Мей: Време е да се изправим пред твърдите факти, свързани с напускането на ЕСДългоочакваната реч на британския премиер Тереза Мей за бъдещите отношения с Европейския съюз след Брекзит беше окачествена като "много откровена", защото за първи път тя призна, че ще бъде трудно, но в същото време сложи край на спекулациите, че няма да има сделка.

Посочвайки какво Великобритания иска от бъдещото икономическо сътрудничество с ЕС, Мей призна, че едва ли някоя от страните в преговорите ще получи точно това, което иска, но е оптимист, че споразумение ще бъде постигнато, защото интересът е общ. Думите, че в някои области Великобритания ще запази по-близки връзки с ЕС, отколкото в други, едва ли ще се приемат добре в Брюксел, където са категорични, че Лондон не може да избира каквото прецени, че е в негова полза.

"Време е да се изправим пред твърдите факти, свързани с напускането на ЕС", заяви Тереза Мей. "С напускането на общия пазар животът ни ще бъде различен, достъпът до пазарите и от двете страни ще бъде по-ограничен от сега", изтъкна британският премиер. Тя заяви, че сделката с ЕС трябва да издържи пет проверки, пет изпитания: да уважи резултатите от референдума, да бъде стабилна, да защити работните места и сигурността на хората, да отговаря на представата за страната, която искаме да бъдем – модерна, отворена към света и толерантна и да обедини страната.

Тереза Мей отново заяви категорично, че предложението на Евросъюза за оставането на Северна Ирландия под някаква форма в митническия съюз е неприемливо, защото това нарушава конституционната цялост на Обединеното кралство: "Бяхме категорични от самото начало, че не искаме да се връщаме към твърда граница с Ирландия. Изключихме варианта с каквато и да е физическа преграда на границата или проверки".

"След Брекзит трябва да бъде прекратена и юрисдикцията на Европейския съд", заяви Тереза Мей. Макар и мнозина да виждат трудно как ще бъде избягната твърда северноирландска граница без оставане в митническия съюз и как Брюксел ще приеме поредните опити на Лондон да си "избира от баницата", като цяло пролича желанието на Тереза Мей взаимноизгодно споразумение да бъде постигнато и нейното послание за компромиси към Брюксел не бе скрито: "Това са преговори и нито една от двете страни не може да получи точно това, което иска. Но съм уверена, че можем да сключим споразумение".

Дори критиците на Тереза Мей приветстваха откровения ѝ тон, но както посочи Анна Соубри от Консервативната партия, шансовете за постигне такава амбициозна сделка са минимални: "Моята голяма загриженост бе, че това не отговаря на реалността като се има предвид позицията на ЕС".

Прагматизмът в думите на Тереза Мей все пак дава някакъв повод за оптимизъм, въпреки че отново не бяха чути по-конкретни мерки по най-трудните въпроси.

Фирмите без дейност не подават декларации

Предишна новина

ЕС в търсене на решения срещу FAKE NEWS

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.