Лозан Панов втора седмица не е поискал информация за нуждите на спецправосъдието

Лозан Панов втора седмица не е поискал информация за нуждите на спецправосъдието

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов втора седмица не е поискал необходимата информация за новите нужди на спецправосъдието, с оглед преместването на делата за "висока корупция" от Софийския градски съд в специализираните съдилища, въпреки дебатът, който се проведе миналият четвъртък по време на заседанието на пленума към Висшия съдебен съвет (ВСС). Тогава стана ясно, че казусът с кадровото обезпечаване на Специализирания наказателен съд (СпНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АпСпНС), ще бъде обсъждан от съдийската колегия към ВСС именно днес, а правосъдният министър Цецка Цачева подкани в спешен порядък този въпрос да бъде изяснен.

Припомняме, че преди две седмици председателят на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев депозира искане за своевременно увеличаване на съдиите с 15 бройки, с оглед разширената компетентност на съда по силата на новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК ). По данните на административния ръководител на СпНС очакваните дела за корупция по високите етажи на властта, които ще залеят съда, ще е над 2000.

На днешното заседание на съдийската колегия към ВСС с 10:3 гласа "за", съдебните кадровици решиха да отложат разглеждането на точката, тъй като информация за кадровите нужди на Специализираните съдилища все още не е налична.

"Към момента натовареността не обосновава увеличаване на съдиите. Важен фактор е атакуването на разпоредбата пред Конституционния съд (КС), но ние не можем да предвидим кога ще се произнесе и какво ще реши. Длъжни сме да обезпечим СпНС с оглед новата му компетентност. Съгласна съм, че трябва да се направи справка за делата, на които не е даден ход. Следва да се изискат статистически данни колко дела срещу магистрати и лица, заемащи високи държавни постове, са били разгледани от Софийски градски съд и другите компетентни Окръжни съдилища. Не може да увеличаваме бройката произволно. На мен ми се струва, че в тази връзка нямаме достатъчно информация, за да се произнесем", констатира Цветинка Пашкунова.

По време на дебата бе засегнат и въпросът за увеличаване на заместниците на председателя на СпНС с една щатна  бройка, но тъй като той не беше предмет на обсъждането, беше оставен.

"Прави ми впечатление, че нарасналият брой дела не обуславя нови съдии, а назначаването на нови заместници. По отношение на съдиите - не е ли по-добре да изискаме информация от прокуратурата и съдилищата за делата, които предстои да влязат в СпНС. За да сме убедени, че сме прави в което и да е решение. Предложението ми е да се увеличи бройката на заместниците с една, а по отношение на съдиите да изискаме информация", заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

"Виждам тенденция към трикратно увеличаване на делата от частен характер, във връзка с използване на Специални разузнавателни средства (СРС) в СпНС. За 2016 година те са 2271, а за първото полугодие на 2017 г. има 1108 искания за издаване на СРС. При този масиран обем от дела е абсолютно обосновано искането за увеличаване на заместник-председателите на съда с една щатна бройка. Все пак тези дела ще се увеличат, не се предвижда намаляване. И без промените в подсъдността, броят им е увеличен три пъти", подчерта Вероника Имова.

Драгомир Кояджиков пресече дебата за откриването на нов щат за зам.-председател на СпНС, припомняйки, че той не е предмет на обсъждането, и предложи да се изиска информация от прокуратурата за висящите досъдебни производства, справка от всички районни и окръжни съдилища за последните 3 години за разгледаните дела  за корупция "по високите етажи на властта" със и без даден ход. Предложението беше посрещнато с мнозинство, с 14:0 гласа "за".

 

Още по темата

Дни на медиацията организират Софийски районен и Софийски градски съд

Предишна новина

Децата на чиновници са с предимство при записване първи клас в София

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #5 от "Честито на ЦУМ Цацаров - евродоклада е негативен за прокуратурата | нерегистриран":

  Я пак , че нещо не ти се получи , тъп ли си или просто не си чел доклада и лаеш , както са ти казали отпускащите папкането?

 2. 8
  Спасун | нерегистриран
  2
  -3

  Специализираният съд и специализираната прокуратура са пълен анахронизъм. Те трябва да бъдат премахнати, защото пречат на правосъдието.

 3. 7
  | нерегистриран
  21
  -5
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Глупаво е от страна на Панов да воюва със специализираните съдии, тъй като са единствените пазещи неутралитет в многогодишната битка между съдийските лобита и подкрепящите ги политици и адвокатски кантори! И са доста по почтени от останалите! А да ме прощава съдията Мумджиева по повод пускането на Матев- сега на това дело ли намери да тълкува закона по свое усмотрение! Това не им харесвам на градските съдии- все търсят фокуса на вниманието

  Аз съм на същото мнение. Панов вече воюва със всички. Дори и с ВКС. Само със себе си още не е започнал да воюва.

 4. 6
  | нерегистриран
  20
  -6

  Глупаво е от страна на Панов да воюва със специализираните съдии, тъй като са единствените пазещи неутралитет в многогодишната битка между съдийските лобита и подкрепящите ги политици и адвокатски кантори! И са доста по почтени от останалите! А да ме прощава съдията Мумджиева по повод пускането на Матев- сега на това дело ли намери да тълкува закона по свое усмотрение! Това не им харесвам на градските съдии- все търсят фокуса на вниманието

 5. 5
  Честито на ЦУМ Цацаров - евродоклада е негативен за прокуратурата | нерегистриран
  7
  -7

 6. 4
  | нерегистриран
  13
  -4
  До коментар #3 от "От къдя на къдя ва | нерегистриран":
  Хем ще им раздават допълнтелно по 6 заплати, хем и щата да им увеличават.  Защото те са ОЛ-ИНКЛУЗИВ за сметка на властта, всъщност - на сметката на всички останали прости магистрати.

 7. 3
  От къдя на къдя ва | нерегистриран
  21
  -5

  Хем ще им раздават допълнтелно по 6 заплати, хем и щата да им увеличават.

 8. 2
  Ушев | нерегистриран
  30
  -3

  след като е поискал 15 бройки за СпНС, да каже дали със същата бройка следва да се намали щата на СГС. И защо 15, а не например 10 или 20....

 9. 1
  ХИХИХИ | нерегистриран
  18
  -18

  Бай ЛИЗАНЕ, съдебната реформа???

  Или до следващата среща на стълбите на съда...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.