Лозан Панов се включи в атаката срещу председателя на Апелативен съд - София

Лозан Панов се включи в атаката срещу председателя на Апелативен съд - София
Председателят на ВКС Лозан Панов, снимка: БГНЕС

Очаквано, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се включи в кампанията срещу административния ръководител на Апелативен съд-София Даниела Дончева. В понеделник Панов е назначил комисия, която да провери съмненията на апелативния съдия Милен Василев за наличието на "силен корупционен мирис" в действията на Дончева, да разпореди преместването му в друг съдебен състав и отнемането на неговите дела, сред които и едно с материален интерес от 102 млн. лв.

Макар и очакван, днешният акт на Лозан Панов потвърждава неговата негативна нагласа спрямо председателката на САС. Това отношение стартира още с избирането на Дончева от предишния състав на Висшия съдебен съвет през 2016 г. След решението на кадровия орган, Панов бе извикал новоизбрания председател на най-големия апелативен съд в кабинета си и й възложил поста в отсъствието на медии и без провеждането на обичайната тържествена церемония. 

Преднамереността на "съдия №1" спрямо Даниела Дончева се потвърждава и от факта, че решението на председателя на ВКС за проверка на дейността административния ръководител на САС идва непосредствено, след като съдийка вече сезира главния прокурор, Инспектората към Висшия съдебен съвет и самия кадрови орган, с искане за проверка на твърденията на нейния колега. 

От съществено значение е и фактът, че Панов разпорежда проверка от ВКС на САС едва след като казусът стана медийно достояние. В четвъртък стана известно, че заявлението на Милен Василев е престояло минимум четири работни дни на таблото на Апелативния съд в Съдебната палата, но първоначално никой не му е обърнал внимание.

Макар и да са в рамките на правомощията му, действията на председателя на ВКС са пример за прилагането на двоен стандарт. В конкретния случай с Дончева, Лозан Панов разпорежда еднолична проверка срещу висш съдебен ръководител, без дори темата да е била обект на вниманието на Съдийската колегия на ВСС или на етичната комисия, както и без да е налице официално сезиране от заявителя (съдия Милен Василев-бел.ред.), докато в идентични ситуации, като тези, в които служители на Софийския градски съд са искали инспекция на вече бившия председател Калоян Топалов, такива не са били възлагани от председателя на Върховния касационен съд.

"Правен свят" публикува съобщението на Пресофиса на ВКС, което бе разпространено до медиите в понеделник привечер:

Със своя заповед от 16.10.2017 г. председателят на Върховния касационен съд назначи комисия, която да извърши проверка на организацията на дейността на Софийския апелативен съд (САС) по повод на издадената от председателя на САС Заповед № А-1198 от 04.10.2017 г. Комисията трябва да повери следното:

1. Спазен ли е принципът на случаен подбор по чл. 9 от ЗСВ при разпределението на търговско дело № 2632/2017 г. по описа на САС?

2. Приети ли са правила за случайно разпределение на делата?

3. Съобразени ли са правилата с приетата с решение на ВСС Единна методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, административните, военните, апелативните и специализираните съдилища?

4. Как са определени съдиите и съдебните състави в Софийския апелативен съд по отделения и колегии?

5. Да се извърши проверка по изнесените в заявление на съдия Милен Василев факти и обстоятелства, като се изясни от какво е обусловена необходимостта от преместването му в друг състав и спазени ли са разпоредбите на Закона за съдебната власт.

6. Каква е практиката при упражняване на правомощието на председателя на съда по чл. 106, ал. 1, т. 6 от ЗСВ, съответно кои състави председателства съдия Даниела Дончева? В какви хипотези се е налагала необходимост председателят на съда да замества съдии?

7. Има ли взето решение към 04.10.2017 г. на Общото събрание на съдиите на Софийския апелативен съд за определяне на броя и съставите на отделенията съгласно чл. 104, ал. 2, вр. с чл. 85, ал. 3, т. 1 ЗСВ? В този смисъл допуснати ли са нарушения и противоречи ли Заповед № А-1198 от 04.10.2017 г. на императивните разпоредби на Закона за съдебната власт?

8. При установяване на нарушения или несъответствия да бъдат дадени препоръки, с оглед преодоляване на евентуално констатирани слабости.

В заповедта е посочено, че при извършване на проверката, с оглед изпълнение на възложените задачи, комисията трябва да проведе събеседване със съдиите от Софийския апелативен съд.

Проверката следва да бъде извършена в периода от 18.10.2017 г. до 25.10.2017 г., като в едноседмичен срок от приключването й за резултатите от нея трябва да бъде представен писмен доклад.

Още по темата

Осем членове на Съвета за съдебната реформа поискаха извънредно заседание

Предишна новина

Председателят на ВКС обжалва решение на Съдийската колегия на ВСС

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 22
  Мир на праха му на Правен свят | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #21 от "редовен читател | нерегистриран":
  Правен свят, рязко сменихте тона и "неутралността" си в материалите на сайта, отборът на статуквото явно взе превес.... С новия ВСС статиите ви внушават тези, близки до едни специални издания с по-пълнички собственици, използвате много типична за тях стилистика. Като например първото изречение в статията "Очаквано Лозан Панов".... Май ще ме загубите като читател.  Имаше хубаво списание "Правен свят" - няма го. Имаше смислен сайт "Правен свят" - няма го. Няма ги вече и неколцината интелигентни журналисти, които го списваха.

