Лозан Панов се прави, че не е чул призива на кадровиците за оставка

Лозан Панов се прави, че не е чул призива на кадровиците за оставка
Председателят на ВКС Лозан Панов, снимка:архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бяга от отговора на въпроса дали обмисля да подаде оставката си, за което бе призован от десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица.

Повод за призива на кадровиците стана безпрецедентното обръщение на Панов към обществото и съдиите от ВКС, с което той оказва директен натиск на състава, на чийто доклад е делото за възобновяването на процеса за свободата на убиеца Джок Полфрийман, да реши по-бързо и точно в каква насока да бъде произнасянето. Последва остра реакция на членовете на Съдийската колегия, които осъдиха поведението на председателя на ВКС и откриха в постъпката му нарушения на Етичния кодекс и Конституцията.

След бурното заседание на Съдийската колегия във вторник, председателят на ВКС се направи, че не е чул въпросите на журналисти относно поисканата му оставка, прехвърляйки темата отново на казуса "Полфрийман" и вече добре познатата мантра за "атака на съдиите от Апелативен съд – София". На директен въпрос относно поисканата му оставка и нажежената обстановка около изразената от него позиция Панов отговори: "Ситуацията с Джок Полфрийман по-скоро ескалира напрежение и го направи явно за всички в страната. Поводът беше арогантно отношение към магистратите и най-вече взимането на отношение на ВСС, който не е правораздавателен орган", отклони темата Панов.

Председателят на ВКС беше попитан и относно предстоящото отпадане на мониторинга върху България, който се реализира по Механизма за сътрудничество и оценка. Оказа се, че Панов е по-скоро разочарован от постиженията на страната по препоръките на Европейската комисия през изминалите 12 години и дори има идея как, ако се наложи, Европа би могла да продължи да "санкционира" България и "да въздейства на правната система".

"До този момент това, което се е случвало е следното – винаги седмица или няколко дни преди докалада в МП сме получавали съобщение за това и сме имали възможност да се запознаем. Това в настоящия случай не се е случило, така че не мога да коментирам нещо, което не съм чел. Че няма да има мониторинг звучи положително и няма как да не се използва в предстоящите два избора тази седмица и очевидно ще се използва. В страните в Европа има проблем – например Полша, Унгария. В България и Румъния очевидно има проблем. Това, което се случва в Полша, Унгария е нещо, което се случва в Румъния и България. Очевидно механизмът подсказа нещо много важно, което всеки от нас трябва да се попита – имаме препоръки, изпълнени или неизпълнени, после доклад и т.н. два пъти в годината, 12 години подред. Очевидно този Мониторинг не е най-добрият. Ето защо, ако се говори за санкции, то може би един друг такъв механизъм, ако се говори за възможност за въздействие върху правните системи, включително и със спиране на финансови средства – това може да се окаже по-работещ вариант. Във всички случаи ще ми е интересно да чуя за неизпълнените препоръки какво ще се каже", коментира предстоящите изводи в доклада на ЕК Лозан Панов.

"Това ще има значение за българските граждани да разберем, че помощта на давещия се е на самия давещ се. В този смисъл – стига сме прехвърляли отговорността на някой друг да ни разреши проблемите, трябва да го направим самите ние. Това е най-важният знак, който се дава. Оттук нататък предстои да прочета съображенията, мотивите и изводите, за да мога да говоря с някаква конкретика. Но при последните събития в съдебната система, които се случват – имам предвид позицията на Съдийската колегия на ВСС, атаката арогантна, груба и със стил на омраза към магистрати, е очевидно, че съдебната ни система не е с тези измерения, в които би трябвало да бъде една европейска съдебна система", допълни председателят на ВКС.

Удостоверения да се издават от всички общини без значение от адреса

Предишна новина

Брюксел раздели София от Букурещ по мониторинговия механизъм

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Я да стреснем трола Копърков | нерегистриран
  8
  -2

  Бау бау!

 2. 8
  Копърков | нерегистриран
  6
  -7

  Троле, зависимостите в съдебната система са съвсем други и понамирисват на кочинката, от която ти плащат да тролиш, и точно те трябва да се изчистят.

 3. 6
  ГейШеф | нерегистриран
  5
  -8
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Копърков, я да те стреснем малко: бау бау!

  Хм, плашиш Главния с бау бау ли? Неразумно е от твоя страна, мисля...

 4. 5
  До 4 | нерегистриран
  9
  -6

  :) Това беше добро колега, наистина добро!

 5. 4
  | нерегистриран
  11
  -5

  Копърков, я да те стреснем малко: бау бау!

 6. 3
  Копърков | нерегистриран
  5
  -10

  както са казали древните, гладна кокошка - просо сънува. Много им се ще на някои сви.., хора де, и ВКС да докопат, ама няма да им се получи. Времето, когато силите в държавата и в съдебната система ще се обърнат диаметрално, неумолимо наближава...

 7. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 1
  Като ВСС | нерегистриран
  14
  -21

  Имаше тук една анкета и тя приключи с категоричен минус за ВСС. Нали?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.