Безпрецедентен случай в новата ни история: Разбиха мащабна престъпна група за шпионаж

Безпрецедентен случай в новата ни история: Разбиха мащабна престъпна група за шпионаж
Снимката към коментара на главния прокурор Иван Гешев по повод акцията

Мащабна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР за изнасяне на държавни тайни към Русия, която до момента няма аналог у нас, се е провела в София.

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, съобщиха от пресцентъра на МО. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура - София. Общият брой на задържаните е шестима души. Арестите са станали в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство. Единият от арестуваните е задържан в опит да избяга от властите и е задържан в близост до Руското посолство, към което явно се е бил насочил.

Разпитват се както заподозрени за изнасяне на класифицирана информация, така и свидетели.

По време на брифинг, в който участие взе и главният прокурор Иван Гешев, той посочи, че разследването е от голямо значение за националната сигурност, ЕС, НАТО и САЩ. "Случаят е без аналог в новата ни история. Първо, да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с ДАНС и Военното разузнаване. В последните години те възстановиха професионалния си капацитет, който силно пострада по време на прехода. Това е в интерес на всеки един българин. Прокурорите, следователите и служителите на МВР продължават да работят и сега. Принос имат военният министър Красимир Каракачанов и ръководителят на военното разузнаване Велко Атанасов, който е достоен български офицер. Надявам се този случай да обедини българските граждани, а не да ги разедини. Защитаваме националния си интерес, а не го продаваме и предаваме. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата. Време е да си припомним, че сме българи и сме българофили", коментира Иван Гешев.

„За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Това са малка част от доказателствата, които ще разгласим с разрешението на наблюдаващия прокурор. Става дума за нерегламентирано предоставяне на чужда държава на информация, която е държавна тайна. Бивш шеф на военното разузнаване е арестуван като лидер на шпионската група“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и допълни: „Условно го наричаме резидент. Завършил е образованието си в България и чужбина. Кадър на ГРУ. Преподавател е в служба Военно разузнаване. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС“, обобщи тя.

В групата участва и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство и е била посредник между резидента и посолството на Русия. Има записани нейни посещения в посолството. По време на брифинга бяха показани и поредица от кадри и записи на срещи и разговори между резидента и участниците в групата, както и снимки на част от откритите от разследващите доказателства.

Още по темата

Нови петима задържани в България по разследване на международна група за измами с финансови инструменти

Предишна новина

Могат ли бабата и дядото да заместят родителя при упражняване на режима на лични отношения, ако последният е възпрепятстван?

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Мирча Кришан | нерегистриран
  1
  0

  Страшен удар. Направо българският 11 септември за руското разузнаване. Дано ГРУ са включили новината в информационния бюлетин за Путин. Гешев и компания каскети са забележителни професионалисти.

 2. 21
  Само минавам | нерегистриран
  2
  0

  Пръскачките около Парламента проработиха.

 3. 20
  Има има | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #19 от "RRR | нерегистриран":
  Дано да има и друго, че само с филмчета не става.

  Пушилка, димна завеса и парлама. И всичко туй не заради Путин, руснаците или американците, а заради келепиреца както ви казваше бай ви Ганя. По брой прокурор, съдия, роднина, милиционер, следовател на първо място в света, както и в борбъта за ранъта на тие.

 4. 19
  RRR | нерегистриран
  5
  -1

  Дано да има и друго, че само с филмчета не става.

 5. 18
  Стефан Мафиянски | нерегистриран
  15
  0
  До коментар #6 от "00 | нерегистриран":
  Какво значение има за кого са шпионирали, след като е срещу България?!

  Може ли водата за тоалетната чиния.

 6. 17
  Арменският поп | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #1 от "незапознат | нерегистриран":
  А защо ловят само руски шпиони? Да не искат да кажат,че американски, турски и тн -няма?

  Понеже това е волята на истинските шефове на каскетите.

 7. 10
  | нерегистриран
  8
  -1

  Шпиони е имало и ще има- надявам се и ние да имаме шпионски мрежи в други страни,въпреки унищоженото ни в годините разузнаване. Не мога обаче да разбера каква е тази медийна пропаганда на Прокуратурата.

 8. 9
  | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #5 от "путинофоб | нерегистриран":
  Предните коментатори са путинофили,без съмнение. Коментар № 1 е особено глуповат-няма други от примерно изброените,защото сме съюзници с тях,путинофилчо.
  А наши са се продали на Русия и сега са обвиняеми за шпионство, защото са още на работа .Там са/на работа/ поради липса на лустрация, господа Ив.Костов и Петър Стоянов.

  Тъп коментар. Съюзници не могат да шпионират, или пък могат да го правят -според теб? И според теб България няма тайни от съюзниците ли?
  Само да ти напомня и Гърция и Турция са съюзници и първи приятели в НАТО, но на няколко пъти бяха на прага на топъл конфликт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.