Лъхащият на алкохол и буйстващ кандидат за районен съдия все пак ще правораздава в РС-Лом

Лъхащият на алкохол и буйстващ кандидат за районен съдия все пак ще правораздава в РС-Лом

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше принудена да вземе любопитно кадрово решение този вторник.

Става дума за вече придобилия популярност кандидат за районен съдия Иван Йорданов, чието назначение на работа в Районния съд в Лом след успешно преминат конкурс бе отказано от кадровиците, тъй като срещу него е имало образувана прокурорска преписка, че е замерял прозорците на къща и автомобил с камъни, като междувременно лъхал и на алкохол.

След отказа на Съдийската колегия от март т.г. да назначи Йорданов, той потърси правата си по съдебен ред и обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС). В крайна сметка, в средата на юли т.г., върховните магистрати решиха, че отказът на кадровиците да назначат Йорданов за съдия в РС-Лом е незаконосъобразен.

"При вземане на решението мотивите, които са изказани за "неназначаването" касаят доказателствен материал и свидетелски показания от двете прокурорски преписки, по които Йорданов и негов приятел са свидетелствали за счупване на прозорец на къща и огледало на автомобил, а оттам изхожда и изводът за липсата на нравствени качества по отношение на кандидата. Фактът, че има образувана прокурорска преписка самостоятелно, не установява сам по себе си факт, който е в кръга на преценката за качествата на кандидата, тъй като установяването на такива факти с правни последици е извън обсега и целта на досъдебното производство. Създаването на съмнение в морално-етичните и професионалните качества на кандидатите, не е предвидено в хипотезата на чл. 162, т. 3 от ЗСВ. Според разпоредбата, следва да бъдат установени и посочени фактите, от които следва правен извод за притежаването или отсъствието на нравствени и професионални качества, съответстващи на КЕПБМ", смятат върховните съдии и припомнят, че преписката срещу кандидата за съдия е била прекратена без да са констатирани престъпления.

Според тях, освен това Съдийската колегия не е компетентна да преценява законосъобразността на прокурорските актове и от доказателствения материал да стига до изводи, различни от вече констатираните. "Наличието на образувано досъдебно производство, не е сред посочените отрицателни елементи, които са пречка за назначаване на кандидат в конкурс за първоначално назначаване. В чл. 162, т. 4 от ЗСВ изрично е посочено, че лицето не трябва да е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията", пише в решението на ВАС.

Произнасянето на върховните магистрати, чийто окончателен акт бе включен в дневния ред за последното заседание на Съдийската колегия на ВСС, обаче нажежи страстите. Въпреки решението на съдиите, кадровикът Боян Новански изрази съмнения в моралните и нравствени качества на Иван Йорданов и настоя преди назначението му да бъде потвърдено, той отново да бъде проверен от Етичната комисия към ресорната колегия, за да се прецени още веднъж  дали е годен да стане магистрат.

Предложението на Новански не срещна особена подкрепа сред кадровиците, мнозинството от които припомниха, че Съдийската колегия оттук нататък е длъжна да изпълни влязлото в сила решение на ВАС относно кандидата за районен съдия.

В крайна сметка, с 8 гласа "за", срещу тези на Боян Новански и Драгомир Кояджиков "против", Колегията назначи Иван Йорданов за съдия в РС-Лом.

Кандидатурата на Гешев дойде след широко обсъждане*

Предишна новина

Работата на прокурора е такава - да бъде атакуван, очернян, злепоставян...*

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 18
  Щурец в ухото | нерегистриран
  7
  0

  За доказателствата е характерно, че ако не са годни или тенденциозни, същите са " causa perduta". За некадърността лек няма, още повече, че много от зложелателите многократно са се пробвали на конкурси за съдии, прокурори и следователи, но толкова си могат. Да са живи и здрави всичко се връща и то с ДДС - то.

 2. 17
  | нерегистриран
  5
  -7

  Кое как се доказва знаем всички, поне повечето от нас. Но в преписките, освен тъпотиите на ченгетата има и други неща. Свидетелски показания, показания на пострадали, показания на аверите на младежа. Много ясно личи едно характерно поведение на прокурорското синче. Ама, както и по-надолу се написа ти си над тия неща.

