Макс Шремс - тихият австриец, който се изправи срещу фейсбук


Макс Шремс не обича, когато медиите сравняват правната му битка срещу фейсбук с библейския двубой между младия герой Давид и великана Голиат.
Сравнението е прекалено драматично и насочва твърде голяма част от вниманието към него, каза за ДПА австрийският активист за защита на личните данни.
В интервютата той създава впечатление на тих борец, който неотклонно преследва своите цели. Този подход изглежда се отплаща, поне ако се съди по заглавията в медиите, след като Съдът на Европейския съюз обяви за невалиден договора на ЕС със САЩ за прехвърляне на данни, което ще има значителни последици за американски гиганти като фейсбук или гугъл.
До това дело се стигна в резултат на правния спор на Шремс с фейсбук.
Европейската депутатка Корнелия Ернст от крайно лявата група Европейска обединена левица/Северна зелена левица каза след решението, че Шремс е "направил за защитата на европейските данни повече от всеки друг".
През 2011 г. той настоя фейсбук да му изпрати всички съхранявани от компанията данни, свързани с него. В крайна сметка получи 1200 страници, включително информация и съобщения, които бил изтрил.
Миналата година Шремс и група от още няколко активисти заведоха колективен съдебен иск срещу фейсбук, като настояха, че информацията, предоставяна от нейните потребители, не е подходящо защитена срещу електронното следене на САЩ.
Шремс, който е роден в Залцбург през 1987 г., започнал да се интересува от въпроса за личните данни, когато бил тийнейджър.
Докато учил във Флорида по програма за ученически обмен, когато бил на 17 години, намерил за неприятни камерите за наблюдение в класните стаи.
Няколко години по-късно, когато бил вече студент по право във Виена, прекарал известно време в Силициевата долина в Калифорния и видял как работят американските компании.
"За тях нещата се свеждаха до управление на риска, а не до спазване на законите", каза той.
След като чул как представител на фейсбук заявил, че неговата компания не зачита основните европейски права, решил да защитава тези права, каза германската фондация "Теодор Хойс", която го отличи за дейността му.
Шремс смята, че се бори от името на други потребители на фейсбук, много от които не знаят как да защитават личния си живот в интернет.
"Споделям, следователно съществувам", каза той за такива потребители.
Той е облагодетелстван поради това, че е програмист любител, което му позволява по-добре да разбира как действа фейсбук.
Освен че ръководи своята активистка организация "Европа срещу фейсбук", Шремс работи върху своята докторантура по право. Дисертацията му се занимава със защитата на данните.

Освободиха един от българите, задържани за камиона убиец в Австрия

Предишна новина

Хлапак с книжка от 2 седмици смазал мъжа под Копитото и избягал с баща си в Румъния

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.