Безапелационна победа за Магдалена Давидова-Янева в процедурата за председател на Районен съд-Варна

Безапелационна победа за Магдалена Давидова-Янева в процедурата за председател на Районен съд-Варна
Сградата, в която се помещава Районен съд-Варна, снимка:БГНЕС/архив

Тежка битка за поста на председател на Районен съд-Варна се проведе във вторник. Кандидатите за поста бяха трима и все достойни, според оценката на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това бяха съдиите Димитър Димитров, Любомир Нинов и Магдалена Давидова-Янева. В крайна сметка кадровиците гласуваха доверие на съдия Давидова-Янева, при това безапелационно с всички гласове на присъстващите членове на Колегията.

Димитър Димитров

В представянето си съдия Димитров посочи, че сериозен проблем, макар и чисто битов, е този със сградния фонд. Като друг важен момент кандидатът изтъкна натовареността на съда – проблем, който по думите му съществува много отдавна, тъй като от години има дисбаланс между делата в Наказателното и Гражданското отделение. Той пое ангажимент, че, ако му бъде гласувано доверие, ще направи всичко възможно да подобри репутацията на съда и че ще работи за повишаване на авторитета на съда.

По отношение на мерките срещу COVID-19, Димитров беше категоричен, че те се спазват, маски се носят в цялата Съдебна палата, дензифектанти има на почти всеки ъгъл, а самите магистрати правораздават зад плексигласови паравани. Кандидатът заяви, че не споделя идеята за затваряне напълно на съдилищата, тъй като това само би усложнило дейността в някои съдилища.

„Истинският реформаторски модел е четвъртият вариант“, посочи той по отношение на реорганизацията на съдебната карта и възможните модели за това. Както „Правен свят“ писа, опциите са четири, а последният, който е разписан от кадровиците Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, предвижда крайни промени – съкращаване на съдилища и промени в подсъдността. „Ще се реши до голяма степен проблемът с натовареността, както и този с отводите. Ползването на отпуск в малките населени места също е проблем. Определено смятам, че четвъртият вариант би могъл да се справи с това. С уговорката, че трябва да има изграждане на нови пет апелативни съдилища“, коментира Димитров. Той добави, че е привърженик на въвеждането на всякакви нови технологии в съдилищата и посочи, че вярва, че Единната информационна система (ЕИСС) ще заработи.

Любомир Нинов

И вторият кандидат посочи, че освен натовареността, друг голям проблем за Районен съд-Варна са лошите битови условия, в които магистратите правораздават. „Ако бъда аз административен ръководител на съда, за мен е най-важното да запазя уважението и разбирателство между колегите. Натовареността на колегите трябва да се мери според броя на делата, но разбира се не става дума само за бройката, но и за времето, което отнема решаването на делото, колко време отнема написването на даден акт. Ако ние не можем да постигнем помежду си справедливост чрез разговор, значи може би имаме сериозен проблем с етичните ни правила. Ще търся път през принципа на убеждението“, посочи Нинов.

Магдалена Давидова-Янева, заместник на административния ръководител на Районен съд – Варна

Тя е и кандидатът, който е получил най-голям процент подкрепа от Общото събрание на съда, стана ясно по време на изслушването. На първо място настоящият зам.-председател посочи, че, макар и клиширано, тя би заложила на надграждане, екипна работа и ясни цели. „Капацитетът на сградата е тотално изчерпан. Нещо повече, извън достъпът до фоайето, хората с увреждания нямат никакъв достъп до останалите части от сградата, когато единственият асансьор в сградата спре. Това се случи съвсем скоро. Вярвам, че съдът във Варна ще има шанса да правораздава в нова и модерна сграда, която да е в услуга на страните и гражданите“, подчерта и третият кандидат.

Относно все по-бързо развиващата се идея за „затваряне“ на съдилища заради пандемията от COVID-19, съдия Давидова-Янева посочи, че е необходим баланс, тъй като животът и здравето на хората са най-важни. Според нея е нужно да се създаде организация за решаване само на определени дела, за сметка на други, както и да бъде създадена организация за използване на видеоконферентната връзка по друга част от производствата. И третият кандидат посочи, че по отношение на реформата в съдебната карта тя припознава най-вече първия и четвъртия модел, тъй като според нея те биха спомогнали в най-голяма степен за уравновесяване на натовареността, както и за възможността за специализация. „Четвъртият модел наистина изисква много повече време, усилия и средства, но аз смятам, че това е възможно при наличие на воля от страна на колегите“, коментира съдия Давидова-Янева.

Без нито един глас "за" съдиите Димитров и Нинов, Съдийската колегия назначи настоящия зам.-председател на Районен съд-Варна за председател.

Още по темата

Достъпът до електронните свидетелства за съдимост вече и с облачен електронен подпис

Предишна новина

18 години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Добре, че рИториката е след професионализма и почтеността. Успех, М. Давидова! Има нужда от малко ред там.

  В писмената реч може да се изполва, както "риторика", така и "реторика", тъй като формите са дублети, т.е еднакво правилни, така че не се заяждайте, а четете. Все пак, всеки има право на мнение.

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  -3

  Добре, че рИториката е след професионализма и почтеността. Успех, М. Давидова! Има нужда от малко ред там.

 3. 1
  | нерегистриран
  3
  -1

  Не ви е актуална снимката на сградата. В момента табелата е потресаваща и няма нищо общо с тази на снимката. Иначе, по отношение представянето на кандидатите, следва да се обърне внимание на факта, че както първият, така и вторият кандидат се представиха достойно. Но определени първият направо размаза останалите с реториката си!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.