Лозан Панов в чудния свят на данъците

Лозан Панов в чудния свят на данъците
Председателят на ВКС Лозан Панов гордо излиза от дома си, за който плаща наем на фирмата на... съпругата си. Луксозният четиристаен апартамент в сграда "Дипломат" е закупен по документи на цена четири пъти по-ниска от пазарната, показаха журналистически р

"На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците", е казал Бенджамин Франклин.
 
В България е прието, когато те хванат, че не си плащал задължения към бюджета, да се срамуваш (или поне да покажеш срам) и да си ги платиш. Независимо дали става дума за разследване срещу Христо Бисеров или неплащани здрави осигуровки от Христо Иванов, и двамата чинно си внесоха дължимото към фиска.
 
Когато обаче държавата си поиска дължимото от най-върховния блюстител на правото – председателят на Върховния касационен съд (ВКС), то държавата се оказва виновна и в "плен на олигарси". И срещу този имагинерен Жан-Пол се изправя крехката Шарлот Корде в лицето на Лозан Панов.
 
За публиката остава усещането, че "съдия №1" е "погнат". Всъщност никой не си дава сметка, че той просто е принудително призван да спазва закона. И, че никой не посяга на интегритета на личността му. След несполучливите опити да се превърне в еталон за почтеност, след фарса с развинтените болтове на автомобила, управляван от приятеля му от детинство, след необяснимите срещи с Лаура Кьовеши от Румъния и Георги Георгиев от Видин, Лозан Панов продължава да фокусира вниманието към себе си. Той остава непознат за широката публика, но става известен за медиите, които почват да търсят всякаква информация за него.
 
През 2017 г. Лозан Панов подава декларация пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но не и пред Сметната палата. Съставят му акт, а близо година по-късно председателят на Сметната палата издава и наказателно постановление, с което му налага глоба в размер на 1000 лв. По закон обаче неподаването на декларация води и до други последици. Сметната палата е длъжна да уведоми ДАНС и НАП. А след като данъчните власти са уведомени по този ред, те са длъжни да започнат процедура по ДОПК. Така започва странстването на Лозан Панов в света на данъците.
 
Междувременно Панов жали глобата от 1000 лв. пред Софийския районен съд. Явява се лично, с раничка на гърба - за да демонстрира явно, че без значение в чии адвокатски кантори влиза, той е "човек от народа" и "за народа". В чантичката носи документи и доказателства. Стилът на човека е лична негова позиция, но прави впечатление, че точно по същия начин се разхожда и един от менторите на Панов – непосредственият в общуването си адвокат Радан Кънев.
 
Съдебната зала е пълна с журналисти, които попиват всяка дума на председателя на Върховния касационен съд, който твърди, че спрямо него е "задействана" машината за политическа репресия. Срещу него е един районен съдия, който за всеобща почуда потвърждава наказателното постановление срещу Панов. Нещо повече, в мотивите към решението си съдията Ангел Павлов пише по адрес на председателя на ВКС: "Несъмнено следва да притежава изключително висока юридическа подготовка". И ако това наистина бе така, то би трябвало Панов още преди година и половина, когато казусът стартира, да е бил наясно, че с бездействието си "нарушава установения ред на държавното управление, което е извършено виновно (най-малкото при условията на непредпазливост под формата на небрежност, при които условия деецът не предвижда настъпването на общественоопасните последици от деянието си, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди – чл. 7 вр. чл. 11 от ЗАНН вр. чл. 11, ал. 3 вр. ал. 1 от НК) и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред". 
 
Председателят Панов е принуден да обжалва, негов адвокат в цялата процедура е Александър Кашъмов. Същият е юрист към Програма "Достъп до информация", партнира си с множество журналисти – Росен Босев, Доротея Дачкова, лауреат е на множество награди, отразени от медии като Биволь, Медиапул, Капитал, Дневник, БНР и др. Получава благодарствен сертификат от Американската агенция за международно развитие. Лобистът Петер Хохегер го определя сред най-влиятелните личности за България през 2008 г. 
 
Административен съд София-град (АССГ) обаче оставя решението на районния съд в сила. Тримата административни съдии не приемат нито един от аргументите на Панов и неговия защитник. Нещо повече, в решението си те дават ясен отговор на повтаряната мантра, че председателят е "жертва" на лична и политическа репресия: "Така например, с аналогично административно наказание (за неподаване на декларация пред Инспектората на ВСС за 2016 г.) е бил санкциониран и Главният прокурор на РБ (общоизвестен факт, отразен на интернет страницата на ИВСС) по силата на издадено наказателно постановление от 09.11.2017 г. (влязло в сила на 18.11.2017 г.), така че за настоящия съд не става ясно защо според жалбоподателя единствено проведеното спрямо него административно-наказателно производство се оценява като несправедливо и медийно."  
 