  Аз лично спирам да го чета - то отвсякъде си смърди на гранясала лой като "ПИК" и "Блиц". Такова пък чак подценяване на аудиторията - без мен! Нека Шиши/тата/ да си го четат и да се радват, че са смачкали още една дребничка спънка по пътя на пълното завладяване на медиите.

  И моите уважения към съдия Милен Василев - може да има особености в характера, но който го познава, няма да отрече, че е знаещ, работещ и почтен съдия! Каквото за "буклата" Дончева надали ще се намерят повече от 10 души да го кажат.

 2. 21
  редовен читател | нерегистриран
  13
  -1

  Правен свят, рязко сменихте тона и "неутралността" си в материалите на сайта, отборът на статуквото явно взе превес.... С новия ВСС статиите ви внушават тези, близки до едни специални издания с по-пълнички собственици, използвате много типична за тях стилистика. Като например първото изречение в статията "Очаквано Лозан Панов".... Май ще ме загубите като читател.

 3. 19
  До 17 | нерегистриран
  18
  0

  И как преценихте кое е глупост и кое - вярно, че да браните махането на форума?! Флагрантен акт срещу прозрачността и свободата на словото. Предполагам, че за Вас цензурата е висша ценност.

 4. 18
  Молот | нерегистриран
  7
  -6

  Само не разбрах Милен подписал ли се е под "Заявлението" ?

 5. 17
  | нерегистриран
  3
  -12
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  Я-а, възстановиха форума! "Правен свят", как е с новите началници, пълна промяна, а? И все пак един съвет, не махайте форума, че сте загинали без него. Иначе по случая САС трябва да "оправи" делото, като признае наличието на една симулативна сделка за стотина милиона между Лазов и Лазов (Пеевски и Пеевски).

  Напротив! Вчера без форума беше много по-добре. Сега пак писателите са повече от читателите и се пишат всевъзможни глупости под формата на коментари.

 6. 16
  | нерегистриран
  27
  -1

  Я-а, възстановиха форума! "Правен свят", как е с новите началници, пълна промяна, а? И все пак един съвет, не махайте форума, че сте загинали без него. Иначе по случая САС трябва да "оправи" делото, като признае наличието на една симулативна сделка за стотина милиона между Лазов и Лазов (Пеевски и Пеевски).

 7. 14
  юрист | нерегистриран
  10
  -14

  Интересно е да знаете обаче какво показа проверката в Апелативен спец.съд-"Не е установено отклонение от практиката.."Ха сега де, да видим какво точно е нарушението ,за което следва да искаме и упорстваме да има наказание.Грозна работа!!!!

 8. 13
  Re: | нерегистриран
  19
  0
  До коментар #12 от "вятърът на промяната | нерегистриран":
  Защо ми се струва, че стилът на "Правен свят" започва да прилича на "Труд" и подобните му? А може би греша? Вчера нещо и коментарите не излизаха на сайта, може би пък ще е най-добре изобщо да ги забрани новият главен редактор? Духа, духа здраво вятърът на промяната...

  Който плаща, поръчва музиката![[_66206_]]

 9. 12
  вятърът на промяната | нерегистриран
  30
  -2

  Защо ми се струва, че стилът на "Правен свят" започва да прилича на "Труд" и подобните му? А може би греша? Вчера нещо и коментарите не излизаха на сайта, може би пък ще е най-добре изобщо да ги забрани новият главен редактор? Духа, духа здраво вятърът на промяната...

 10. 11
  коментатор отпреди № 4 | нерегистриран
  30
  -2

  Ей, нещастници от Преправен свят, защо изтирхте първите коментари - особено този със снимката на хилещия се Пеевски? Шиши следи ли лично какво се пуска в коментарите или вие му се натягате от страх???

  Жалки подобия на журналисти...

 11. 10
  мирови съдия | нерегистриран
  25
  -1

  RIP Правен свят.....

 12. 9
  | нерегистриран
  35
  -6

  Правен свят оказа мечешка услуга на Дончева. В момента в ПАлатата настроенията срещу нея са сходни с тези срещу Каките от СГС.

 13. 8
  Мечo Пух | нерегистриран
  23
  -6

  Ченалката вече чака Даниелчето.

 14. 7
  | нерегистриран
  45
  -9

  По инерция отварям сайта на "Правен свят". С всяка изминала статия инерцията ми се убива. Докато все още имам инерция, съм длъжен да отбележа, че Лозан Панов упражнява правомощията си. А статията, още в заглавието си, е манипулативна. Обективен израз на налагаща се слаба и пошла журналистика. Подценявате интелигентността на аудиторията си.

 15. 6
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.