Лозан Панов се вживя в ролята на институция, ангажира се политически

Лозан Панов се вживя в ролята на институция, ангажира се политически
Бившият конституционен съдия Румен Ненков, снимка: бТВ

Политиците участват и имат средства за влияние при избора на висшите ръководители в съдебната власт. Това мнение изрази бившият конституционен съдия Румен Ненков. "В целия свят е така. Това е политически процес. Висшите ръководители в съдебната власт се избират с участието на политиците", подчерта Ненков. 
 
Той посочи, че Лозан Панов е бил сред предложените от него трима съдии за шеф на Върховния касационен съд. Когато Ненков е бил член на Конституционния съд сегашният главен прокурор Сотир Цацаров го е попитал дали не иска да се кандидатира за шеф на ВКС. Румен Ненков е отказал, но е предложил три имена, едното от които е било на Лозан Панов. "По какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов, как е разговаряно… Аз твърдя, че не е минало без разговори с представители на политически партии", каза Ненков. Той предположи, че Панов е разговарял с ръководителите на водещите партии, включително и с министър-председателя. "В това няма нищо лошо", коментира Ненков.
 
"Лозан Панов е добър юрист и до момента, в който стана председател на Върховния касационен съд, аз имах голямо доверие в него. Сега имам известни възражения по поведението му. Той започна да се вглежда в себе си като институция", каза още бившият конституционен съдия пред бТВ.
 
"Съпругата му говори като за институция "Лозан Панов", а не като институция "председател на ВКС". Той започва да се вживява в една роля, която някак си не му е присъща. Председателят на ВКС не трябва изразява публично това, което става в семейството. Той може да има всякакви политически пристрастия, но когато твоята съпруга говори за присвоена държава, означава, че ти имаш определени виждания, предпочитания. Хората очакват от председателя на Върховния съд да бъде импотентен политически, да не бъде ангажиран с нито една политическа сила", подчерта Ненков. Той призова Панов да не се крие зад съпругата си и да я изпраща да дава интервюта по телевизиите, а да излезе и да се защити мъжки сам. 
 
Ненков не приема за правилно решението на председателя на ВКС да съди държавата в Страсбург. "Ако бях на негово място щях да платя глобата от 1000 лв., дори и да бях прав. Звучи ми ужасно да се съди държавата в Страсбург", каза още Ненков.
 
В скандала "Апартаментгейт" се искаше да се внуши на хората, че на тези политици или хора във властта са им били подарявани апартаментите, което не е вярно, заяви още в разговора Румен Ненков.
 
"Те не са получили подаръци, нито един строител не може да разчита на един министър, че ще му уреди одобряване на строителни книжа, архитектурни проекти и т.н. Тези продавачи имат интерес обаче да намалят разходите по сделката. Имат интерес да получат повече пари, но да платят по-малко данъци", отбеляза той.
 
По думите му в пазарната икономика има много морал и той се съдържа в правовата държава. "Ако пазарните субекти не са подчинени на законите, ние се връщаме в комунизма, защото едни ще имат привилегията да не спазват законите и да имат по-голяма начална скорост", посочи Ненков.
 
Той подчерта, че е законно да изповядаш сделка на данъчна оценка, но законът изисква тази цена, която се обявява в нотариалния акт, на която се сключва договорът и върху която се заплащат данъци и такси, трябва да бъде реалната и истинската. "Ако се установи, че в определен случай в нотариалния акт е записана една цена, а фактически са броени под масата и други пари, това е нарушение на закона. Смятам, че това трудно ще се установи, защото всеки ще твърди, че сделката е изповядана на цената, която е посочена в нотариалния акт", коментира бившият конституционен съдия.
 
"Не прави чест на тези, които инициираха скандала, че го инициират в предизборен период", посочи още Ненков. Според него почтеният подход е изисквал въпросът да се постави и да бъде решен не само за политиците, а и за всички български граждани.
 

 

Още по темата

Данаил Кирилов за апартаментите: В пазарните отношения няма морал

Предишна новина

КС ще проведе открито заседание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  5
  0

  НЕНКОВ спри се, стига си се излагал, знае се че ти набута ПАНОВ за председател, защото не можеше да преглътнеш, че РАЙКОВСКА може да стане председател на ВКС. Освен това пое ангажименти да уредиш едно много важно дело и затова предложи ПАНОВ,ДА СПРАВИ СЕ убедително със същото дело.Но спри се вече, гледай си пенсията и нотариуската. Не е нужно да даваш интервюта.Някои хора знаят как пробута сина си в младежкото ГЕРБ, а зетя си от съдебен помощник - съдия в СРС, а бившата си съпруга за председател на важна Комисия. Е опита се да станеш председател на КС,но не успя. Може би поради и тези си качества. Спри интервюта. Извън борда си. Бъди достоен човек.Все пак добър професионалист беше.Независимо едно старо дело преди много години,което реши по поръчка.

