Между „Осанна” и „Разпни го”: Как Георги Георгиев от БОЕЦ вече не иска прокурор за ген. Мутафчийски, а помощ

Между „Осанна” и „Разпни го”: Как Георги Георгиев от БОЕЦ вече не иска прокурор за ген. Мутафчийски, а помощ
Георги георгиев, лидер на БОЕЦ, снимка: БГНЕС

Две думи – „осанна“ и „разпни го“, думи които описват целия екзистенциален преход на човечеството, днес изглеждат все по-актуални в редица обикновени житейски ситуации, а тези, които ги изричат нерядко са разбрали смисъла и посланията им по трудния начин. Красноречив пример за това е случаят на лидера на сдружението, свързано с банкера-беглец Цветан Василев – БОЕЦ, който през последните дни, заедно със съпругата си, се оказа тежко болен от коварната зараза COVID-19.

От публикация на привърженици на Георги Георгиев във Фейсбук става ясно, че той е заразен от две седмици, а миналия вторник е бил приет в болница във Видин, откъдето е родом. Тежко се оказва състоянието и на съпругата на Георгиев, която се е влошила в петък и също се е наложило нейното хоспитализиране. Може би за някои ще се яви обикновен детайла, че макар и изразената признателност към лекарите и медицинските лица, които са се погрижили за живота и здравето на Георгиев и съпругата му, към момента двамата се намират в болници в София. На този етап съпругата на лидера на БОЕЦ – Мариела е приета в клиника "Лозенец", а Георги - във ВМА, като не е ясно кое е наложило преместването им от видинската болница в столицата.

❗️Скъпи приятели, бихме искали да знаете, че упоритите ни общи усилия да накараме здравната система да заработи и да...

Публикувахте от БОЕЦ - България Обединена с Една Цел в Неделя, 13 декември 2020 г.

Парадоксално или не, на 18 май т.г. малко след провокативното интервю на журналистката Миролюба Бенатова с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, при което той предупреди, че, ако мерките не се спазват повсеместно, то ще се стигне до кризисни нива на заболяваемостта, както и че предстои много хора да загубят битката за живота си, не кой да е друг, а именно Георги Георгиев от името на БОЕЦ подаде сигнал до прокуратурата, в който поиска срещу ген. Мутафчийски да започне разследване, а той публично да бъде обявен за престъпник, заради това, че е предупредил за тежките последици, до които пандемията ще доведе. „БОЕЦ считаме, че това е престъпление по чл. 326, ал. 1 и ал. 2 от НК с предвидено наказание до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  Като утежняващо вината е обстоятелството , че генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски извършва престъплението в качеството си на длъжностно лице – председател на Националният оперативен щаб, чиято отговорност и задължение е да информира обществото и така обявената от него позиция в това интервю, че „много хора ще измрат, яко ще измрат”  предизвиква настъпването на значителни вредни последици изразяващи се в масови притеснения сред българското общество и паника от една страна и срив на доверието в НОЩ и държавните институции от друга страна“, написаха през май от сдружението на Георгиев, като лично се похвалиха с геройството си да поискат разследване за началника на ВМА в страницата си в интернет. Нещо повече – в съобщението си относно сигнала срещу ген. Мутафчийски от БОЕЦ си позволяват дори да го наричат „носна кърпичка“ и „бушон на Борисов“, демонстрирайки пълното си презрение към него, а с това и към цялата здравна система и опитите на медицинските лица да поведат с положителен резултат във войната с пандемията. Именно организацията на Георгиев бе и една от най-активните борци срещу въвеждането на по-строги мерки в България и бе сред най-шумните рупори на съпротивата срещу тях.

Не така обаче стои въпросът сега, когато се оказва, че Георгиев и съпругата му са станали обект на едни по-специални грижи от останалите граждани в столичните болници и в частност във ВМА, тъй като явно средствата и усилията на медиците във Видин са им се сторили недостатъчно добри. Сега вече близките и привържениците на Георгиев не мислят, че лекарите са „носни кърпички“, а изразяват увереност, че в лечебните заведения ще бъдат положени максималните грижи за ментора им. Самият факт, че лидерът на БОЕЦ и съпругата му са получили по-специални грижи от повечето граждани, за част от които видяхме как губят битката за живота си пред самия праг на болниците, предизвика недвусмислено и реакции от свидетелите на случващото се, като някои от коментарите около новините за здравословното състояние на Георгиев бяха именно в посока, че ситуацията очевидно говори за двоен стандарт. Излиза така, че, ако си върл противник на всичко държавно, в това число и на здравните грижи в държавата си и целенасочено и последователно работиш, за да бъдат дискредитирани институциите, то тогава задължително ще получиш повече внимание и повече грижа, ако това ти се наложи.

