Мадрид се закани да отнеме автономията на Каталуния


Испания може да използва конституционните си правомощия и да отмени временно автономията на Каталуния, ако регионалният парламент едностранно обяви независимост, предупреди испанският министър на правосъдието Рафаел Катала, цитиран от информационните агенции. Член 155 от основния закон на страната дава право на централното правителство да отмени временно автономните правомощия на властите на регионите. "Наше задължение е да разрешим проблемите и ще го направим, въпреки че това включва някои мерки, които може да са неприятни", добави той.

Лидерът на опозиционното движение "Сиудаданос" Алберт Ривера също призова премиера Мариано Рахой да инициира процедура за прилагането на член 155 от Конституцията на страната. Според Ривера, който е роден в Барселона, но смята допитването за незаконно, активирането на член 155 е необходимо, за да се попречи на едностранното обявяване на независимост от областта. В късния следобед вчера министър-председателят трябваше да се срещне с Ривера и с лидера на опозиционната Социалистическа партия Педро Санчес, който също изрази притеснения, че "териториалната цялост на Испания е в опасност". Кралят Фелипе Шести запазва мълчание.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви късно в неделя, че 90% от гласувалите на референдума в неделя са подкрепили отделянето на областта от Испания. "Каталунците извоюваха правото да имат независима държава", заяви той в специално обръщение. Пучдемон обясни, че до няколко дни резултатите от референдума ще бъдат внесени в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Според разпоредбата областта може да обяви едностранно независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания. Пучдемон обяви, че е необходимо международно посредничество за решаване на кризата с Мадрид, който смята референдумът за незаконен.

Говорителят на каталунската власт Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2.26 млн. души и 2.02 млн. са гласували за независимост. Активността е била 42.3%. Бюлетина с "не" са подали 7.9% от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните - 0.9 на сто. Тези резултати не са изненада, тъй като се очакваше много противници за отделянето от Испания да не участват в гласуването. Проучванията на общественото мнение сочеха около 40 на сто подкрепа за независимостта.

Каталунската власт обяви, че сформира специална комисия, която да разследва репресиите на изпратената от Мадрид полиция в Каталуния. Според каталунските власти около 900 души са пострадали при сблъсъците, целящи да попречат на провеждането на вота. Премиерът Рахой пък похвали действията на испанската полиция. "Нямаше референдум за независимост в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си сила", заяви премиерът в тв обръщение. Според него силите за сигурност "изпълниха задължението си" в Каталуния и "осъществиха поръчението на правосъдието", което забрани референдума.

Призив

ПРИЗИВ

Референдумът за независимост на Каталуния е незаконен и в разрез с Конституцията на Испания, обяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас на пресконференция в Брюксел, цитиран от агенциите. ЕК призова властите в Каталуния и Мадрид "много бързо" да започнат диалог и подчерта, че "насилието не може да бъде инструмент в политиката". "ЕК смята, че е време за единство и стабилност, не за разделение и раздробяване", каза той.

Еврото падна след вота
 
Единната европейска валута реагира негативно на резултатите от референдума в Каталуния. Стойността му се понижи в началото на европейската търговия с 0.6% към 1.1741 долара, с 0.1% към 0.8801 британски лири и към триседмично дъно от 1.1405 швейцарски франка. Мнозина анализатори обаче предполагат, че понижението на еврото ще бъде ограничено, тъй като повечето инвеститори не изглеждат обезпокоени, че вотът в Каталуния ще има съществено негативно влияние върху еврозоната като цяло.

Водещите фондови индекси на Стария континент се повишават, като единствено индексът на борсата в Мадрид Ibex-35 отваря със спад от 1.3% в резултат най-вече на понижение на акциите на испанските банки. Акциите на CaixaBank се понижават с 1.82%, а на Banco de Sabadell - с 3.62%, като седалищата на двете банки са базирани именно в Каталуния, докато акциите на Bankia и Bankinter се понижават едва с около 1%. Увеличава се доходността по испанските държавни облигации.

"Моделът Добрев" отива при прокуратурата

Предишна новина

Ангел Джамбазки настоя прокуратурата да провери дали БХК работи срещу държавния интерес

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.