 2. 21
  | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #2 от "., | нерегистриран":
  Какво ще му разследват! Как се става съдия във ВКС ? С конкурс, четеш и имаш пълно шест

  Хайде стига глупости

  Ако не те бутнат от политическа централа и апелативен няма да станеш

  А така ! И окръжен даже няма да станеш !

  Докато на тази територия кариера не се прави само със знаене и можене, и с години методичен труд, Държава, а още по - малко - правова, няма да има.

  Тя ще си е квази, каквито са ни е специалистите, какъвто ни е и живота.

  Или, както се пееше в една песничка: Искам да бъде хубаво, ала всичко е някак почти, някой ме е харесал, почти го харесвам аз, ...

  Е аз пък всички вас - Ненков, Пенчев и вся остальная св..ч, дето лайтмотива ви е "Да "познавате" колегите", без да обявявате начина по който ги "познавате" и критериите ви за харесване/ нехаресване, никак не ви харесвам.

  Ама то не ви е и необходимо. Достатъчно е, че вие си се харесвате, "познавате" - вкл.в библейски смисъл, и си се възпроизвеждате.

  За това и вашите деца на 28 години имат всичко и стават за всичко, и най-вече за депутати, за председатели, абе за Всичко и все Хубаво !

 3. 20
  така ли било, че не знаех | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #19 от "Мъдър | нерегистриран":
  Щом подопечните троловена Бай ти Лизана реват толкова много и начесто тук, значи тоя псевдосъдия наистина се е жегнал от истините, казани за него от г-н Ненков.

  Колкото и да виете тук, помиярите на ССБ и Лизан, истината е една и ще си остане такава - Ненков е един достоен профеесионалист, който се ползваше с авторитет и докато беше Председател на ВКС, и като член на КС.

  А тове недоразумение и политически гном - Лозан Панов, ще бъде забравен в момента, когато накрая сдаде властта, взета с подлост на времето...

  Тъй, тъй, затуй уреди цялата си рода на държавни службици...

 4. 19
  Мъдър | нерегистриран
  5
  -12

  Щом подопечните троловена Бай ти Лизана реват толкова много и начесто тук, значи тоя псевдосъдия наистина се е жегнал от истините, казани за него от г-н Ненков.

  Колкото и да виете тук, помиярите на ССБ и Лизан, истината е една и ще си остане такава - Ненков е един достоен профеесионалист, който се ползваше с авторитет и докато беше Председател на ВКС, и като член на КС.

  А тове недоразумение и политически гном - Лозан Панов, ще бъде забравен в момента, когато накрая сдаде властта, взета с подлост на времето...

 5. 18
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 17
  Нямало лошо, значи ! | нерегистриран
  19
  -2

  Как ще няма лошо политици да се месят кой да е Председател на ВКС.Много е лошо даже.Нали магистратите трябваше да не са политизирани.Нали пишат декларации ,че не членуват в никаква партия.Щом е така, откъде накъде някакви си политици ще се месят в независимостта на съдебната власт.Някой магистрат, дори от т.нар. трима големи ,меси ли се при избор на МС или Парламент ? Ще кажеш ,че не го пише в Конституцията, но като е така, къде в Конституцията пише ,че политиците трябвало да правят консултации за избор а Председател на ВКС ? Никъде.Просто магистрат ако се меси,се накърнявало разделението на властите , а ако политик се меси,нямало лошо.Демагогия му се вика на това !

 7. 16
  тези, които си го избраха... | нерегистриран
  17
  -8
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Когато гледаме развитията около Лозан Панов днес, винаги трябва да се връщаме към момента на неговия избор. Кой всъщност си го избра? Защото със сигурност не са съдиите, които ръководи. Защото изборът е решаван на други нива и те са същите, които понастоящем го атакуват. Вероятно има защо, а приказките за еманципация са просто смешни.

  ...са мафията, а щом го атакуват, явно има защо, както сам си се досетил, и по-точно - защото не оправда техните надежди, че ще изпълнява поръчките им. Това вече го прави твърде подходящ за поста и въпросът как точно е бил "избран" е без каквото и да било значение. Както се видя има и изключения с "неправилни" избори, за разлика от многото други "избрани", които си налягат парцалките по постчетата и слушкат, за да папкат. А ако имаха сериозни компромати, с които да го ударят, отдавна щяха да ги извадят. Тъй като нямат, бълват злоба и измишльотини за апартамента на жена му и някакво бунгало, чрез медийните си бухалки.

