Мария Караджова оглави Районен съд-Асеновград

Мария Караджова оглави Районен съд-Асеновград

Настоящият изпълняващ функциите председател на Районен съд-Асеновград Мария Караджова е назначена за титуляр на поста.

Още в началото на изложението си съдия Караджова изтъкна, че най-сериозният проблем, който тя може да открои в настоящия момент, е свързан с разрастващия се брой на заразените с COVID-19 в съда. Диагностицираните за момента са двама, сред които е 1 съдия по вписванията и 1 съдебен секретар, чакат се резултатите и на други двама. „Ситуацията е доста сложна и за съжаление излиза извън контрол“, коментира съдията. Като най-подходяща мярка за справяне с кризата съдия Караджова посочи употребата на видеоконферентните връзки. „Привърженик съм на този метод. Не мисля, че има възможност за злоупотреби, а превенцията срещу заразата е генерална“, каза още тя.

„Органът работи много добре, като това се дължи на много добрата дейност на всички магистрати служители. Разбира се, няма как да не възникват някакви проблеми, но те се разрешават своевременно“, каза още кандидатът. Като най-дълготраен проблем тя посочи липсата на адекватна материална база и нуждата съдът да се премести в друга сграда.

По думите й още в съда са срещнали проблем и с работата с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), по която все още фирмата разработчик коригира констатирани проблеми. Според съдия Караджова, системата не държи сметка за спецификата на правораздавателната дейност, освен това като неудобство тя отчете липсата на възможност за работа с текстовия редактор Word. „Известно ми е, че се извършват дейности по отстраняване на недостатъците, но това изисква време. Затова бих се присъединила към призива на колегите от СРС, системата да бъде внедрена тогава, когато тя е достатъчно ефективна“, коментира кандидатът.

Съдия Караджова бе попитана и относно бъдещото прекрояване на съдебната карта, на което тя отговори, че единствената възможност, която вижда по отношение на РС-Асеновград е делата в община Куклен да преминат към Асеновград, за да се облекчи РС-Пловдив. „Не считам, че е удачен вариант, при който РС-Асеновград да премине към РС-Пловдив. Натовареността е оптимална и не виждам нужда от подобна мярка, тъй като ще се затрудни достъпът до съд. Не трябва да се прибързва. Действително може да се стигне до закриване на някои малки съдилища, но това трябва да е много внимателно, за да не се ограничи достъпът до правосъдие на гражданите. Не мисля, че е удачно, че трябва да се създават териториални отделения, като моето притеснения са, че такива не са предвидени в Конституцията, както и в ЗСВ. Не съм съгласна с този модел, не съм съгласна и с промяната на подсъдността“, коментира кандидатът.

С 8 гласа „за“ на 4 „против“ съдия Караджова бе назначена на поста.

Още по темата

Събраха всички български конституции в книга

Предишна новина

Съдът на ЕС: Италия е нарушила правото на Съюза в областта на качеството на атмосферния въздух

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Очакван резултат след поредица от кадрови събития в района на ПОС | нерегистриран
  4
  0

  Нищо няма да да кажа освен заглавието на моя коментар,което съдържа и оценката ми.
  Кога една пенсионерка ще спре да кадрува...???!!Явно е вечната .Но пък щом и позволяват и щом всичко се свежда до водката и мавруда ДА ЖИВЕЕ ПИЯНСТВОТО !!!

 2. 6
  Езоп | нерегистриран
  5
  -3

  Да се върнат МИРОВИТЕ съдии

 3. 5
  Езоп | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #3 от "НЕКОМПЕТЕНТЕН | нерегистриран":
  САМО ДА ПОПИТАМ КАКВО Е РАЗТОЯНИЕТО ОТ ПЛОВДИВ ДО АСЕНОВГРАД И ЗА КОЛКО МИТУТИ СЕ ВЗЕМА ??? НУЖНО ЛИ Е ДА ИМА СЪД КАМО ЛИ НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И МНОГО ЩАТОВЕ - ВПРОЧЕМ НА МНОГО МЕСТА В СТРАНАТА Е СЪЩОТО !!! ИМА И ДРУГИ РАЙОННИ СЪДИЛИЩА С РАЗТОЯНИЕ ОТ ПО 20- 30 КМ.ЕДНО ОТ ДРУГО !!!

  Наистина си некомпетентен. Поне да беше предложил да се върнат мотивите съдии, та поне малко мнението да замирише на юризъм /не е грешка/

 4. 4
  Кукуригу | нерегистриран
  3
  -5

  Некомпетентен, ако се притесняваш, че в Асеновград съдиите нямат работа - недей, това е град с 50 хиляди души население, по-голям от някои областни центрове. Сега, ако ти е дерт за разходите за административните щатове, не знам.

 5. 3
  НЕКОМПЕТЕНТЕН | нерегистриран
  9
  -9

  САМО ДА ПОПИТАМ КАКВО Е РАЗТОЯНИЕТО ОТ ПЛОВДИВ ДО АСЕНОВГРАД И ЗА КОЛКО МИТУТИ СЕ ВЗЕМА ??? НУЖНО ЛИ Е ДА ИМА СЪД КАМО ЛИ НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И МНОГО ЩАТОВЕ - ВПРОЧЕМ НА МНОГО МЕСТА В СТРАНАТА Е СЪЩОТО !!! ИМА И ДРУГИ РАЙОННИ СЪДИЛИЩА С РАЗТОЯНИЕ ОТ ПО 20- 30 КМ.ЕДНО ОТ ДРУГО !!!

 6. 2
  Езоп | нерегистриран
  10
  -9

  Колегата спечели уважението ми. Успешен мандат!

 7. 1
  браво! | нерегистриран
  9
  -7

  Уважавам хора, които имат мнение и имат смелостта да го изкажат. Браво момиче!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.