Магдалина Иванова отново пое ръководството на Апелативен съд-Пловдив

Магдалина Иванова отново пое ръководството на Апелативен съд-Пловдив
Съдия Магдалина Иванова, снимка:архив

Магдалина Иванова повторно бе избрана от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Апелативен съд-Пловдив.

Това е втора поредна процедура за избор на ръководител на съда. В първия конкурс, който бе прекратен през май, нямаше нито един кандидат за поста, тогава съдия Иванова дори писмено декларира пред кадровия орган, че не желае дори временно да остане начело на съда, след изтичането на мандата й. Това наложи Съдийската колегия да избере за и.ф. председател съдия Вера Иванова, която бе сред заместниците на административния ръководител с най-голям стаж. След това бе открита нова процедура, в която съдия Иванова се кандидатира в последния ден, преди изтичането на срока.

"Познавам всички административни ръководители в района, всички магистрати и служители. Това ме мотивира да поема отново предизвикателството и да се кандидатирам за втори управленски мандат", изложи мотивацията си да се яви в конкурса съдия Иванова.

"През предходните пет години в работата ми като административен ръководител съм спазвала заявените в началото основни принципи на приемственост, запазване, надграждане и усъвършенстване на добрите практики, пълна прозрачност и информираност при администрирането на съда, колективно обсъждане на важни организационни въпроси, засягащи пряко работата на съда, еднакво отношение към съдиите и съдебните служители, спазване на етичните правила и норми на поведение, както и утвърдените вътрешни правила за работа в съда", пише в концепцията на съдия Иванова.

По думите й проблем в района има с кадровата обезпеченост, като съотношението на съдии към служители е 1 към 1,24, което е под средното за станата. След 2014 година в Апелативен съд-Пловдив има ръст на постъпилите и решени дела, отчете още кандидатът. "През 2018 година броят на постъпилите наказателни дела запазва своя възход в сравнение с 2014 г. и 2015 г., когато настъпиха законодателни промени, с които се възложиха на апелативните съдилища определен вид дела. Над 80% са наказателните дела за 2018 г. По отношение на гражданските дела се наблюдава намаляване на постъплението. За търговските дела също се наблюдава намаляване на броя", каза още съдия Иванова.

Вероника Имова първа взе думата, като отбеляза, че в някои районни и окръжни съдилища има едва по двама съдии и попита какво е мнението й относно прекрояването на съдебната карта и преминаването на някои по-малки органи към други по-големи. "При вземане на решение за прекрояване на съдебната карта трябва да се вземат не само становищата на административните ръководители, но и да се преценят всички фактори, които имат връзка – криминогенната обстановка, географското разположение, демографското и социалното положение, мнението на местната власт. Това, че положението в момента с броя на делата в някои съдилища е лошо, не значи, че в бъдеще ще е така. При всички положения подходът трябва да е изключително внимателен, тъй като освен статистиката и икономията на финансови средства, не бива да се пренебрегва достъпът на гражданите до правосъдие, както и това, че в тези съдилища работят хора, на които целият им живот е минал там", отговори кандидатът.

Даниела Марчева повдигна темата за мотивацията й да се кандидатира в последния възможен момент и то във втората открита процедура, като е обяснила това с факта, че "искала да даде шанс на колегите си също да участват", като попита дали предварително е разговаряла с колегите си в тази връзка и дали е афиширала намерението си "да им даде шанс". "Да, действително при първото Общо събрание не казах на колегите си причините да се явя във втората процедура. Не съм афиширала в нито една от двете процедури желание или нежелание да се кандидатирам. Ситуацията беше много деликатна в първата процедура. Ако бях заявила, че няма да се кандидатира, то това изявление можеше да бъде прието като един вид изявление. От друга страна, ако бях заявила, че ще се кандидатирам, можеше да бъде прието отново нееднопосочно. Ако някой ме беше попитал, аз нямаше да скрия намеренията си, тъй като съм изключително открит човек", отговори съдия Иванова.

