Евгени Иванов, председател на УС на Асоциацията на прокурорите:

Медийните атаки срещу прокуратурата са целенасочени и са инспирирани от работата ни

Медийните атаки срещу прокуратурата са целенасочени и са инспирирани от работата ни
Евгени Иванов, председател на УС на Асоциацията на прокурорите

Г-н Иванов, миналата седмица Асоциацията на прокурорите излезе с поредна позиция, с която се противопоставя на медийните атаки срещу държавното обвинение и продължаващите инсинуации по отношение на работата на главния прокурор Иван Гешев. Декларациите и позициите ли са единственият начин да запази гилдията достойнството на професията?

Това не са единствените средства. Но определено те са едни от основните изразни средства на една съсловна организация като нашата. Нашите изразни средства са малко по-различни от тези на институцията прокуратура и точно там е нашата сила. Ние говорим на малко по-различен език, който може би е по-достъпен и за колегите, и за обществото. Най-голямата сила на прокурорите все пак е работата. Както се казваше – работа, работа и пак работа. Като съсловна организация, ние имаме и много други дейности и то доста по-големи като процент от тези становища и позиции, с които излизаме. Например – преди две седмици приключи нашата Академия на тема "Трафикът на хора", изключително актуална тема и тя беше организирана съвместно с британското посолство, Кралската прокурорска служба и Комисията за борба с трафика на хора. Преди 2-3 месеца направихме и традиционното си, вече пето, залесяване, на което залесихме повече от 3 000 дръвчета. Имаме и други изразни средства, които се радват на голям успех и одобрение сред колегите и обществото. Ще се включим активно и в дейността на Съвета за партньорство към ВСС, който заработи миналата седмица, като едни от основните ни приоритети там ще са – застраховката на магистратите и съдебните служители и изработването на справедлив алгоритъм за актуализиране на заплащането им.

В позицията си организацията подчертава, че определен криминален кръг, засегнат от дейността на държавното обвинение, е инициатор и изпълнител на тези медийни атаки, които целят дестабилизирането на прокуратурата. Бъдете по-конкретен. Откъде точно идват атаките?

Може би не бих могъл да си позволя да вляза в чак такава конкретика, най-малкото защото не разполагам с доказателствата. Не обичам да интерпретирам. Според мен, обаче тези атаки са целенасочени и те ми се струва, че са инспирирани точно от работата на прокуратурата. По времето на прехода, а и досега, всички виждаме, че има хора, които си живеят с усещането и поведението на недосегаеми. Очевидно това се променя. Кой не иска да има работеща прокуратура? Този, който се притеснява от това, което е вършил или смята да върши за в бъдеще. Всички знаем поговорката – "който плаща, той поръчва музиката" – това е една хубава българска мъдрост и има и ясно разделение в медийното пространство в тази връзка. Има медии, които непрестанно атакуват прокуратурата. Някой път стигам до там, че се чудя какво искат да се направи. Като не работи прокуратурата, питат "защо не работи", като работи – "защо работи". Кога ще са доволни? С колеги често пъти се шегуваме в тази посока, защото в крайна сметка е най-лесно и удобно да не се прави нищо, само че, за да победи злото е необходимо единствено добрите хора да не правят нищо. Очевидно прокуратурата прави нещо и то има все по-осезаеми последици и се вижда от всички.

Асоциацията казва още, че една конкретна съдийска организация – Съюзът на съдиите в България - се е припознала в медийните манипулации и е влязла по-остро от необходимото в тона на враговете на прокуратурата. Как си обяснявате това, все пак сте колеги?

Със съдийските организации ние имаме дългогодишни и много ползотворни отношения, включително и с тази съдийска организация сме работили, имаме много позитивни проекти и начинания и то във връзка със защитата на независимостта на магистратите. Ние всички сме магистрати. Действително от известно време има известно отдалечаване на позициите ни, но не мисля, че това е толкова фатално. В крайна сметка животът си върви. Сега има раздалечаване, после ще има сближаване. Всъщност, ние не искаме никакъв конфликт с колегите съдии. Съвсем целенасочено работим да няма такъв конфликт, защото например с другите две съдийски организации – Асоциация на българските административни съдии и Българска съдийска асоциация – ние сме в прекрасни взаимоотношения. И със ССБ нямаме такъв конфликт, какъвто се очертава в медиите.

За разлика от Съюза на съдиите в България, който често дава оценки на дейността Ви, при това не много положителна, колегите Ви следователи се застъпиха за прокуратурата в тази битка. Защо следователите са на "ваша страна", а част от съдиите не успяват да Ви разберат правилно?

Да речем, че конкретната им реакция е била такава, но всъщност нашата по-далечна перспектива и нашето съкровено желание винаги е било и е да поддържаме добри партньорски отношения с всички организации. Това, че в момента, конкретното ръководство на тази организация е приело по-резки действия, не означава, че така ще продължи и в бъдеще. С Камарата на следователите, ние така или иначе сме доста сходни и сродни по професионални дейности в наказателния процес, което автоматично води и до това да имаме сходни трудности и проблеми и ние съвсем естествено си партнираме. Съсловните организации и ръководствата им знаят, че ние заедно можем повече и можем да сме си по-полезни така, отколкото поотделно. Времето го е показало. Имали сме и петте съсловни организации един път, едно единствено общо становище и тогава имаше изключително позитивен ефект.

Очевидно е, че в последните месеци от започването на мандата на Иван Гешев, прокуратурата е особено активна по всички флангове – корупция, битова престъпност, организирана престъпност. Нима беше нужно да чакаме г-н Гешев да встъпи в длъжност, за да "заработи" държавното обвинение?