 8. 15
  | нерегистриран
  17
  -6

  Когато гледаме развитията около Лозан Панов днес, винаги трябва да се връщаме към момента на неговия избор. Кой всъщност си го избра? Защото със сигурност не са съдиите, които ръководи. Защото изборът е решаван на други нива и те са същите, които понастоящем го атакуват. Вероятно има защо, а приказките за еманципация са просто смешни.

 9. 14
  ВЕЧЕ СИ Г-Н НИКОЙ | нерегистриран
  28
  -3

  НЕНКОВ, КАТО СИ ТОЛКОВА СМЕЛ, ЗАЩО НЕ РАЗКАЗА ЗА ЧЕСТИТЕ ТИ ПОСЕЩЕНИЯ НА СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ПРЕДИ ДЕЛОТО НА ЦВ.ЦВ. ВЪВ ВКС, СЛЕД КАТО БЕШЕ ОСЪДЕН НА ДВЕ ИНСТАНЦИИ?? И ЩО СТАНА ТАКА, ЧЕ ДЕЛОТО СЕ ВЪРНА, А ПОСЛЕ ГО И ОПРАВДАХТЕ?  СТИГА С ТОЯ ДВОЕН МОРАЛ И АРШИН!!! НЕ СМЕ ВЧЕРАШНИ! ГЛЕДАЙ СИ МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ И СИ Я ХАРЧИ СЪС ЗДРАВЕ

 10. 12
  Чудно | нерегистриран
  26
  -6

  Чудя се, ако някой отнякъде се обади, че Лозан Панов предлага на хора да бъдат избрани за главен прокурор, какъв вой ще вдигне тази медия и други подобни. Но пък нито мъц за шетанията на Цацаров

 11. 11
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 10
  СТРАХЛИВЕЦЪТ РУМЕН НЕКОВ СЕ Е САМОПРЕДЛОЖИЛ ЗА ИНТЕРВЮТО | нерегистриран
  32
  -6

  ЗАЩО НЕНКОВ ИЗБРА СЕГАШНИЯ МОМЕНТ ,ЗА ДА СЕ ОБЯСНЯВА И ТО ПРЕД БТВ?!

  ДА НЕ БИ ЛОЗАН ПАНОВ ОТ ВЧЕРА ДА ИМА ПРОБЛЕМ С КАДРОВИЯ ОРГАН,ИВСС И ЕТИЧНИЯ КОДЕКС?!

  НЕНКОВ БЕШЕ СТРАХЛИВЕЦ И ТАКЪВ СИ Е ОСТАНАЛ.А НЕГО НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ПРОВЕРИ?!

  И ПО-ЛОШОТО- АКО ПРЕЗ 2014Г. Е БИЛ АВТОРИТЕТ И ОТ УВАЖЕНИЕ Е БИЛ ПОПИТАН,ТО СЕГА НЕНКОВ ПРОСТО СЕ САМОИЗТРИ .

 13. 9
  възмутен | нерегистриран
  44
  -7

  Г-н Ненков,вече си обикновен пенсионер.Та да Ви питам:-Как така Вашия син,на 28 г.възраст,беше забелязан от ГЕРБ,та още тогава го направиха депутат?Защо не забелязаха обикновен 28 г.мъж?Нещо даотговорите.Тогава бяхте съдия в КС.Нали.Пък ЛП "..се вживял в институция,ангажиран политически..".И друго да ви питам-Как така действащ главен прокурор е дошъл да Ви предлага мястото на Председател на ВКС?Това нормално ли е?Достатъчно основание да започнат да Ви проверяват и Вас,и главния прокурор който Ви го е предложил.

 14. 8
  | нерегистриран
  36
  -1

  Ненков никак не е глупав. Той е само видимата част на айсберга издигнал Панов. Защо никой не го попита откъде го познава? Никога не са се засичале по инстанциите, различна възраст, различна материя. По-вероятно е някой да му го е пробутал зя огласяване, а нещата да са се решавали на съвсем друго ниво. Панов не се е клел на Ненков, а на съвсем други хора.

 15. 7
  Интересно | нерегистриран
  28
  -5

  Основно значение има за вас ролята и действията на жената на Панов. А това, че главният прокурор търси кой да бъде избран за председател на ВКС въобще не представлява интерес.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.