Маските отново ще са задължителни на открито

Маските отново ще са задължителни на открито

Маските отново ще станат задължителни на открито, а карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, но при липса на симптоми. Това стана ясно от видеоконферентен разговор между министърa на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Тема на разговор са били и допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, съобщават от Министерство на здравеопазването. 

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи заместник-здравният министър Бойко Пенков.

Още по темата

Атанаска Дишева поиска напълно да се изтрие от историята кой магистрат в коя съсловна организация е членувал

Предишна новина

Омбудсманът и Националното бюро за правна помощ ще помагат на социално слаби хора в достъпа им до правосъдие

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  11
  0

  Аз за туй имам една мисъл която смятам да патентовам От еврейската лакомия и простотия ще се отърве света по стария изпитан вече начин с газовите камерки на чичо Адолф иначе няма справяне с тази напаст Дай им власт и да мислят простотий и да събират пари със санкций

 2. 4
  | нерегистриран
  13
  0

  "предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито"

  Щом туй нещо "Откритото" е толкова опасно, що тогава ни съветват да отваряме прозорците за да проветряваме?!? Ами нали така туй "Откритото" ще влезе през прозореца?
  Пък в дискотеките и ресторантите на закрито без маска, щото пречи да ядем. Ама там нали е закрито и няма опасност "Откритото" да влезе.

  Егати държавата, егати експертите!

 3. 3
  Гост | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от "Муфтафчийски | нерегистриран":
  Не е необходимо!

  Ааа, трябва, трябва...от тук до края на света

 4. 2
  **********************************************-*********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  Муфтафчийски | нерегистриран
  7
  0

  Не е необходимо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.