Аз съм привърженик на еволюционния подход, на градацията и позитивното развитие. През годините ясно се очерта тенденция към активизиране и подобряване на работата на прокуратурата и при предишните главни прокурори. Градацията е възходяща. Може би съвсем естествено дойде и това, което върши настоящият главен прокурор. Само искам да уточня, че това беше и нашата теза – когато главният прокурор е от средите на прокурорите, няма да има този буферен или латентен период от встъпването му в длъжност до реалната работа. Него винаги го има, когато в системата влезе външен човек, той просто не я познава. Докато виждате ли сега какъв беше преходът от зам.-главен прокурор към главен прокурор? Даже не виждам буфер, директно се пристъпи към действие. Той познава и системата, и колегите. Това е позитивното в цялата тази ситуация. Иначе определено г-н Гешев е човек на действията. Сега интензитетът в работата на прокуратурата се повиши и във височина, и като периметър на действие на прокуратурата. Защото, да – борбата с големите престъпници, икономическата престъпност, тя е изключително важна за държавата, само че за пенсионерите на село, които биват ограбвани, за да им вземат нищожната пенсия или домашните животни, с които успяват да се препитават, това е най-голямото престъпление. И най-позитивното в това, което се случва, е, че действията на прокуратурата вече са концентрирани, и то много сериозно, и на това, ще го нарека най-ниско ниво на престъпността, тъй като конкретното престъпление касае много малък брой хора, но е много важно за тях. Не може тези хора да бъдат оставени на милостта на съдбата. В държавата има закони, законност, има правоприлагащи и правоохранителни органи и това, че те вече си застават по местата и бранят интересите на гражданите е много позитивно. Между другото точно на това се дължи повишаващата се положителна оценка към действията на прокуратурата.

През уикенда бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю каза в интервю, че е "обнадежден" от борбата с корупцията в последните месеци, но това не стига и е нужно доверието в правоприлагащите органи да се заслужи. Ще успее ли прокуратурата да извоюва високата оценка, която към момента й се поставя от редица колеги, дипломати, институции, от гражданите?

Искрено се надявам и съм убеден, че ще я задържи и ще я развие. В прокуратурата винаги се е работило, просто, може би, ако не се отразява това, което се върши, и хората не разбират, че се работи. Това е още една промяна към момента, че на хората веднага се обяснява и се казва, и се показва както е свършено и те виждат, че действително се работи къртовски. Зад това, което излиза като новина, стои огромен къртовски труд на разследващите органи и на прокурорите. И трябва да се знае, че това се върши. Иначе, конкретно за интервюто на бившия американски посланик, много е добре, че се отразява и се казва, защото той докато беше посланик, а и след това, беше доста сериозен критик на действителността в България. Това, че в момента мнението му започва да се променя и да дава положителна оценка, за мен е изключително показателно. Ако някой се опита да ни обвини, че влияем на местно ниво, това донякъде е разбираемо, но тук не можем да говорим за никакво влияние. Напротив – един човек, който е известен с критиките си, да каже добри думи за действията на прокуратурата, за мен е може би възможно най-обективната оценка. Ние си работим в нашата професионална насока и това за нас е приоритетно, не го правим за оценка, а просто, за да се върши реална работа. Нашата работа е отговорна и на нас разчитат хората, затова и сме длъжни да оправдаем това доверие.

Евгени Иванов е роден на 3 май  1971 г. Завършил право в Нов Български  Университет през 1998 година. От 2000 година работи, като военен  следовател във Военноокръжна прокуратура - София, а от 2005 година е  прокурор в същата прокуратура. Заемал е длъжността Заместник  военноокръжен прокурор, а от месец март 2012 година е прокурор във  Военно - апелативна прокуратура. През 2001 година става член на  Асоциация на прокурорите в България, като от 2007 година е включен в  състава на "Комисията по етика" към АПБ. Към момента е председател на Управителния съвет на организацията.

Затягат режима на плащанията в брой

Предишна новина

Адвокатурата е против утежняването на наказанията за деца убийци и обяви законопроекта на ГЕРБ за противоконституционен

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 12
  От Горнобанското АОНСУ | нерегистриран
  1
  0

  Вече разбирам, че дядо Коледа наистина съществува. Пардю е само приносител на подаръците за послушните български ли..

 2. 11
  Оле мале | нерегистриран
  1
  -1

  Забележете този говори как някога работили добре и със ССБ :)))

  Защо не казва как са работили с адвокатите :)))

  Не се усещат, че не трябва да се докосват до съда. Съдиите са арбитри. Те се имат за дружки - все магистрати били. Ами трябва като в Германия - да са държавни служители.

 3. 10
  Браво | нерегистриран
  6
  -4

  От 9 коментара, останали 3. Свободното изразяване на мнение - противник на активната дейност на прокуратурата под мъдрото ръководство на новия Главен

 4. 9
  | нерегистриран
  8
  -3

  Военно-апелативната прокуратура е затрупана от работа и работи отлично . Стотици тежки престъпления са разкрити , а нарушителите - сурово наказани .

 5. 7
  RRR | нерегистриран
  14
  -5

  В последно време се трие всичко напреки на правата линия.Следдесетоноемврийски похвати, нищо ново.

 6. 1
  До задаващата въпросите | нерегистриран
  17
  -6

  Кога ССБ е "давало оценка" за дейността на АПБ или на прокуратурата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.