Мая Манолова показа банята на Десислава Иванчева

Мая Манолова показа банята на Десислава Иванчева
снимки: ombudsman.bg

Националният омбудсман Мая Манолова показа банята и тоалетната на арестуваните с подкуп бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. От офиса на Омбудсмана публикуваха снимки и препоръка на Мая Манолова до правосъдния министър Цецка Цачева. Това било четвъртата проверка на килията на Иванчева и Петрова, става ясно от съобщението.

"Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна", пише в съобщението. Екипът на Дирекция "Национален преватнитев механизъм" при Омбудсмана на място установил влажни стени и мокри петна  в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

"Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла", пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: "Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София", завършва Манолова.

Интересно е, дали Мая Манолова е потърсила сметка за условията в следствения арест и от своята заместничка в качеството й на омбудсман – бившата правосъдна министър Диана Ковачева. 

Цачева свика съвещание и покани Манолова

 

Във връзка с публикуваните препоръки на Омбудсмана на Републиката, относно условията в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, министър Цачева свиква на 04.12./вторник/ в 14.00 ч. съвещание с ръководствата на Прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ - София. На срещата ще бъде поканен и омбудсманът на Републиката г-жа Мая Манолова, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Още по темата

ССБ и заместник-председателите на СГС притискат съдии за бунт срещу ВСС

Предишна новина

Обиск в затвор в Кемниц след сигнал за планиран атентат

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  До 12 | нерегистриран
  3
  -2

  Герберастията си я харесва и си я избра! Какво толкова, нали е ваш човек?

 2. 12
  С КАКВО ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА СА РАЗЛИЧНИ КАТО ОБВИНЯЕМИ И ПОДСЪДИМИ | нерегистриран
  10
  -3

  ВПРЕГНАТ Е ОГРОМЕН ФИНАНСОВ И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕСУРС ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ДВЕ ПЪПЧИВИ НАХАЛНИЧКИ,КОИТО БЕЗОГЛЕДНО ВЗЕХА ОГРОМЕН ПОДКУП .

  ХОРАТА ЗАБРАВИХА БЛАГОДЕРЕНИЕ НА БТВ ,МАЬЯ МАНОЛОВА И ДРУГА ПОДОБНА МАЙКУЧКА КАКВО СА ИЗВЪРШИЛИ ТИЯ ДВЕТЕ .

  МАЯ МАНОЛОВА СЕ БОРИ ЗА ТОВА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ЗАБРАВЯЙКИ НА КОИ БАНДИТИ Е БИЛА АДВОКАТ.ИЗГОДНА ПОЗИЦЯ ЗА ОМБУДСМАНА-АДВОКАТСТВА В ДЪРЖАВНАТА КАНТОРА ,ЗА КОЯТО СЕ ОТДЕЛЯ ОГРОМЕН БЮДЖЕТ.

  мая манолова събира доказателства две корупета да осъдят държавата ни.

  Нали знаете кои жени са най-честните?

  ТЯ ЛИ ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ПРИНЦИПНА ?

  ТАЗ ТУИНГОВАНА ЛЕЛЯ МОЖЕ ДА НАТРУПА ИМИДЖ,НО НЕ ПРЕД НАС....

 3. 11
  | нерегистриран
  13
  -6

  Само на кметицата дето светна като червена звезда на зелена коледна елха ли килията е в лошо състояние или всички са килии? Или за Мая само Иванчева е човек, а другите, дето са в ареста и затвора могат да живеят в такива условия? И Мая от днеска ли е омбудсман, та чак сега се сети да проверява състоянието на килиите? Защо някой, дето е вкаран в затвора защото е крадял за да си купи хляб да може да живее в такава килия, а грейналата червена звезда с 5-цифрен рушвет да трябва да има в килията джакузи?  Защо Мая не вземе да пообиколи и съдебните сгради. В доста от тях хората работят при подобни условия. Или така се пада на тези, дето не взимат рушвети за БСП?  На вниманието на Мая, дето не може като останалите български граждани да пътува с БДЖ, а и трябва кола с охрана да държи народа далеч от нея:  Архивът на съда и прокуратурата във Варна се съхранява в тоалетна и бомбоубежище

  http://legalworld.bg/33003.arhivyt-na-syda-i-prokuraturata-vyv-varna-se-syhraniava-v-toaletna-i-bomboubejishte.html  А ето състоянието на прочутия с услужливостта си Трънски съд:  http://rs-tran.com/files/doklad_za_2009_RS_Tran.pdf  Районен съд гр. Трън се помещава в най-старата съдебна палата в 14 региона

  на Окръжен съд гр. Перник, която е построена през 1946год. върху парцел ,

  дарен от Община гр. Трън на Министерство на правосъдието за съдебна палата. През 70-те години, без да е дадено съгласие от собственика и

  спазването на правните и технически изисквания, над съществуващите два

  етажа на съдебната палата е надстроен трети етаж от Община гр. Трън.

  От 01.10.1999 год. Общинската администрация освободи първия етаж от сградата, който бе зает от Районна прокуратура - Трън. Вторият етаж бе

  зает изцяло от съда, както се ползва и до сега.

