Майката на убития командос Емил Шарков не вярва, че разследването е обективно

Майката на убития командос Емил Шарков не вярва, че разследването е обективно
Емил Шарков. Снимка БГНЕС

Майката на командоса Емил Шарков, който беше убит при полицейска операция в Лясковец, се съмнява в обективността на разследването и започва собствено разследване. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия криминалният психолог Росен Йорданов, с когото жената е споделила своите съмнения, поискала е съвет и помолила да я представлява публично.

Този случай не бива да бъде забравен, при него загина нелепо един човек, а други трима са ранени, заяви Йорданов. "Майката на командоса Емил Шарков ме потърси, за да търси истината за смъртта на сина си. Тя има основателни причини, след като е говорила с негови колеги, с други хора, които са ѝ дали информация, да смята, че с действията си главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и командира на отряда са основните виновници за този случай", каза Росен Йорданов. А виновниците не са получили правилна оценка на вината им.

По думите на Йорданов има много скрити детайли и подробности по случая - допуснати са фрапантни грешки, продиктувани от дебелашко самочувствие, арогантност и от липса на професионализъм. "Майката на Емил Шарков е достигнала до подробности, които навеждат на мисълта, че разследването не е било обективно", каза още психологът. Става дума за подробности по планирането на акцията, обосновката ѝ и въвличането на отряда в нея. Майката на Емил Шарков се е добрала до факти и данни, че въвличането на отряда в този случай не е било планирано. "Решението е било взето немотивирано, непланирано, импулсивно, не са проведени никакви сериозни инструктажи и проучвания. Действията на командира на отряда също са били грешни", аргументира се Йорданов. 

Майката настоява за провеждане на обективно разследване, тя не иска медийни конфрликти, а институциите да си свършат работа, каза още той. Според него, има основание да смята, че докато виновниците за катастрофалната акция са на високи позиции, обективно разследване няма да може да се проведе.

"Убеден съм, а и имам и данни, че ако се проведе обективно разследване и командосите не бъдат под натиск, те ще кажат пълната истина. Данните показват, че след случая се оказва сериозен натиск върху хората, който са участвали в акцията", заяви Йорданов и допълни, че те са заплашвани да бъдат уволнени, както и че е имало много източници на информация, които не с използвани при разследването.  Обикновено отрядът има камера, с която се заснема акцията, убеден съм, че и в случая има такъв запис, казва Йорданов. Въпросът е дали този видео материал е ползван при разследването, за да се види какво се е случило, запита той.

Проблемът с планирането на полицейските акции не е от вчера и преди две години властите уж дадоха сигнал, че му обръщат внимание.  

Дефектното планиране и дефектният контрол на полицейските операции е една от най-сериозните причини за полицейско насилие. Такава констатация бе направена в доклад на Българския хелзинкски комитет(БХК) от 2011 г. за полицейското насилие в България през погледа на Европейския съд по правата на човека. В анализа на БХК се сочи, че Съдът в Страсбург многократно се е произнася по дела срещу България, че полицаите не са били инструктирани и организирани по такъв начин, че действията им минимално да застрашат живота и здравето на гражданите, с които се налага да контактуват. Такива много силни констатации има по делата "Начови", "Въчкова", "Рашид"и редица други.

През 2012 г. работна група в МВР, под ръководството на зам.-министър Веселин Вучков, подготви промени в Закона за МВР, след провеждане на сериозни консултации с експерти от неправителствения сектор, като един от акцентите в промените беше последователно провеждане на правилото за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

При приемането на закона "Правен свят" написа, че важна новост в закона е и изискването за предварително планиране на полицейските операции и стриктно регламентирания контрол в хода на тяхното изпълнение, за да е минимален рискът за живота и здравето на хората. Изискването за планиране и контрол всъщност представлява и начин да се детайлизира и персонализира отговорността за изпълнението на всяка отделна полицейска акция, бе посочено в мотивите към законопроекта.

Две години след приемането на промените в закона обаче проблемът с лошо планираните полицейски акции продължава.

Още по темата

Всемогъщият прокурор и похлупакът над КТБ

Предишна новина

Тревожна е липсата на мерки за съдебна реформа в програмите на партиите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.