Всъщност, нещата са съвсем прости. По закон "тримата големи" са длъжни да декларират имуществото и доходите си както пред ИВСС, така и пред Сметната палата. Панов не подава декларация пред Сметната палата и е глобен с 1000 лв. Сотир Цацаров закъснява с няколко дни да подаде декларацията си пред ИВСС. Затова закъснение отнася глоба от Теодора Точкова – тя издава наказателно постановление, с което му налага 300 лв. глоба. Цацаров не жали и не твърди, че го репресират. Плаща си глобата. Така постъпва и Евгени Диков, по това време негов заместник и директор на Националната следствена служба (НСлС). Диков е глобен от главния инспектор, но и на него, като и на главния прокурор, не му идва наум да жали.
 
Неподаването на декларация пред Сметната палата изправя председателя Панов пред данъчните власти. В продължение на месеци те не могат да му връчат каквито и да е съобщения и писма. За тях Панов става неоткриваем. Сменя адреса си, инструктира служителите на ВКС да не пускат служителите на НАП в работните помещения в Съдебната палата.
 
Стига се и до комични ситуации – след месеци преследване по адреси, диалози с портиери и пропускари, най-после Лозан Панов е открит в сградата на ВСС, по време на заседание на Съдийската колегия. Пред смаяните погледи на колегите му и на служителите от ТД на НАП-София, председателят на ВКС побягва по коридора и намира спасение в най-близкия асансьор. Така никой не успява да му връчи нищо цели четири месеца. Когато това се случва най-после и процедурата завършва, Панов се оказва със съставен ревизионен акт за укрити и дължими  данъци в размер на 16 000 лв. за периода 2011 – 2016 г., който в момента обжалва отново пред Административен съд София-град.
 
Поради промяната в компетентността си, ДАНС пък е изпратила проверката за Панов, стартирала след злополучното неподаване на декларация, в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Антикорупционната комисия успява да призове Панов, но той никога не се явява пред нея. Пише писмо-отговор до комисията, че "гражданинът Панов" не може да се обяснява пред агенти на КПКОНПИ, защото e... "председател на съдебна институция"
 
Можем да си представим какво би се случило на всеки български гражданин при такова "бягство" от данъчните и категоричен отказ да се яви пред Антикорупционната комисия. На всеки, но не и на Панов. По този начин председателят на ВКС успява "да постави" проверката срещу себе си "на трупчета". Тя все още е висяща там, в нарушение на всички срокове. Никой не смее да призове отново Панов или, не дай си Боже, да разпореди глоба и принудително довеждане, защото рискува да бъде обвинен от всички "демократични сили", че посяга на независимостта на съдебната власт. Всъщност, това е номерът в живота на Панов. Всяко свое нарушение и всяко действие, което не отърва на него и на покровителите му, е представяно като опит да се посегне на съда. Ако някой все пак посмее, най-малкото което може да му се случи във виртуалния свят на Прокопиевите медии е да го посочат като "мракобесен тиранин", който иска да унищожи българския съд и неговата еманация – Лозан Панов.
 
Данъчните дебри затрудняват силно защитниците на Панов, които и при най-добро желание, не могат да намерят нещо нередно в ситуация, потвърдена и от данъчни, и от съд. Към този момент на обществото още не са известни нито отношенията на Панов и съпругата му с кумовете им – собственици на строителната фирма "Артекс", нито сделката за апартамента в жилищната сграда с претенциозното име "Дипломат".
 
На 6 март 2019 г. в-к "Сега" излиза с интервю с председателя на ВКС. Изглежда странно, че интервю, чиято цел е да се обяснят текущите данъчни проверки, започва с мерките за неотклонение на кмет като Ценко Чоков, но целта е една – да се посочи, че някъде има "един общ координатор", "един пулт на управление", което значело, че "държавата ни е напълно завладяна". Интервюто завършва с библейската фраза: "По делата им ще ги познаете".
 
На 26 март 2019 г. излиза публикацията в "Правен свят", от която става ясно, че семейство Елисавета и Лозан Панови живеят в апартамент в луксозна сграда на фирма Артекс, закупен за 93 000 лв. при пазарна цена 455 761 лв. Сградата е украсена от библейския надпис "Осмели се да поискаш всичко". Публикацията съвпада с разразилия се публичен скандал, известен като "Апартаментгейт". Всъщност, целта на започналите този скандал е съвсем друга. Първата му жертва е Цветан Генчев Цветанов. Следва министърът на правосъдието Цецка Цачева. Никой обаче и не предполага, че собствениците на "Артекс" – архитектите Весела и Пламен Мирянови са… кумове на семейство Елисавета и Лозан Панови. Така неочаквано за Свободна Европа, Капитал и Медиапул и прочее, собствената им стрелба взема и косвена жертва. И тя се оказва най-скъпото им в съдебната система – проектът "Лозан Панов". Всички засегнати от "Апартаментгейт" или подават оставки, или излизат в отпуск. Срещу тях започват проверки.
 
