твърдения: че председателят Панов има специфично разбиране за работно време, че не се вълнува от проблемите на колегите си и предпочита да командва дистанционно, че работата му се изчерпва до проверки на срокове и отстраняване на стари служители и смяната им с нови, че не изпитва уважение към съдиите и говори и дори ги нарича "цирозата" на обществото. Панов настрои колегите си срещу себе си и с неаргументираното си предложение до ВСС миналата година да бъдат съкратени четири бройки от ВКС, защото върховните съдии нямали толкова много работа, а взимали големи заплати в сравнение с пенсионерите например.

Панов изпада все повече в самоизолация и защото сегашният ВСС е коренно различен от предишния. Първо, е разделен на съдийска и прокурорска квота и по-рядко има възможност за челен сблъсък с главния прокурор. Второ, съставът на съдийската квота е далеч по-професионален от преди, което отнема терена за ефектно политическо говорене. И да бъдеш лидер в такава среда, означава да имаш реформаторски идеи, да умееш да работиш в екип и да имаш волята да изпълняваш обещанията си.

Уви, Лозан Панов все повече се отдалечава от първоначално създадения си образ на лице на промяната.

*Коментарът препечтваме от сайта на списание "Икономист". Заглавията са на "Правен свят".

Още по темата

Агенция по вписванията пусна нови декларация за липсата на задължения

Предишна новина

САЩ натъжени заради Луковмарш

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 36
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #34 от "Юристите, а не икономистите | нерегистриран":
  Подкрепят Панов. Защото да отстояваш позиция е да споделяш азбучни истини в очите на "върховните колеги" е доста непопулярно и смело, което влече след себе си само ... негативи.  Напротив другари стопански дейци, Панов започна плахо, даже неуверено, но се коригира и тръгна в общи линии в права линия по правилния път. Влахов е срам първо сам за себе си, а после и за околните, както и за ... корупцията даже.

  Псевдо юристите, а не икономистите. Префиксът „псевдо” от ст.гръцки означава лъжлив, или предназначен да заблуди.

 2. 35
  ДС | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #3 от "ДАНС | нерегистриран":
  Светлин Михаилов със спестявания от над 1000 000 лв  Лозан Панов със спестявания от над 2 000 000 лв  Отваряте ни работа!

  Тези работят по-малко и по-лошо и от Влахов!  На Лозан парите са от черния лебед, а на Михайлов от спестени сутрешни закуски и кафета. Човекът не закусвал. Даже не пиел кафе в ЦУМ.

 3. 34
  Юристите, а не икономистите | нерегистриран
  5
  -6

  Подкрепят Панов. Защото да отстояваш позиция е да споделяш азбучни истини в очите на "върховните колеги" е доста непопулярно и смело, което влече след себе си само ... негативи.  Напротив другари стопански дейци, Панов започна плахо, даже неуверено, но се коригира и тръгна в общи линии в права линия по правилния път. Влахов е срам първо сам за себе си, а после и за околните, както и за ... корупцията даже.

 4. 32
  Чудно… с такъв късмет…, и на свобода. | нерегистриран
  11
  -5

  Ледът се пука, господа съдебни заседатели! Ледът се пука!" Изтърканата от цитиране реплика на героя на Илф и Петров Остап Бендер от "Златният телец", за съжаление, "лепна" и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

  Интересен човек сте Вие Лозан Панов! Всичко Ви е наред! Чудно… с такъв късмет…, и на свобода. — Остап Бендер

 5. 30
  защото | нерегистриран
  15
  -14
  До коментар #28 от "авере Лозане | нерегистриран":
  голям резил. що така ........ стига бе мой човек. не мога да те подкрепя, а беше надежда. оставка.......

  се вързахме, че ще направи нещо, а той излезе въздух под налягане. Откакто го няма Таков да му пише речите, спря и да говори.

