Лозан Панов: Трябва да се "реже много дълбоко" в съдебната система


"Някой трябва да каже, че царят е гол в съдебната система. Трябва да се реже много дълбоко, а не да лекуваме симптомите". Такава заявка направи кандидатът за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В интервю пред бТВ той обясни, че имиджовата криза е част от неговата концепция за поста.

"Магистрат звучи цинично, защото при това състояние на съдебната система няма как да не звучи", коментира Панов и допълни, че в системата не трябва да се лекуват симптомите, а да се търси къде е проблемът.

Един от стремежите му е правосъдието да бъде по-отворено. "Когато едно съдебно решение е преминало през сърцето на съдията, не виждам причина да не може да излезе и да го защити", каза той.

Панов увери, че битката за ВКС не е предрешена и никога не би се включил в състезание, което е такова.

За пътния инцидент, поради който за известно време се отказа от надпреварата, той заяви, че няма умисъл и ставало дума за битов инцидент. По думите му доказателство за това е, че човекът, който е привлечен за обвиняем, е този, който го е откарал в "Пирогов", а не го е оставил да лежи на паважа.

Панов попадна в болницата, след като е бил блъснат от автомобил на пешеходна пътека.

Съдията за пореден път разказа, че инцидентът и това, че дни преди това е загубил баща си, го накарало да преосмисли приоритетите си и да се откаже от надпреварата за ВКС.
След това обаче се случили неща в съдебната система, като скандалът за "гнилите ябълки" и решил отново да се кандидатира.

"Този конкурс се наблюдава от Европейската комисия и цялото общество. Не е без значение дали ще има състезание и феърплей, по тази причина се върнах в състезанието", обоснова се Панов.

Другият кандидат за председател на ВСК е сегашният заместник-шеф на съдилището Павлина Панова.

Съдия Панова: Независимо от това кой е на власт, казвам това, което смятам за правилно

Предишна новина

Прокуратурата нехае за изчезналите престъпници

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    -2

    От кое трябва да се реже "дълбоко", от баницата ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.