Единственото изключение е Лозан Панов.  Последният "страж на закона" дълго мълчи, а в отговор на трупащите се въпроси, изпраща съпругата си в студиото на бТВ. На 7 април 2019 г. тя съобщава от името на семейството, че председателят на ВКС ще съди България в Страсбург заради наложената от Административен съд - София глоба за недеклариране пред Сметната палата в размер на 1000 (хиляда) лева. "Лозан Панов беше осъден, че не е декларирал два пъти едно и също нещо. Това е извращение. Живеем в завладяна държава, в която липсва правосъдие", казва още Панова, доразвивайки тезата на мъжа си за "завладяна държава", изказана в интервюто му за в-к "Сега".
 
И всъщност това е единствената стройна нишка в планираното иначе като имиджово интервю. Тя се оплита в обясненията си за вилата край морето, казвайки, че постройката е по-скоро на втора линия, отколкото на първа, намесва имената на държавни мъже и показва презрението си към функционирането на цялата държава. Дори си позволява да обобщи, че "след идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година е последвало излизане на големи германски инвестиции, защото няма предвидимост". Елисавета Панова сравнява собственото си семейство с това на средностатистическия българин в опита си да омилостиви зрителите. Но самата формулировка: "Ако председателят на най-висшата съдебна инстанция не може да получи правосъдие какво остава за вас и за мен?!", говори за зле маскирано високомерие.
 
Осъзнала гафа си, на следващия ден – 8 април 2019 г., се появява нейно писмо в сайта Биволъ, озаглавено "Онова, което не можах да кажа в бТВ". Вън от клюките, вплетени в интервюто, получаваме и обяснението за данъчните неволи на семейство Панови:
 
"Същия ден, на 26.03., председателят на ВКС получава на електронна си поща уведомление от НАП за приключване на неговата ревизия, с което му е връчен ревизионния акт. Днес малцина са тези, които ще си спомнят, че формалното основание за ревизията дойде от наказателно постановление на Сметната палата, с което Панов беше глобен с 1000 лв. Той беше наказан затова, че не е декларирал имуществото си пред палатата, макар и същата институция официално преди това да е обявила на сайта си, че не е необходимо да го прави, а е достатъчно декларацията да се подаде и публикува на сайта на Инспектората на ВСС... Въпреки това обаче заради неподадената и пред Сметната палата декларация, е задействана друга държавна институция, която често помага за укротяване на опърничавите на властта. НАП започва ревизия…
 
От вчера сред отвратените вече има и шокирани затова, че съдия №1 предстои да съди България в Страсбург за отказ от правосъдие у нас, именно заради поръчково наложената му от Сметната палата глоба, която съдът услужливо на властта, потвърди на две инстанции. Повърхностният поглед на предприетата стъпка от Лозан Панов всява смут, но задълбоченият дава всъщност истинските отговори. Именно глобата на Сметната палата е причината за стартирането на пълна ревизия на съдия №1, която на 26.03.2019 г. приключва с извода, че Панов е укрил 100 000 лв., а основанието на НАП да направи този извод се базира единствено на скалъпеното доказателство, наречено експертиза на вещо лице. Според нея единствената недвиживима вещ, която Панов е придобил през последните шест години – дървено бунгало на бетонова основа, покрито с ламаринен покрив и външна тоалетна в местността Прибой, Варненско, с размер 37 кв.м. е оценено на 1750 евро на кв.м., т.е. пет пъти над действително заплатената цена и три пъти по-скъпо от луксозния апартамент на Цветан Цетанов с личен асансьор. Вследствие единствено и само на тази експертиза данъчните органи констатират, че Лозан Панов е укрил 100 000 лв. Продавачът на бунгалото е физическо лице, а не фирма. Така в разгара на "Апартаментгейт" и замитането на цифрите с оставки, от 26.03.2019 г. Лозан Панов вече е официално клиент на КПКОНПИ и прокуратурата. Ревизионният акт дава повод за стартиране на процедура по отнемане на "незаконно придобитото бунгало", а наличието на "укрит доход" от 100 000 лв., т.е. в особено големи размери, е основание за наказателно преследване, което може да приключи с отнемане на свобода. Малцина бяха тези, които разбраха горчиво изстраданата ирония на съдия №1, с която той се пошегува, че "от всички участници в скандала аз съм най-минат".
 
