Магистрати и служители от Апелативната специализирана прокуратура също защитиха независимостта на обвинението

Магистрати и служители от Апелативната специализирана прокуратура също защитиха независимостта на обвинението
снимка: freepik.com

Магистрати и служители от Апелативна специализирана прокуратура също защитиха независимостта на обвинението.

"Прокурорите и съдебните служители от Апелативна специализирана прокуратура изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения", съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. 

В декларацията си те изразяват безпокойството от опитите за намеса в работата на държавното обвинение поради нейните действия, насочени към спазването на върховенството на Закона.

"Споделяме призивите на Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите в България и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстояване на конституционно установения принцип за разделение и независимост на властите в Република България, за преустановяване на опитите за подчинение на съдебната власт, част от която е и българската прокуратура и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти", се посочва още в позицията на магистратите.

Съдебните служители възразяват и срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противоречия.

"Възмутени сме от квалифицирането на българските магистрати като мутри, което уронва престижа прокурорската институция, която през всичките години на своето съществуване е била, продължава да бъде и за напред ще бъде стожер на борбата с престъпността. В тази връзка, недопустимо е да се иска оставката на Главния прокурор на Република България с цел да се попречи на българската прокуратура да изпълнява своите функции по правораздаване и да бъде въвлечена и намесена в политически скандали и манипулации. Като съвестни и отговорни граждани на Република България призоваваме към спазване на българските закони, към уважение на институциите и спазване разделението на властите", пише още в позицията на магистратите. 

Още по темата

ВАП установи ограничен достъп до плажове "Русалка"

Предишна новина

Иван Гешев: Поредна възрастна жена стана жертва на престъпление

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Честита | нерегистриран
  0
  0

  Да им е новата заместничка.....брилянтен йорист, безукорен магистрат,мъдър ръководител и най-важно...не близва алкохол:))).
  Еххх, а беше елитна структура АСП.

 2. 4
  Какво изобщо защитавате? | нерегистриран
  2
  0

  Тя въпросната прокуратура никога не е имала независимост! Какво изобщо защитават?

 3. 3
  RRR | нерегистриран
  7
  -3

  Как кой.Ачката, Миро Илиев, както и други от РП-тата на Родината.

 4. 2
  Титуляр | нерегистриран
  9
  -3

  Ами че те повечето са командировани.важното е кои титуляри са подписали

 5. 1
  Адвокат Елена Гунчева | нерегистриран
  5
  -5

  Прокуратурата се опитва да внуши, че всеки, който е обект на нейното внимание, е доказан престъпник
  14.07.2020
  Всъщност в изявлението на как“Сийка се съдържа нарушение на Конституцията, защото Божков, дори с повдигнати обвинения, не е осъден, още повече за участие в ОПГ. В този смисъл тя грубо нарушава презумпцията за невиновност, залегнала не само в Конституцията, но и в редица международни актове.
  Прокуратурата се опитва да внуши, че всеки, който е обект на нейното внимание, е доказан престъпник, преди да има осъдителна присъда. И вместо с необходимото уважение към всеки, прокуратурата си позволява епитети, квалификации и обиди спрямо български граждани, които още не са осъдени.
  Това може и да не е Божков, това може и да не е Василев, това може и да не е Узунов. Това може утре да е всеки един от нас.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.