Мехмед отишъл да краде пари от дома на леля си, Дамла се събудила и я задушил, за да млъкне


7-годишната Дамла Муса е убита от първия си братовчед Мехмед, защото го е видяла как през нощта влиза в дома им, за да търси и открадне пари. Това разказал 25- годишният мъж, който в сряда бе арестуван за смъртта на Дамла, съобщиха близки до разследването.

Момиченцето бе открита задушено и с облепена с тиксо глава в неделя сутринта в апартамент в центъра на Момчилград.

В събота Мехмед Хасан поискал от майката на
детето Садет Муса пари назаем и тя му дала 50 лева. Мехмед очаквал, че в жилището ѝ има още и решил да използва, че жената е нощна смяна, за да задигне пари от апартамента. Имал ключ от жилището, тъй като помагал много на жената и детето - бил племенник на Садет и първи братовчед на момиченцето.

Влязъл в дома
им в неделя
призори,
но Дамла се събудила уплашена и извикала. Тогава младият мъж се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил, за да млъкне. По-късно залепил лицето на детето с тиксо. След това напуснал жилището, без да търси пари.

Убийството е станало малко преди майката на Дамла да се прибере в дома си. После цялата кооперация била огласена от писъците ѝ.

"Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още много топло. Майката ме питаше: "Бие ли сърцето?", а аз ѝ отговорих положително. Нямаше как да ѝ кажа, че не усещам сърцето на Дамла", разказа Стефка Николова. Тя живее един етаж под семейство Муса.

Жената чула виковете на Садет и излязла навън. Майката и друга съседка вече изнасяли детето по стълбището.

"Нямаше залепено тиксо на устата. Майката вече го беше махнала", спомня си Стефка Николова. Малко по-късно пристигнала линейка и медиците констатирали, че детето е мъртво.

Новината за задържането на Мехмед Хасан превърна страха на жителите на Момчилград в гняв. В града открито се отправят призиви за саморазправа с убиеца.

Животът на Мехмед бил изцяло свързан с Дамла и майка ѝ Садет, която е сестра на баща му.

Те разчитали много на него. Често ги возел с автомобила си. Дори връстниците на Мехмед не могат да кажат повече за него. Убиецът учил в техникум в родопското градче. После учил и висше, но не е ясно дали го е завършил.

Определят го като затворен, неконтактен и дори странен. Въпреки че е на 25 г., никога не е имал приятелка. Нямал и приятели. Не излизал по заведения, предпочитал да стои в дома си. До миналата година Мехмед работел за един от мобилните оператори като касиер, но се отказал, защото работата му налагала контакт с различни хора. След това младият мъж започнал като охранител в предприятие, намиращо се на 10 километра от Момчилград. В същия завод работела и майката на убитото момиче.

Познатите му го определят като странен, но не като психар.

"Взе шофьорска книжка, назначиха го за охранител, няма как да има психически отклонения", казват те.

"Много умно момче е, не е болен. Не искам да вярвам, че го е направил. Винаги сме празнували заедно рождените дни на Дамла, байрамите - също. Просто не вярвам", казва Емине Юсеин, леля на убитото момиче.

Тя допълни, че когато Садет ѝ се обадила в неделя, след като вече се знаело за убийството, Мехмед бил с нея. Бил много спокоен и нямало нищо странно в поведението му.

"В един момент ни трябваше кола, потърсихме го, а той беше изчезнал. Повече това момче не дойде при нас. Не съм го виждала от неделя сутринта", разказа лелята.

"Беше скромен, тих и много затворен. Нямам обяснение на случилото се", заяви Пенка Петева, която 4 г. е била учителка на Мехмед. Тя допълни, че е останала учудена и стъписана, когато разбрала, че младият мъж е задържан за убийството.

Дамла ще бъде погребана в петък. Община Момчилград обяви ден на траур в знак на съпричастност към близките на убитото дете. 

Полицаите вече ще могат да носят автомати

Предишна новина

7 посолства към Румъния: Правосъдната реформа може да застраши напредъка ви

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.