Майка осъди община Търговище да й върне пари за градина


Майка на 5-годишно дете от Търговище осъди общината да й възстанови такси за предучилищна подготовка на детето й в забавачка. Маринела Динева трябва да получи от общината 218,52 лв., които се явяват причинени й имуществени вреди в резултат на отменени текстове в Наредбата за таксите за детските градини на общинско ниво. Това постанови окончателно Върховният административен съд по иск на Динева, която е юрист по професия.

Преди да потърси парите си от съда, тя събори и незаконни текстове в местната наредба, чрез които градините събираха такси от по 1,40 лв. за присъствен ден на малчуганите на 5 и 6 год. в детските градини. Динева атакува текстовете като незаконосъборазни с мотивите, че предучилищното образование е задължително, безплатно и държавата дава пари за него. Съдът прие частично доводите й, което наложи промяна на текстовете на наредбата от общинския съвет. От кметството тогава съобщиха, че няма да връщат пари на родителите за минал период.
Динева има да получава внесените суми за времето септември 2012 - юни 2013г. ВАС постанови общината да издължи и лихвите върху сумата от момента на отмяна на спорните текстове.

"Подарявам тези пари на детската градина. Въпросът беше принципен по отношение на таксите и затова заведох делата", коментира майката-юристка.
Покрай нейния казус и решението в нейна полза обаче възникна въпросът ще възстанови ли общината таксите на родителите и на другите малчугани, посещавали предучилищни групи в този период. Според едни юристи решението на ВАС е основание те да си искат парите от общината. Според други всеки засегнат трябва да води дело.
От общината заявиха, че ще коментират, след като се запознаят с решението и отново прегледат цялата хронология по казуса.

Посолството на САЩ в София: Расистката реч е шокираща

Предишна новина

Писанчев призна пропуски на ДАНС за КТБ, но не и вина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.