Малтийският премиер подава оставка заради убийството на Дафне Галиция

Малтийският премиер подава оставка заради убийството на Дафне Галиция
Джоузеф Муска

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат потвърди, че ще напусне поста си като министър-председател в началото на следващата година, сред натрупващо се срещу него напрежение, свързано с убийството на журналиста Дафне Каруана Галиция, пише европейската редакция на списание Politico, цитиран от агенция "Фокус".

Мускат заяви в свое изявление, че ще напусне и като лидер на Лейбъристката партия на 12 януари, така че тя да може да избере нов лидер и премиер, което би трябвало да отнеме около месец. Междувременно Мускат заяви, че ще продължи да служи като премиер, за да осигури стабилност на страната. "Ще направя каквото трябва да се направи", каза той в изявлението си. "Вярвам, че доверието, което ми показахте още е там и напускам с мисълта, че съм го запазил", каза още той.

Неговият ход идва малко след призивите за неговата оставка от страна на семейството на Галиция и хилядите протестиращи по-рано, след като разследването разкри тесни връзки между заподозрените за убийството и екипа на премиера.

По-рано ръководителят на кабинета на Мускат Кейт Шембри и правителствените министри на туризма и икономиката подадоха оставките си.

Галиция, виден журналист и блогър от Малта, разследваше корупционните практики по високите етажи на властта и в обществото. Тя беше убита през октомври 2017 г., след като кола-бомба беше детонирана пред жилището й.

Йорген Френч, малтийски бизнесмен, беше обвинен по-рано в участие в криминална организация и сътрудничество в убийството, според британската преса.

Малтийските лейбъристи публикуваха изявление, в което изразиха "пълното си доверие" в премиера, след спешна среща между депутатите на партията.

В свое собствено изявление, Мускат защити работата си и заяви, че ще се подсигури "справедливостта да възтържествува" по това дело.

"Всеки ден в последните две години аз поемах отговорностите и вземах решения. Взех тези решения с най-добрите намерения по завършването на делото и съм убеден, че някои от тях бяха добри, докато други можеше и да са по-добри", каза той.

"Нашите институции са силни и те функционират. Срам за всеки, който им се подиграва, тъй като (по този начин) той се подиграва на нашата държава", каза още премиерът.

Не го чака лек мандат, но ще се справи!*

Предишна новина

Конституцията не е индулгенция за лошо управление*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.