Между 20 лв. и 80 лв. за глас давали от разбитата банда за изборни измами

Между 20 лв. и 80 лв. за глас давали от разбитата банда за изборни измами
Прокруатурата даде брифинг за разбита група за изборни измами, снимка:ПРБ

Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги във връзка с изборите. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Има спад на регистрираните престъпления заради нашите мерки. За първи път по искане на прокуратурата бяха запорирани 425 хил. лв. и бяха иззети над 383 хил. лв., или над 800 хил. лв. не бяха включени в опитите за изборната търговия. Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили", каза още тя.

И допълни във връзка с настоящия казус: „Групата е използвала пълната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници от групата са задържани, като присъдите им са потвърдени на две инстанции. За задържане на групата е съдействал свидетел, който е под защита“.

Презентация на прокуратурата с представени материали по повод разбитата група за изборни измами:

Заловената група е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Лидерът й е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия, стана ясно още от брифинга на прокуратурата. Като участници са уличени три лица. Единият е бил с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Друг е бивш кандидат за евродепутат, бивш кандидат за кмет на община и настоящ общински съветник. Третият е със силно влияние сред ромското население, уточниха още от държавното обвинение. Няколко срещи за купуване на гласове са засечени в София, Пловдив, Петрич и Карлово.

"Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън ЕС", казаха от прокуратурата, без да уточняват дали това е бизснесменът-беглец в Дубай Васил Божков. По-късно уточниха, че партията, за която са купувани гласовете, няма да е представена в парламента.

"Финансирането е по следната схема - парите от тази страна извън ЕС е трябвало да се пращат в Турция. След това е трябвало да се транспортират до България с мулета. Получавайки парите организаторът на групата е следвало да ги разпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели", каза прокурор Антоанета Панчева от СГП.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 20“, допълни Сийка Милева относно схемата за купуване на гласове: „На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели“.

Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП пък посочи, че там се водят производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите. „Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки „задържане под стража“, потвърдени на втора инстанция“, уточни тя.

От брифинга стана ясно още, че групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове. „Бяха установени групи, които се занимаваха с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция“, поясни накрая Сийка Милева.

Още по темата

Кой ще влезе в кабинета на Тодор Живков?

Предишна новина

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за почти 3 млн. лева

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  0
  0

  Няма ги коментарите нещо.......хаха.
  Май идва края.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.