Меркел следена от американски шпиони (обновена)


БЕРЛИН – Мобилният телефон на Ангела Меркел е бил подслушван от американски шпиони в Германия. Досега се смяташе, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е правила това само по електронен път.

До това заключение е стигнала германската Главна прокуратура. Това е дало основание за начало на следствие, съобщи днес главият прокурор Харалд Ранге. Той направи това в Бундестага (германският парламент) в кратко изявление пред журналисти.

Преди това главпрокурорът беше изслушан от членовете на парламентарната комисия по вътрешни работи. Ранге не беше длъжен да се яви пред парламентаристи, но уважи молбата им и пристигна в Берлин от Карлсруе. Там се намира Главна прокуратура на ФРГ. Главният прокурор Харалд Ранге разговаря с журналисти в Бундестага.

По повод големия журналистически интерес Харалд Ранге обеща да посочи повече подробности по време на пресконференция, насрочена от 18 ч българско време в Карлсруе. Засега се знае, че следствието се води срещу неизвестен извършител с твърдото намерение той да стане известен.

Това не е по вкуса на Ангела Меркел. Подобен ход ще влоши и без това помрачените отношения между Германия и САЩ заради шпионския скандал. Канцлерката със сигурност би направила всичко възможно да не се стига до следствие. В правовата държава Германия обаче намеса в правораздавателната система е изключена. Меркел нито има право, нито би си и помислила да вдигне телефона на министъра на правосъдието или на главния прокурор. Това във ФРГ не го прави нито един политик, независимо какъв пост заема.

Преди да започне следствие в Германия, от Главна прокуратура е трябвало да съберат достатъчно доказателства, че канцлерката е била следена от американски шпиони в страната. Ако тя е била подслушвана само "дистанционно", т. е. с електронна техника, управлявана от територията на САЩ, подобно следствие не би могло да бъде образувано. Такъв проблем може да се обсъжда само на правителствено ниво, т. е. политически, а не по реда на наказателното преследване.

При данни за шпионаж от територията на Германия обаче местният наказателен закон е категоричен – това е погазване на германското право от германска земя. Подобна агентурна дейност се преследва от член 99 на Наказателния закон.

Заради аферата около АНС към Главна прокуратура в Германия се създава нов отдел. Той ще бъде оглавен от висш прокурор и ще се занимава основно с преследване на шпионаж по електронен път от територията на ФРГ.

Аферата гръмна миналата година. Тогава стана ясно, че подслушването на Меркел е започнало през 2001 г., далеч преди тя да стане канцлерка в края на 2005 г. и е продължило до юни 2013 г. Подслушвани са били също Бундестагът, министерства и де факто целият държавен апарат.

Разкритията ваправи Едуард Сноудън –бивш шпионин на ЦРУ и впоследствие на АНС. Той избяга в Хонконг през юни 2013 г. от САЩ с обилна секретна документация. Впоследствие той прелетя до Москва. Русия му даде едногодишно политическо убежище, което изтича на 31 юли 2014 г.

Подслушването на мобилния телефон на Меркел спря след разкритията. Или поне така увери президентът на САЩ Барак Обама.

Преди да нареди започването на следствие по подозрение в шпионаж, главният прокурор Харалд Ранге е разпоредил да бъдат разпитани високопоставени служители в канцлерството и в министерствата на външните и вътрешните работи, което е станало.

Във всички случаи основният свидетел е Едуард Сноудън. До разпитването му обаче още не се е стигнало. Той не желае да дава показания в Москва от съображения за собствената си сигурност, но е готов да направи това в Берлин. Путин му даде политическо убежище при условие, че от Русия той няма да издава тайни на американската разведка. Разкритията станаха факт благодарение на хитър ход на Сноудън. Той предостави цялата изнесена от него от САЩ документация на свои доверени журналисти. Те пък предоставяха секрети на "Вашингтон пост", "Гардиън" и "Шпигел".

Сега опозицията в Германия настоява Сноудън да даде показания в Берлин. От подобен вариант управляващите бягат като дявол от тамян.

Ако обаче Главна прокуратура призове Сноудън да даде показания, това задължително ще стане въпреки волята на Меркел. В такъв случай Сноудън ще се яви в качеството на защитен свидетел и няма да се наложи да бъде предаден на САЩ. Още повече, че до немските власти не е изпращана молба за задържането му, тоест няма заповед за арест. Пристигнало е само искане на Вашингтон той да му бъде предаден, ако се появи в Германия.

БСП подкрепи искането на "Атака" за касиране на евроизборите

Предишна новина

Обвиниха проститутка за неморални доходи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.