"Считате ли, че годините, в които сте били началник са ви деформирали по някакъв начин и считате ли, че авторитетът ви е толкова силен, че намерението ви да се кандидатирате да препядства другите?", допълни Марчева.

"По отношние на авторитета ми, трябва да питате колегите ми, не мога да давам оценка как те ме виждат като административен ръководител. Аз мога да гарантирам в годините, че съм полагала усилия да бъдат обективна, справедлива, да имам еднакво отношение към всички. Не считам, че с годините ръководните длъжности са ме променили като човек и в професионален план. Намирам себе си за здраво стъпил на земята човек", отоговори на уточняващия въпрос кандидатът.

В дебатите относно концепцията и представянето на съдия Иванова, Боряна Димитрова я определи като "разумна, балансирана и отговорна", след което заяви пълна подкрепа за кандидатурата й. "Концепцията й е икзлючително сериозно и тежка, каквато трябва да е за един Апелативен съд", заяви Димитрова. Цветинка Пашкунова сподели това становище, като изтъкна и административния й опит, тъй като е била зам.-председател на районен, оркъжен, както и председател на Апелативен съд-Пловдив.

А резултатите от последвалото гласуване показаха, че с 12 гласа "за", срещу 1 глас – на Даниела Марчева – "против", Магдалина Иванова пое втори мандат начело на Пловдивския апелативен район.

Нов закон и солени глоби защитават магаретата на Санторини

Предишна новина

Теньо Енчев ще лежи двадесет и пет години в затвора за убийството на приятелката му

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 11
  наблюдател | нерегистриран
  0
  0

  Номинация за Славейка Костадинова?

 2. 10
  от кулисите | нерегистриран
  6
  0

  Явно ВСС не обича високи нива, затова гласува за ниските. Подобните издигат себеподобни.Освен това ниското е безопасно, а високото - много опасно. ВСС все пак има чувство за самосъхранение и възпроизвеждане мулитипицлицитно, с цел оцеляване на кохортата.

 3. 9
  разделяй и владей,лъжи и мълчи.. | нерегистриран
  9
  -1

  Представянето разкри комплекси и задкулисие.Персоналната подкрепа за кандидата,отразена в протокола от общото събрание прави прозрачно лобирането за госпожата в колегията на съдиите.

  Ще чакаме да видим как ще мине алтернативния коледен купон на наказателната колегия,за да преценим целите на организатора и и как ще бъде нарязана"пицата" на управлението на ПАС.

  Заместниците са си подали оставките още в деня на нейния избор.

  Май чудото няма да мине за три дена.... 4. 8
  До № 6 | нерегистриран
  5
  0

  Госпожа Лъжа толерира лъжи и лъжци.

 5. 6
  Госпожа ЛЪЖА | нерегистриран
  26
  -4

  И днес пак излъга.

  Излъга как е издигнат Ст.Георгиев за кандидат за ВСС. Излъга за кадрови промени в някои ОС. А днес само лъжи.

  Стига вече лъжи. Малко срам!

 6. 5
  | нерегистриран
  28
  -3

  Беше интересно да се види как номенклатурите в съвета защитиват номенклатурите в съда. Нали са от едно котило. Няма спасение.

 7. 4
  | нерегистриран
  28
  -4

  Как така дала път на другите, като никой не е разбрал, че иска да даде път?!

  И днес се изпусна и каза, че видите ли ако тя се кандидатира другите няма да смеят? Защо да не смеят? Какъв е този сатрап пловдивски? Номенклатура от тефтера на #кой?

 8. 3
  възмутен | нерегистриран
  26
  -6

  Кажи си истината, защо не се кандидатира предния път?Не знам какво знаела,как ги познавала,как никой не искал да става шеф,та видите ли,тя се жертвала.Не ги говорете г-жо тези неща.Дали в една нормална европейска държава е възможен подобен сценарии?

 9. 2
  666 | нерегистриран
  35
  -7

  Поредният резил!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.