Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция

Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция

Мерки спрямо онези, които не желаят да се ваксинират, предлагат в Турция, където правителството обяви, че ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде доброволно, пише в. "Тюркийе", цитиран от Novini.bg.  Експерти оценяват, че ваксините са единственият изход от епидемията, и са изпратили на здравното министерство на страната предложения, включващи и лишаване от някои публични услуги на онези, които отказват ваксинация.

Турция поръча китайската ваксина Синовак, а първата пратка пристигна в края на декември. В момента страната провежда собствени изпитания на препарата, преди да премине към ваксинацията - най-рано на 13-14 януари, пише още "Тюркийе".

С първите три милиона дози се очаква да бъдат ваксинирани 3 милиона души, а от последващата пратка от Китай ще бъдат отделени съответните дози за втория прием на тези лица, а останалите дози ще бъдат разпределени за други групи. Втората доза ще се прилага 28 дни след първата, пояснява още вестникът.

В изпратените до здравното министерство предложения на експерти се предлага отказът от ваксинация да се отразява в специалния код HES, който се изисква при пътувания, посещения в учреждения и пр. с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Кодът съдържа и информация за здравния статут на съответното лице по отношение на Ковид-19 - за евентуални направени тестове, преболедуване и пр.

На дневен ред е дори отказване на услуги от държавни институции на гражданите, които не са се ваксинирали, пише още изданието.

"Нормализацията ще дойде с ваксината", гласи заглавието по темата на в. "Акшам".

Спадът в новите случаи засили очакванията за облекчаване на ограниченията. Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да има отпускане, а да се изчака завършването на процеса по ваксинация, пише изданието.

"Проф. Атеш Кая е на мнение, че ваксината представлява "златният ключ" към контролираната нормализация. Според проф. Неджми Илхан е преждевременно да се говори за нормализиране на живота, преди да е създаден групов имунитет на 65-70 процента от населението. Проф. Левент Яманел пък е на мнение, че спадът в случаите на новозаразените дава надежди за постепенно отваряне на училища и заведения, но "на този етап не трябва да има отпускане", пише още "Акшам".
 

Още по темата

Китай не позволи на СЗО да разследва произхода на COVID-19

Предишна новина

Проф. дфн Анастас Герджиков: Студентите остават в общежитията до юли, неоснователно е да се притесняват за стипендии и осигуровки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.