Магистратите да могат сами да инициират охраната си, ако се почувстват застрашени

Магистратите да могат сами да инициират охраната си, ако се почувстват застрашени

Магистрати, които са се почувствали обект на заплаха, да могат сами да инициират процедура по охраняване от служители на Главна дирекция "Охрана" (ГДО), предвижда проект на Наредба за условията и реда за организиране и осъществяване охраната на съдии, прокурори и следователи, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието навръх 16-тата годишнина на Дирекцията.

"Предвижда се и срок до 24 часа за изготвяне и представяне на предложение за охрана до министъра на правосъдието, каквото задължение досега не беше предвидено при тази хипотеза. Това създаваше възможност реално процедурата по поемане на охраната да започне без знанието на съответния магистрат. Това положение се избягва, като се предвижда попълването на декларация приложение № 1 към чл. 4, ал. 3 от застрашеното лице, че е запознато със сигнала за заплаха и изразява съгласие да му бъде осигурена охрана. Към момента единствен инициатор на процедурата по поемане на охрана е административният ръководител", пише в мотивите към проекта.

Освен това, проектът разширява и кръга от свързани със съответния магистрат лица, които могат да бъдат обект на охрана. Досега такива бяха само членовете на семейството на заплашения съдия, прокурор или следовател, а новата Наредба предвижда защита да бъде осигурявана и на лицата, с които магистратът се намира във фактическо съжителство или живее в едно домакинство.

В проекта е записано още, че охраняваните магистрати ще могат и сами да се отказват от защитата си. "Предложението е продиктувано от факта, че липсата на съдействие от охраняваното лице прави охраната неефективна. В случай че магистратът е декларирал несъгласие да използва процедурата по осигуряване на охрана, министърът на правосъдието не възлага предоставянето на охрана. Тук следва да се отбележи, че работата по разкриване на лицето, отправило заплахата, продължава и се извършва от компетентните органи независимо от това дали е била осигурена охрана, тъй като това деяние е престъпление съгласно българското законодателство", пише още в мотивите.

Планува се и създаване на Съвет за охрана на застрашени съдии, прокурори и следователи, с цел по-голяма оперативност за вземането на решения относно степента на застрашеност на магистрата, осигуряването на охраната или отказът от такава, вида и мерките за охрана на застрашеното лице. Той ще се състои от ресорния заместник-министър на правосъдието; главния директор на ГД "Охрана"; ръководителя на териториално звено "Охрана" по месторабота на застрашеното лице и началника на отдел и началника на сектор в ГД "Охрана", отговарящи за дейността по охрана на съдии, прокурори и следователи.

ВСС с мерки срещу неравномерната натовареност в районните съдилища

Предишна новина

Георги Чолаков предлага съдия Ваня Анчева за председател на Седмо отделение за втори мандат

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 5
  Нереалистичен проект | нерегистриран
  5
  -1

  Не виждам как това би работило на практика.Просто няма как да стане.Какво значи магистрат сам да наема охрана ? Ако подобно решение е предшествано от даване възможност на магистратите да имат частна практика- ОК.Ако има частна практика ,може да има частна охрана.Но преди това - не може.Щом практиката на магистрата е 100% държавна и охраната ще е държавна.Трябва да е ясно ,че държавата стои зад магистрата, щом съдебната власт е държавна власт.Ако някой мисли друго - да промени Конституцията.Най-добре съответните органи - ГДО и МВР да се стегнат и да не допускат посегателства над магистрати и техните семейства.Ще припомня филма "Октопод", в който нагледно показаха че съдиите ,които ряботят по дела срещу мафията, направо живеят в охранявани сгради,без значение дали искат или не.Значи държавата е помислила предварително.Тук преди години нападнаха магистрат от софийски съд пред дома му.Нападението остана неразкрито от МВР, извършителят се движи все още свободно.Нападат семействата на магистрати/и ВСС знае това/и все още никой не е обявил високо и ясно търпимост към тези случаи,но на практика може и такъв извод да се направи.Обърнете внимание-не нападат магистрати от специализираните съд и прокуратура , а от обикновените съдилища.Много е показателен този факт,за да си отговорим сами къде се засягат мафиотски интереси.

 3. 4
  | нерегистриран
  5
  -1

  Каква глупост!

 4. 3
  Хаха | нерегистриран
  13
  -1

  Охраната да пази магистрати! В началото на годината по Нова ТВ нали самите те - Охраната, казаха, че ги е страх от пандизчиите...

 5. 2
  | нерегистриран
  3
  -1

  Познавам няколко такива,които са застрашени със големи присъди от съдии..

  да се обърнат към съдебнра охрана отсега.

 6. 1
  | нерегистриран
  3
  -11

  А когато граждани са застрашени от магистрати?

  https://btvnovinite.bg/130890-Sadiya_porachal_pokushenie_nad_jurnalisti.html

  цитат "Съдия поръчал покушение над журналисти "

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.