Темата за това кой е минат ("Аз съм "най-минатият" от всички, защото нямам имот на мое име, а искат да изляза в отпуск и да не работя") и кой - не от спазването на законите занимава семейството на "съдия №1". Това личи и от други интервюта на Елисавета и Лозан Панови. От цялата им медийна активност излиза, че те не се чувстват "минати", единствено, ако в тяхна чест маршируват "Правосъдие за всеки", защитавайки ги наравно с осъдената за корупция бивша кметица Иванчева или, ако гордо се снимат до "Боец"-а Георги Георгиев, придобил печална слава напоследък с побоя над журналисти от телевизия "Канал 3".
 
Темата за интегритета на мъжа на жена си, станал по съвместителство и председател на ВКС, става все по-актуална в светлината на предстоящите дела, които очакват своето окончателно развитие. Лозан Панов отговаря за администрирането на Върховния касационен съд и за кариерното развитие на съдиите в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Освен това, във ВКС се разглеждат стотици дела с огромен материален интерес.
 
Европейските партньори на България, в чиито правомощия е Механизмът за сътрудничество и проверка, все по-осезаемо усещат, че "чувството за справедливост" у хората не е отвлечено понятие, а е пряко следствие от професионалния и нравствен интегритет на ръководителите на съдебната власт. Или поне на тези от тях, които не се крият зад съпругите си.
 
Следва продължение...
 

Още по темата

Николай Банев остава в ареста, оплака се от флората и фауната в килията

Предишна новина

Генералният директор на ОЛАФ похвали премиера Бойко Борисов за резултатите от борбата с контрабандата

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Andrewwem | нерегистриран
  0
  0

  https://torgovaya.xyz/magnitnaya-shchetka Glider - магнитная щетка для окон, которая сократит отрезок времени уборки в 2 раза. Упрощает течение мытья окон, делает его безопасным и больше эффективным.

  [URL=https://torgovaya.xyz/magnitnaya-shchetka][IMG]https://fedorovkarb.ru/wp-content/uploads/2021/04/glider.gif[/IMG][/URL]


  [url=http://www.domnaru.ru/forum/sellers/topic_9089/page38.html#338412]Glider магнитная щетка для окон[/url] 57c3de0


  @@@***

 2. 5
  защо НАП от 2002г. и до сега прилича на блатоо? | нерегистриран
  0
  -1

  въпреки ,че в закона пише,че публ.изпълнител е подчинен на изпълнителните листи,и че той е длъжен да се съобрази с тях, както по отношение на страните в процеса, така и по отношение на установеното изпълняемо право,инкорпорирано в изпълнителния титул, възпроизвеждащ изпълнителния титул и не може по никакъв начин да предвижда друго извън съдебния акт, въз основа на който са издадени ,които факт 100% прегражда по-нататъшното развитие на изпълнителните дела№№№,21938/02г.,26436/02г.,и 58/10г.,защото в изпълнителните листи няма посочени вземания,на приходната агенция ,поради което са били неподлежащи на изпълнение от НАП ,,а оттам и липса на правото на държавата да се разпорежда със сумите представляващи 4%ДТ по чл.10,ал.2 от ЗОДВПГ.,които правораздавателите по исковете ни окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана ,са си начислили в своя полза и сметка , които сметки са изрично посочени в ИЛисти , ,изпратени за принудително събиране на ИРМ НАП Враца , върху които процентни ДТ, НАП начислява процентна лихва. Неспазване на посочените взискатели , в ИЛисти ,означава, че изпълнителните производства са невалидни, тъй като не е спазена вписаното в изпълнителните листи , водещо до нищожност на всички актове на публичния изпълнител нарушил съдържанието им,но събрал сумата по тях от 17 хиляди лева ,чрез държавна принуда при липса на съдебен контрол и при изтекла давност,,която погасява правото на НАП Враца , да търсят принудително събиране на сумите ,и въпреки десетките молби до тях за настъпилата давност. 3. 4
  бау бау | нерегистриран
  15
  -4

  Сега и една публикация със заглавие "Правен свят в чудния свят на журналистиката" ако пуснете, ще ви призная!

 4. 3
  | нерегистриран
  10
  -5

  Ех, Лозане, ех, Алисо наша!

 5. 2
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 1
  Човек трябва да си вземе отпуск, за да прочете този пасквил | нерегистриран
  16
  -10

  А за да го напише - трябва да си е взел цяла ваканция. Щом има кой да плаща за писане и четене на глупости...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.