  Третият етаж на сградата също освободен от Общинската администрация, но

  Общината запази владението си върху него.

  По настоящем етажът е обособен в апартаменти, дадени от Община гр. Трън под наем на граждани. Смятам, че е недопустимо граждани да живеят в съдебната палата, пък дори и достъпът им да е чрез отделен вход.

  На следващо място сградата е в изключително тежко състояние, дограмата е

  стара дървена, покрива тече, топлоизолацията е лоша, което автоматично

  рефлектира върху консумацията на дизелово гориво използвано за отопление

  на сградата през отоплителния период.

  Парната инсталация не е правилно проектирана и изградена, което от своя

  страна също води до увеличена консумация на гориво.

  Посочените течове на покрива водят до течове и в помещенията на съда, от

  което се увредени таваните и стените.

  Външната фасада на сградата също е в лошо състояние, част от мазилката пада, като създава опасност за преминаващите в близост до съдебната сграда граждани.

  В сградата не са обособени зони с ограничен достъп, не са осигурени условия за улеснен пропускателен режим и служебен вход, няма авариен

  изход, няма изградени условия за достъп на хора с увреждания, няма изграден информационен център, арестното помещение не отговаря на нормативните изисквания, не е изградена регистратура по ЗЗКИ, няма

  обособена адвокатстка стая.

  Изградената система за видео наблюдение не е правилно проектирана и

  непокрива необходимите зони, които да гарантират сигурност на служителите

  и магистратите, както и да улеснят охраната на съдебната сграда и имущество.

  Помещението, в което са поместени сървъра и комуникационния шкаф на компютърната мрежа е в окаяно състояние, като изобщо не отговаря на установените от ВСС изисквания за подобен тип помещения, тъй като пода

  е от дървено прогнило дюшеме, боята по стените се е олюпила и пада, тавана е в същото състояние, дограмата и вратата не уплътняват добре,

  като всичко това вкупом води до постепенно повреждане на скъпата техника,

  която функционира в изключително вредни условия.

  Наличните кабинети към настоящия момент са малко, в деловодството се

  помещават двете деловодителки, деловодителят бюро-съдимост, призовкаря,

  огняра и чистачката.

  Битовото кабинетите са обзаведени с овехтяло и амортизирано оборудване,

  което се нуждае от подмяна и осъвременяване ...

 4. 10
  RRR | нерегистриран
  11
  -7

  Въпрос нагледна точка.Ако сравняваш с Бурж, вероятно са ужасни.Ако се сетиш, че е арест, условията са нормални.В момента си тече тотална манипулация на процеса, танцува народеца по струната на съжалението ама на кого ли му дреме, важното е новини да има.

 5. 9
  | нерегистриран
  12
  -2

  Сега се чудя на кой да вярвам.

  На подчинените на Цецка казващи, че условията са прекрасни или на снимките на Майчето.

 6. 8
  RRR | нерегистриран
  10
  -6

  Къде бяхте всички писукащи в последните 30 години да питам аз.Да не сте живели на Юпитер.Условията са си съвсем нормални за арест.По-добре да писукат, защо не са в Сливенския по време на процеса.

 7. 7
  | нерегистриран
  15
  -7

  Що за вулгарност и увреден морал?

  Държат едни жени по политически и икономически причини затворени, при разхождащи се на свобода големи престъпници и ми обсъждат ... тоалетни.

  Думи нямам!

 8. 6
  некои съображения | нерегистриран
  17
  -1

  В интерес на инсталираните в съдебната система е арестите да бъдат ремонтирани.

  Във всички държави около България-текат очиститеблни процеси. Джипката не смогва да откара самозабравилите се-това се случваше, и се случва в Грузия, Турция, Албания, Унгария, Румъния.

  Нали не смятате,че това ,което се случва във всички съседни държави няма да се случи и в България? Затова във ваш интерес е, да проявите визионерство, и да ремонтирате следствените арести.

  ----------------------------------  И да попитам-какъв болен мозък е измисли кенефът да е в същата стая, където живеят задържаните? Явно този ,който е планирал тази килия е има реминисценции от спомените си от детството на село-където кенефите са в спалнята. Толкова ли е трудно да се изгради стена, която да отдели кенефът от спалното помещение?

 9. 5
  Марко | нерегистриран
  20
  -1

  Е,ама има и нещо положително в това,тъй като все пак формално има баня.;-)

  Aз предлагам да поканят да се изкъпят там г-жа Цачева,г-н Гешев и Началника на съответното заведение...:-):-)

 10. 4
  RRR | нерегистриран
  9
  -12

  Очевидно още не са разбрали къде са.Мислят си, че е хотел.А иначе добре разтягат локума на съжалението.hh7d9

 11. 3
  От къдя на къдя ва, | нерегистриран
  8
  -13

  Цецка да им ремонтира банята??? Що не си я ремонтират съми, или си мислят, че са на КУРорт!

 12. 2
  Ми | нерегистриран
  10
  -7

  Да я изкъпем... Мая... след като ползва... услугите на... БДЖ.

 13. 1
  Илия Павлов | нерегистриран
  15
  -6

  Последният абзац е в Десетката и без Иво Инджев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.