Медиацията към Окръжен и Районен съд – Бургас бе представена на среща с мигранти

Медиацията към Окръжен и Районен съд – Бургас бе представена на среща с мигранти
снимки: Окръжен съд - Бургас

Районен съдия и двама медиатори от Центъра за медиация и спогодби към бургаските Окръжен и Районен съд участваха в информационна среща със законно пребиваващи мигранти, граждани на трети страни в Бургас, съобщиха от съда. Форумът бе организиран от Центъра за мигранти на Международната организация по миграция, със седалище в морския град. Съдия Дарина Йорданова, медиаторите Пешка Чернокожева и Елена Ставрева изнесоха презентация на тема "Медиацията - алтернативен способ за разрешаване на спорове". Идеята на срещата бе да се подпомогне социалната ориентация на мигрантите и те да се запознаят с институции и организации предоставящи услуги в различни сфери.

Районният магистрат започна представянето на способа, който се прилага в Центъра към двата съда, с думите "Медиацията помага да се разреши проблема в дълбочина, да се намери корена. В натоварения ни и обременен с проблеми живот, тя е начин на общуване. Медиацията е стъпка, която можем да направим преди да пристъпим към съдебен спор.". Съдията говори за създаването на Центъра за медиация и спогодби към двете съдебни институции през 2017 г., разработената съдебна програма за ефективното прилагане на медиацията, както и мястото й в съдебните процеси.

Лекторите презентираха какво представлява медиацията и какви са целите на процедурата, случаите, които са подходящи за разрешаване чрез способа, също и ролята на медиатора в решаването на спорове. "Медиацията е свързана с доверие и желание на страните да се поставят в ситуацията на другия", коментира Елена Ставрева. Двете медиаторки чрез нестандартен игрови начин показаха на участниците, колко  различно мислим ние хората и как би могъл да се намери път към решаването на разногласия и конфликти чрез медиацията.

Още по темата

Националната стратегия за равнопоставеност между мъже и жени прокарва политиките на Истанбулската конвенция

Предишна новина

Венецианската комисия не е доволна от проекта на ГЕРБ за нова Конституция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.