А дали подобна претенция е морална и справедлива може всеки сам да прецени за себе си, особено на фона на драматичните нива на заболеваемост, постигнати в страната ни именно заради хора като Георгиев и последователите му, които обявиха мерките за ненужни, а пандемията –  за измислена, след което бързо поискаха помощ за себе си и семействата си, при това с преимущество. 

Още по темата

Повдигнаха обвинение на жената, опитала се да ограби оборота на столичен магазин

Предишна новина

След решение на КПКОНПИ: Съдът потвърди конфликт на интереси на главния архитект на Шабла

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 24
  До Душана Здравкова | нерегистриран
  5
  -4

  Душано, никога не е късно окончателно да станеш за смях. От лизбийство през политика и власт, до протести и лизане на задни части. И все от позиции за борба за законност. Да ама не. Ти си същата интересчийка и като изпадна от групата край мазната баница си измисли друг път към властта.

 2. 23
  Алекс2 | нерегистриран
  11
  -3

  Бе тия от Герб докога ще угаждат на жълтопаветниците ? Цяло лято нито Полицията нито Фандъкова нито Борисов не си мръднаха пръста да защитят работещите хора в София от идиотите на Орлов мост ! Значи ако си против управляващите , закон не те лови и можеш да си правиш каквото искаш !

 3. 21
  Калинов | нерегистриран
  2
  -13

  Дано всичко бъде на ред и Георгиев се оправи, въпреки че е един от платените клакьори на банкера беглец Цветан Василев.

 4. 19
  Боби | нерегистриран
  12
  -2

  Голям боец е тоя, ама прислугва на Василев отдавна…

 5. 17
  Стефан | нерегистриран
  11
  -2

  Да те свързват с фараон Цветан Василев е наистина много лошо клеймо!

 6. 16
  Ончо | нерегистриран
  21
  -1
  До коментар #5 от "Душана Здравкова | нерегистриран":
  Няма да питам за чувството за срам! Очевидно липсва!Лисва човещина, само вероломство от мисли, обективирани в помия! Честно казано, не ми се вярва, че могат да съществуват такива хора, че могат да спят спокойно, да се прибират вечер при семействата си и да се гледат в огледалото!
  И Георги и жена му са в много рискова група и, ако държавата беше нормална, отдавна щяха да бъдат взети мерки, да са в болница на специална терапия!
  И Георги и жена му са в такова състояние, че едва ли си дават сметка къде са!
  И Георги и жена му не са молили да има специално отношение! Това го постигнаха всички загрижени за изпаднали в беда наши съграждани!
  И да , въпреки че не се надявам, но ЗАСРАМЕТЕ СЕ! Някъде трябва да има морална граница!

  Тъй де моралната граница трябва да я имаш и преди да се разболееш. А не,като клекнеш да молиш за помощ ,а като си здрав да плюеш по тези дето са лекували,такива,като теб.

 7. 14
  Камил Курзалевски | нерегистриран
  17
  -3
  До коментар #1 от ""журналист" | нерегистриран":
  Долно и гнусно е да пишете с такова злорадство за хора, които са в критично състояние, и които са преживели скоро трансплантация, т.е. очевидно са рискови. Текстът ви е подходящ за злобарски фейсбук коментар, но няма място в новинарски сайт, още повече с юридическа насоченост.

  Рискови са, но сами увеличаваха този риск с горенето на маски и плюенето по противоепидемичните мерки. Гаранции няма за никого, но колкото повече успеем да забавим разпространението на този вирус, толкова по-малко нужда ще има за кампании за помощ като тази на Георги и Мариела. Те направиха всичко възможно да претоварят здравната система, а сега я карали да заработи.

 8. 13
  До 1 и Душана Здравкова | нерегистриран
  23
  -10

  Ако е вярно написаното в сайта "breaking " , че т.н."Боец" вече след като е бил болен от корона вирус, близо 2 седмици се разхождал по митинги, то нямам думи! Ако е вярно това , кой ще понесе отговорност за такова поведение?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.