Манипулирали оценката на ЕВН преди продажбата


Оценката на акциите на ЕВН преди продажбата им е манипулирана с неправилно използване на определен коефициент – т.нар. "коефициент бета". Това става ясно от финансово-икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от "ЕВН България Електроразпределение" АД – сделка, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн. лв.
 
Подсъдими по делото са Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев "Булброкърс" - управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбудителство да бъде разпоредено на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката и продажбата на последните държавни 33% в ЕВН на консултантската фирма "Булброкърс".
 
В нарушение на Закона за приватизация "Булброкърс" е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така според прокуратурата били ощетени българските пенсионери.
 
Експертизата, представена пред съда, показва механизма на изчисляване на стойността на акциите. "Установено е отклонение в бета коефициента, това се отразява на стойността на акциите, която се понижава. Тоест коефициентът бета не е използван правилно, което е довело до занижението на цените на акциите", обясни пред съда вещото лице, което я е изготвило - Маргарита Попова, като пред "Монитор" обясни: "Не са направили една корекция на дълг-собственост и от това идва намаляването на стойността на акциите, а тази корекция в този случай е била задължителна". Защитата на подсъдимите засипа експерта с въпроси какви методи е използвал за оценка на акциите на ЕВН и същите ли са като на оценителя "Инженеринг сервиз". "Формулата е една и съща, тъй като тя се използва в оценителската практика в България. При оценката на акциите от "Инженеринг сервиз" стандартите са спазвани, но използването на бета коефициента не е правилно", бе категорична Попова. Съдът предяви на експерта анализа, направен от "Инженеринг сервиз", за да го коментира. При разглеждане на папката по делото вещото лице отбеляза, че в нея са поставени само страниците със заключението на оценителя, а липсват тези с таблиците с цифри. Съдът назначи допълнителна икономическа експертиза, в която вещото лице Попова да представи числовия израз на своите изчисления, направени по съответните формули, и да посочи разликата с изчисленията, направени в оценката на "Инженеринг сервиз". Тя ще бъде разгледана в съда в началото на декември.
 

Александър Манолев отива на съд за злоупотреба с еврофондове

Предишна новина

Румънски кмет се спасил от корупционно дело, прокурори го обявили за "мъртъв"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.