Магистрати и служители ще са част от третата фаза на ваксинация срещу COVID-19

Магистрати и служители ще са част от третата фаза на ваксинация срещу COVID-19
снимка:БГНЕС

Магистратите и служителите в съдебната система ще бъдат част от третата фаза на ваксинираните. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"По отношение на ВСС, те попадат в трета фаза, при институциите с обществена значимост. Имаме писмо, което е входирано от ВСС и очакваме НОЩ да вземе отношение по този въпрос. Открих една тъжна закономерност по отношение на мерките. Когато затягаме мерките се говори, че пречим на икономиката. Когато решим да ги разхлабим се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Това е много неприятно. Ние като екип плащаме висока лична цена и цена като екип. Но единствено по този начин можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави. Не мога да подмина и с невнимание това, което се случва на ниво ЕС, вие виждате какво се случва. Всичко това рефлектира и в нашата страна", посочи министърът.

По-рано в четвъртък в публичното пространство се появи информация, че в кадровия орган има повече от 10 заразени. „Правен свят“ се обърна с въпроси до ВСС какъв е общият брой на инфектираните и какви мерки предстои да се предприемат за ограничаването на разпространението на заразата, особено на фона на нарастващите случаи в общ план. В отговор от там уточниха, че в периода от 08 февруари 2021 г. до 11 февруари 2021 г. активните случаи са един член на ВСС и 9 съдебни служители от Администрацията на ВСС. От кадровия орган допълниха, че е тяхна практика периодично да се извършват изследвания с PCR и антигенни тестове на членовете на ВСС и служителите в АВСС за наличие на лица носители на COVID-19 инфекция, като последният такъв е проведен на 08 февруари 2021 г.

Със заповеди на главния секретар на ВСС е въведена и смесена форма на работа – присъствена и дистанционна за служителите от администрацията на ВСС. Дистанционната форма на работа е дадена с цел осигуряване на физическа дистанция между служителите, по предложение на съответния директор и/или ръководител на звено до главния секретар, като са взети предвид и следните социални групи:

- служители от уязвимите групи - бременни жени, жени в процедури за ин витро, трудоустроени, с трайно намалена работоспособност 50% и над 50% и  с хронични заболявания (в т.ч. артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни и респираторни заболявания),

-  служители на възраст над 60 г.

- служители, които полагат грижи за малки деца, за които е преустановено посещението на детски ясли, детски градини или училища.

- служители по тяхно заявление и преценка на съответния ръководител на структурно звено.

По отношение на ползването на отпуск от страна на съдебните служители се прилага нормативно въведените правила.

"До отмяна на извънредната епидемична обстановка и с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 служителите на АВСС са задължени да ползват лични предпазни средства в сградите на Съвета, а посетители се допускат само с лични предпазни средства при стриктно спазване на актуалните заповеди на главния секретар на ВСС и на министъра на здравеопазването. Приемането на документи в регистратурата на ВСС от куриери се извършва на изграденото гише, без допускане на външни лица в работното помещение, при спазване на необходимата физическа дистанция и предпазни мерки. В регистратурата на ВСС са поставени защитни прегради. Утвърден е План за действие на ВСС в случаи на коронавирусна инфекция COVID-19 на работното място и за осигуряване на непрекъснатост на дейността в условията на заразен служител и при карантина", отговориха още на "Правен свят" от ВСС.

В сградите кадровия орган освен това три пъти дневно се извършва дезинфекция с подходящи препарати от служители на администрацията, а 2 пъти седмично от специализирана фирма. Допълнително 2 – 3 пъти седмично се извършва озониране на всички помещения. Осигурена е и възможност за дистанционно провеждане на заседанията на Пленума и колегиите на ВСС, на Постоянните комисии и други работни групи.

През последната седмица общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Има по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

Още по темата

Проф. Огнян Герджиков: И без Свръхглавен прокурор има механизми за търсене на отговорност на "обикновения"*

Предишна новина

Марш по време на пандемия*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #2 от "Магистрат | нерегистриран":
  искаме pfizer

  Какъв пфайзер бре магистрате- в 10г. Троянска сливова е истината!!!

 2. 3
  АТИЛА | нерегистриран
  1
  0

  Защо ли лъжат с бройката заразени?

 3. 2
  Магистрат | нерегистриран
  6
  -1

  искаме pfizer

 4. 1
  | нерегистриран
  22
  -1

  Абе тези драги управляващи едва успяват да ваксинират по 2000 -3000 хора на ден , а иначе само за фази и етапи, обхващащи милиони говорят. Къде ги провиждат тия милиони ваксини за фазите им, че с тия доставки фазите им ще са за десетилетия, а не за година.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.