 6. 29
  защото | нерегистриран
  12
  -13
  До коментар #28 от "авере Лозане | нерегистриран":
  голям резил. що така ........ стига бе мой човек. не мога да те подкрепя, а беше надежда. оставка.......

  се вързахме, че ще направи нещо, а той излезе въздух под налягане. Откакто го няма Таков да му пише речите, спря и да говори.

 7. 28
  авере Лозане | нерегистриран
  18
  -14

  голям резил. що така ........ стига бе мой човек. не мога да те подкрепя, а беше надежда. оставка.......

 8. 27
  | нерегистриран
  24
  -13
  До коментар #26 от "наблюдател | нерегистриран":
  Да се абстрахираме от дежурните тролове ЗА и ПРОТИВ Лозан и Цаци. Обаче има нещо, което тук е по-различно. Всички писания на Калпакчиев досега са публикувани в Дневник, КлубZ и "Икономист" /справка - блогът на колегата още като член на ВСС/. "Икономист" не е променял нито собственика си, нито редакционната си политика - твърдо срещу статуквото в съдебната система, против главния, за реформа... И в същото време именно "Икономист" публикува тази силно критична статия срещу Лозан. Ако разровим Медиапул, и там статията за Лозан по повод оставката на Влахов не бе лицеприятна за него. Значи ли това, че председателят на ВКС вече е загубил и малката подкрепа, която имаше? Тепърва има да видим....  На Лозан мястото изобщо не му беше във ВКС. И той си го знае, а и тези, които частично или пълно го подкрепят. Така, че рано или късно нещата щяха да излязат наяве. А именно, че не става и само се мъчи, а и мъчи останалите. И ако номера минаваше при стария състав на ВСС /които си го избраха, като и те и той си знаят защо/, то при сегашния няма как това да стане. Най-малкото защото много от членовете са стари професионалисти, с изградена кариера, а една част от тях и от самия ВКС, които много добре познават проблемите там и в цялата система. С други думи, той не може да ги преметне лесно с неговите шлагери. Може само да се доразкрие, че не става за този пост.

 9. 26
  наблюдател | нерегистриран
  27
  -11

  Да се абстрахираме от дежурните тролове ЗА и ПРОТИВ Лозан и Цаци. Обаче има нещо, което тук е по-различно. Всички писания на Калпакчиев досега са публикувани в Дневник, КлубZ и "Икономист" /справка - блогът на колегата още като член на ВСС/. "Икономист" не е променял нито собственика си, нито редакционната си политика - твърдо срещу статуквото в съдебната система, против главния, за реформа... И в същото време именно "Икономист" публикува тази силно критична статия срещу Лозан. Ако разровим Медиапул, и там статията за Лозан по повод оставката на Влахов не бе лицеприятна за него. Значи ли това, че председателят на ВКС вече е загубил и малката подкрепа, която имаше? Тепърва има да видим....

 10. 25
  Г-н Панов, всички доблестни българи са с теб! | нерегистриран
  32
  -19

  Долу ЦУМ

  Долу поръчковата прикривиатура

  Съд за Пеевски

 11. 24
  | нерегистриран
  37
  -21

  Дръж се Лозане, бой по гнилите ябълки! Народа е с теб, БъЛгария иска съд а не корумпета и ундурмета ,-)

 12. 23
  Това е цялата истина | нерегистриран
  17
  -30

  Бай Лозан е бил и ще бъде бай

  Жалко ,че унищожи нещо което работеше

  Жалко,че уволни цялата можеща и знаеща админисрация и назначи един недъг -и в преносен и в буквален смисъл

  Но Бог бави но не забравя

  Недъгавите в Ада ще горят

 13. 22
  Христо Иванов Чобанов | нерегистриран
  37
  -3

  Цацаров, признай как ми иска подкуп от 10 хил. лева в нотариалната кантора на жена си

 14. 21
  Versus | нерегистриран
  15
  -38

  Лизане, мърша си беше, така и остана!

 15. 17
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  33
  -6

  Колеги, призовавам към стачка!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.