Магистрат с над 37 години стаж оглави Окръжна прокуратура-Габрово

Магистрат с над 37 години стаж оглави Окръжна прокуратура-Габрово
Окръжна прокуратура-Габрово, снимка:в-к "Труд"

Милчо Генжов е новият административен ръководител на Окръжна прокуратура-Габрово. Това реши със 7 гласа „за“ и 2 „против“ Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Опонентът на Милчо Генжов – зам.-окръжният прокурор на Габрово Жени Шикова не получи нито един глас в своя подкрепа, като Огнян Дамянов и Йордан Стоев не подкрепиха нито един от явилите се обвинители.

Особено впечатление в биографията на новоизбрания окръжен прокурор на Габрово прави неговият дългогодишен стаж. Той е в системата на държавното обвинение от над 37 години, като започва като „младши прокурор“ в Севлиево, вече веднъж е бил и ръководител на ОП-Габрово. „В управленския си опит до момента, включително в опита си като административен ръководител на окръжна прокуратура гр. Габрово, съм се стремил тя да постига и приемам, че е постигала положителни резултати. Проучвал съм и съм въвеждал добри практики в организацията на работата. Стремил съм се и продължавам да се стремя да проявявам иновативност както в организационното, така и в съпътстващото техническото и електронното обезпечаване на прокурорите в тяхната работа и на прокуратурата като институция, което започна от нулата в средата на 90-те години. Част от професионалното ми развитие тогава е участието ми в първата експертна група за разработването на задание за компютризация и разработване на задание за софтуерен продукт - етап към предстоящото тогава въвеждане на електронната обработка на информацията. Използването на вече внедрените възможности за мен е приоритет при въвеждане и съхраняване на данни, и управлението им, в контекста на интегрирането на прокуратурата към съвременните изисквания за изграждане на електронно правосъдие“, каза пред Колегията прокурор Генжов.

Пред членовете на Прокурорската колегия той заяви, че малкият брой прокурори, какъвто е и този на следователите, не позволява създаването на отдели и специализация, като всички магистрати работят в целия спектър на правната проблематика в компетентността на съответните длъжности, които заемат.

„В контекста на проблематиката на международното сътрудничество е необходимо също да се насърчават възможностите за доказване по наказателни дела на факти от чужди държави, членове на ЕС, чрез използване на Европейската заповед за разследване. При пасивност на изпълняващата държава трябва да се потърси методическата помощ“, залага като един от приоритетите си новоизбраният окръжен прокурор на Габрово.

По думите му освен това срочността на разследването трябва да се изведе като основен приоритет. „Тя не буди тревога при състоянието й към момента, но целта за подобряването и трябва да е постоянно на вниманието ни. Средство за постигането и е непрекъснат контакт между наблюдаващите прокурори и разследващите, делата да се докладват своевременно за прецизиране на обвиненията и указания по приобщаване на доказателства“, каза още прокурор Генжов.

Тревога обаче у главния прокурор Иван Гешев пробуди факта, че от няколко години прокуратурата в Габрово е изключително пасивна от гледна точка на медийната си политики. Оказа се, че обвинението почти не общува с представители на медиите, а информирането на гражданите за някои от делата ставало единствено на сайта на прокуратурата, което според главния прокурор е крайно недостатъчно, още повече с оглед на това, че се случва и рядко.

Накрая, след гласуването, Гешев поздрави двамата кандидати и подчерта, че очаква от новия ръководител повече активност, динамика и най-вече – контакт с гражданите през подобряване на медийната политика.

Още по темата

Въоръжен обир на инкасо автомобил

Предишна новина

The Coalition "Stand up! Mutri out!” involved in politics Kalpakchiev, Panov and Boyko Atanasov while they are still magistrates

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  RRR | нерегистриран
  0
  -2

  Преди 7 години го прочетох.

 2. 2
  | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Гешееев, Гешев, какви медии, бе гений.Това ли е работата на Прокуратура-та.Докарахте я, ти и Цацаров, да си играете на дописки и лигавене.

  Ти пък кога успя да прочетеш материала, кога стигна до предпоследното изречение?

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  7
  -5

  Гешееев, Гешев, какви медии, бе гений.Това ли е работата на Прокуратура-та.Докарахте я, ти и Цацаров, да си играете на дописки и лигавене.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.