 3. 16
  бау бау | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Добро е момчето, само дето сутрин много вода пие и не знае къде се е събудил. Я ченгетата му виновни, я съседите. Ама нищо, мама ще оправи работата, нали е прокурор в Окръжна! Бау ли си, Мяу ли си провери го тоя пич колко пъти са му взимали книжката за алкохол? И то по никое време на денонощието! Ама ти си над тия неща!

  Не ми е работата да проверявам на мен. ВСС да проверят, но тези неща (вземане на книжката за алкохол - между 0.5 и 1.2 промила) се доказват с влязло в сила наказателно постановление. В публикацията никъде не е споменато да има такова. За присъда (над 1.2 промила) пък е повече от ясно, че няма. Та на принципа "една жена казала", ползван често от ченгетата и прокурорите в изпълнение на нечия поръчка, лично аз не вярвам.

 4. 15
  | нерегистриран
  5
  -6

  Добро е момчето, само дето сутрин много вода пие и не знае къде се е събудил. Я ченгетата му виновни, я съседите. Ама нищо, мама ще оправи работата, нали е прокурор в Окръжна! Бау ли си, Мяу ли си провери го тоя пич колко пъти са му взимали книжката за алкохол? И то по никое време на денонощието! Ама ти си над тия неща!

 5. 12
  Batman | нерегистриран
  7
  -5

  Момчето е много интелигентно и свястно за разлика от тези които се опитаха да му навредят. Некадърниците, които са работили по омърсяването му за съжаление още работят в Монтанската милиция и се изкачват и израстват по етажите. Всичко се връща и то с ДДС - то.

 6. 11
  Vampir | нерегистриран
  6
  -8
  До коментар #1 от "112 | нерегистриран":
  Още един пробит кадър в системата - заради тази абсурдна отмяна вече дължи услуги и това ще му бъденапомнено, когато се наложи.

  А според мен дължи услуга още от времето, когато е попаднал в съдебната система, защото как иначе с подобни изцепки би стигнал до тази длъжност :)

 7. 10
  Последният мохикан | нерегистриран
  12
  -9

  Правдата понякога възтържествува,както е в този случай. Момчето е много читаво, но беше станало жертва на некадърни разследващи от полицията и впоследствие когато не им мина гешевсткия номер беше очернено. Желая му всичко добро и много успехи.

 8. 9
  | нерегистриран
  5
  -6

  Да :) Сега и ония "RRR" ще изпълзи от дупката! Те го играят отборно :) Явно един и същ им плаща!

 9. 5
  ВАС | нерегистриран
  4
  -12

  "Фактът, че има образувана прокурорска преписка самостоятелно, не установява сам по себе си факт, който е в кръга на преценката за качествата на кандидата, тъй като установяването на такива факти с правни последици е извън обсега и целта на досъдебното производство." - значи ако в хода на ДП са установени такива факти, комисията да си затвори очите, щото в хода на ДП не могат да бъдат установявани такива факти. Браво бе, ВАС, страхотно! :)

 10. 4
  МАРИН МАРИНОВ | нерегистриран
  8
  -5
  До коментар #1 от "112 | нерегистриран":
  Още един пробит кадър в системата - заради тази абсурдна отмяна вече дължи услуги и това ще му бъденапомнено, когато се наложи.

  лелята от ловеч панчевица е председател и единствен мозък на отмяната ,те уния двете от провинцията от състава не знаят къде се намират.лелката командва с пълна сила във ВАС .колко е нахална и нагла лелката веднага се е намърдала в състава да се прави на умна и прецизна в преценката за законосъобразност на решението на ВСС.

 11. 3
  | нерегистриран
  17
  -7

  Тоя младеж няма да издържи дълго. Пак ще има счупени прозорци, разправии с полицията, шофиране в нетрезво състояния... и на вуйчото вуйчо му няма да го спаси.

 12. 2
  И слабоумието също е без значение при назначаването и повишението на прокурори | нерегистриран
  12
  -7

  Аршинът май е сходен.

 13. 1
  112 | нерегистриран
  26
  -8

  Още един пробит кадър в системата - заради тази абсурдна отмяна вече дължи услуги и това ще му бъденапомнено, когато се наложи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.