Македонският парламент одобри конституционните промени


Македонският парламент одобри конституционните промени, за тях гласуваха 80 депутати, против бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 80-те депутати, гласували "за", представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията. Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата вида гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени.

От ВМРО-ДПМНЕ за промените са гласували 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канчмеска Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова. Македонският портал "Плус инфо" припомня, че половината от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха за промените, са засегнати от съдебни процеси.

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към за членство в ЕС и НАТО.

Развръзката с гласуването бе предхождана от много неизвестни в петъчния ден. Това бе четвъртият ден от обсъжданията за конституционните промени и нищо не предвещаваше, че развръзката ще настъпи същия ден, макар и късно вечерта. Самото обсъждане бе отложено на два пъти, а агенция МИА съобщи по-рано през вчерашния ден, че не е ясно дали гласуването ще се случи по-късно или въобще няма да се състои. По-рано депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които са против договора, поискаха бърз вот, за да стане ясно, че управляващите нямат нужното мнозинство от две трети или 80 гласа. Депутатът Антонио Милошоски: "За депутатите е по-важна волята на народа, отколкото натискът, който идва от страна на управляващите". В същото време на излизане от парламента премиерът Зоран Заев заяви пред ТВ21, че се правят опити за осигуряване на мнозинство от две трети.

Пак вчера бе съобщено, че американският помощник заместник държавен секретар за Европа и Азия Матю Палмър ще посети в понеделник Македония, за да засвидетелства подкрепата на Вашингтон за Преспанското споразумение. 

Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул

Предишна новина

Чешки мафиот разкрива изтезания и подправяне на улики в Южна Африка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.