Мен ме няма в цялата схема, казал кметът Ральо Ралев и чрез бивш шеф на кабеларка поискал 60 000 лв. от строител


"Мен ме няма в цялата схема. Той хубаво си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с мен". Тези думи изрекъл кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, преди да започне изнудването на строителен предприемач, който щял да строи 5-етажен блок в района. В четвъртък кметът бе задържан, докато тренира във фитнесзала. Арестуван беше и посредникът при искането и вземането на рушвета - бившият собственик на карловска кабеларка Иван Делевски. У него били намерени 60 000 лв. белязани банкноти от по 100 и 50 лева.
 
Разследването започнало, след като през януари строителният предприемач изпратил сигнал до премиера Бойко Борисов, че му искат пари за одобрението на строителни книжа за блок в район "Северен" в Пловдив, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев. Жалбата била изпратена от Борисов в КПКОНПИ, а зам.-председателят на комисията Антон Славчев я докладвал на главния прокурор Сотир Цацаров и в спецпрокуратурата.
 
Документите на предприемача за блока били внесени в район "Северен" през декември м.г. Проектът бил готов за одобрение, дори съответният чиновник в общината написал разрешението за строеж. "От този момент кметът, който няма никакви правомощия по процедурата, взел документите в собствения си кабинет, въпреки че няма право", обясни Гешев. Строителят получил индикации, че документите му са прибрани от кмета, и започнал да се интересува защо няма да бъде одобрен проектът. "Предприемачът се чувствал притиснат в ъгъла и бил изправен пред реалната опасност да фалира", уточни Гешев.
 
Строителят и негови близки разговаряли с различни хора от общината - архитекти и други длъжностни лица. Те пък изчислявали колко е разгърнатата застроена площ (РЗП) на блока и колко ще спечели той от нея. Различни хора били готови да решат проблема срещу заплащане, като предприемачът чувал все 60 000 лв. При разговор с поредния човек от строителния надзор, от когото бизнесменът потърсил помощ, той предложил да го свърже с много близък приятел на Ралев. След срещата на човека от строителния надзор и приятеля на Ралев отново била изречена сумата 60 000 лв. Тогава предприемачът изтеглил документите и се обърнал към премиера.
 
От януари до май започнали безкрайни разговори и пазарлъци между кмета, посредника и предприемача. В един от многото записани със СРС се казвало, че посредникът е много сериозен, че всички кметове в Пловдив му ходят на гости в Гърция. Това е бившият тв бос Иван Делевски, който преди години бил собственик на "Евроком" в Карлово, казаха запознати с разследването. За него е известно, че е родом от Карлово. Освен с телевизия и доставка на интернет се занимавал и с петролен бизнес. Държал няколко бензиностанции. Впоследствие се отказал от търговията с горива и съдружието си в "Евроком" и излязъл от всички фирми, в които участвал. Говори се, че повечето време бил в Гърция, където има къща.
 
Предприемачът обаче обявил, че иска първо да получи разрешение и после да даде парите. След това отново внесъл документите, но получил отказ. Според свидетели - защото кметът попитал получени ли са парите, а посредникът отвърнал "не". Въпреки това продължили интензивните пазарлъци. На строителя било обяснено да не си изтегля документите, които ще бъдат подписани, щом е готов с парите.
 
В един момент посредникът му предложил да сключат договор, срещу който се задължавал да строи хале на предприемача. "Попитал го: Не се ли сещаш защо, ако такъв договор имаше Иванчева, щеше да се отърве", обясни Гешев. 
 
Идеята била 60 хил. лв. да са капарото, а след като се развали договорът по вина на инвеститора, то да остане у посредника. Договорът бил подписан, но после развален, защото строителят се притеснил, че може да му вземат блока.
 
Парите били дадени в четвъртък и процедурата - задвижена. Банкнотите били предадени на посредника в колата му. Той дори мислел да обикалят чейндж бюрата в града, за да заличат следите, ако парите са белязани, но се отказал. 
 
 

Михаил Мирчев сензационно: Радан Кънев няма право да е евродепутат, ЦИК: Мирчев греши

Предишна новина

Апелативен прокурор ще може да иска временното отстраняване на председателите на ВКС, на ВАС и на обвинител №1 при данни за престъпление

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.