След оневиняването на всички за смъртта на двете момичета на ул. "Алабин"

Майката на Деница: Пак убиха и нас, и децата*

Майката на Деница: Пак убиха и нас, и децата*
Александрина Ченишева, майка на загиналата Деница, снимка: в-к "24 часа".

Онемях, като чух присъдата. Отново убиха децата, но и нас за кой ли път. Така през сълзи Александрина Ченишева, майка на премазаната от рухналата сграда на ул. "Алабин" 39 Деница Ченишева, лаконично коментира присъдата на Софийския градски съд (СГС).

Снежана Ставрева, майката на другото убито под руините момиче - Петрина Христова, изобщо не бе в съда при четенето на присъдата. Жената дори още не знае как е приключило делото за смъртта на единственото ѝ дете. От години тя живее в свой свят далеч от всички. Мъката е съсипала психиката ѝ.

Г-жо Ченишева, на финалното заседание по делото в сряда не останахте до края на пледоариите, безмълвна си тръгнахте и след като чухте, че няма виновни.

Всички онемяват пред подобна присъда. На пледоариите издържах до 15 ч, повече не можех. Въпреки че вътрешно усещах какво ще се случи. 12 г. се борихме за справедливост, а то какво се получи накрая? През тези години всяко позвъняване по телефона ме хвърляше в шок и стрес.

Какво ще обясните на 15-годишната дъщеричка на Деница? 

Майка ѝ загина, когато беше на 2 годинки и 8 месеца. Нямате представа как го е преживяла. На 9 г. написа едно покъртително стихотворение, което завършваше с думите как майка ѝ от горе ѝ казва, че има надежда да продължи напред. Разказах това на съдиите и ги призовах: Вземете справедливо решение, за да може това дете да продължи живота си и да знае, че има не само разрушителни действия, но и справедливост. Надеждата и вярата му оставете, то друго няма. Всичко е загубило. Загубило е най-важното в живота си - своята майка. Тогава я убиха веднъж, сега ни убиват не знам за кой път поред.

Чия е отговорността да няма виновни?

Започва се от самото събитие. Веднага на следващия ден изчистват следите. Защо? Защото нещо се е укривало. Щеше ли да е така, ако сградата беше паднала от старост, както пледираха адвокатите на подсъдимите? Фактът, че веднага се изчистиха следите, за какво говори? Казаха, че за да няма други пострадали. Глупости! По-добре да бяха оградили, да проведат едно добро разследване, за да не тичаме по мъките 12 г. Но защо да проведат нормално следствие, нали ще се установи причината за рухването на сградата. В началото делото беше в следствието, но на петия-шестия месец го изтеглиха в Софийската градска прокуратура. Изтеглиха го, за да го манипулират.

*Интервюто препечатваме от в-к "24 часа".

Още по темата

САЩ проучват възможността да изгонят Фетуллах Гюлен

Предишна новина

Румен Ненков - девет години голям комфорт

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  ,без образувано сл. дело и дознание ,без жалби,и без да има нужда от незабавно изпълнение ,и провеждането на обиск , в несъответствие със закона и при неприкосновеност на жилището ни , без да кажат какво търсят за да го предадем на 20.12.1990г.цивилни ченгета от Враца, извършват зрелищно претърсване,на ЕТ за машинописни услуги .Разбиват вратата и изземват ” документи, “/празни молби декларации ползвани от фирмата за издаване от МВР на задгранични паспорти ,които по късно "документи"върнаха. ,Въпреки че претърсване на помещение може да бъда наредено по време на съдебната фаза,или от прокурор (в досъдебна фаза),последва неоправдано вмешателство й в домът ни , ,където също извършиха обиск и претърсване ,при липса на поемни лица ..

  , Държаха се през цялото време изключително агресивно и грубо , без да съобщат какво вършат.,след което близо час пред кооперацията където живеем в и.ц. на Враца ,ме държаха закопчан с белезници пред погледите на живеещите в квартала , въпреки че ,поради липса на образувано нак.производство няма разпореждане от следовател и потвърдено от прокурор в съответствие с разпоредбите на НПК в редакцията му в сила по това време. Без да знам защо съм лишен от свобода. ,ме транспортираха в сградата на РПУ гр.Враца , същия ден бях задържан за срок от осем часа в арестантското помещение на РПУ ,и поставен при неадекватни условия ,с един побъркан .. Действията на милиционерските органи по претърсване и изземване, сочеха, че съм разследваното лице,без да има образувано полицейско производство.И без да става ясно в контекста на какъв тип производство е проведено претърсването , тъй като по време на обиска липсваше открито разследване или предварително следствие.Въпреки това беше образувано наказателно дело №570/91г.Рс Враца,срещу мен и съпругата ми ,а след снемане на обвинението срещу нея ,клонираха срещу мен нох д. № 166/96г.Рс Враца за престъпления,по чл.325 ал.2 и 1 НК за които се предвиждат много тежки наказания .С присъда № 125/97г.на Рс Враца ,бях оправдан по чл.325 ал.2 НК,но оставиха и влезе в з.с. присъдата по чл.325 ал.1 НК,потвърдени от окръжен съд Враца с нох.д.№113/97г..Оправдан по реда на надзора с решение от 16.02.1998г. по н.д. №735/97г.ВКс,2 н.о.,От мотивите по делото на ВКС,е видно ,че ОА на Рп Враца,е следвало да бъде по чл.270 НК,/противоправно пречене на орган на власт да изпълни задълженията си,/УБДХ/, ОСЕМ ГОДИНИ БЯХ обвиняван и съден за престъпление, по чл.325 ал.1 НК, , което не съм извършил, допринесло до неизбежни ограничения в личния и обществения живот, в сравнително млада възраст и с чисто съдебно минало й отлични характеристични данни от държавните предприятия където съм работил, Заради гореописаните противоправни действия на милицията Враца,подадох иск,изпратен на окръжен съд Монтана,които с решение от 27.02.2004г.гр.д. №116/2003г.отхвърлиха иска,порладиправомерни действия на полицията Враца и ми осъдиха на 1080лв.ДТ в полза и сметкана МОс.,изпратена на АДВ-НАП Враца,които описаха домът ми изпълнително дело №21936/02г.

  А,заради гореописаните действия от съд и прокуратура Враца , извън правнорегламентираните ,подадох още един иск ,срещу тях изпратен на МОс- гр.д. №115/2002г.на монтански окръжен съд, тъй като имат отношение към постановената и влязла в сила осъдителна присъда,по чл.325 ал.1 НК, отменена 1998г. по реда на надзора , респ. задължение да бъда обезщетен за причинени в резултат на незаконната присъда вреди, Но с решение от 25.02.2003г. по гр.д. №115/02г.на монтански окръжен съд отново ,сме осъдени семейно от МОс заедно със съпругата на 4%ДТ по ГПК в полза и сметка на “съда”в размер на 1860.64 лв.,,,а срещу съпругата ми в размер на 840лв. потвърдени с гр.д.674/2006г.на апелативен съд София,потвърдено от ВКсъд.

  Изпълнителните листи СА изпратени на АДВ-НАП Враца,които описаха домът ни.,след което сумата нерегламентирано е преведана на висшия съдебен съвет, без присъдени ДТ в полза на държавата, без ВСС да притежава изпълнително основание,и без да е бил страна в исковото и изпълнителното производство.





 2. 1
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  3
  0

  Има ли още някой който да вярва в т.нар. българско правосъдие? Ако има, да се обади![[_75898_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.