Метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки, дървени пръти и ножове откри полицията в храстите около протеста

Метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки, дървени пръти и ножове откри полицията в храстите около протеста
Бойната прашка, открита от органите на реда в храстите в района на протеста, факсимиле: Фейсбук страницата на СДВР

При обход от полицаи в района на площад „Независимост” са намерени скрити метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки, дървени пръти, ножове, бойна прашка и 5-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. Това съобщиха от СДВР малко след старта на поредния протест в „триъгълника на властта“.

Все още не е ясно кой е скрил в района откритите предмети и в какъв момент е било предвидено да се използват.

В четвъртък, седмица след погрома на агресорите срещу полицията по време на т.нар. „Велико народно въстание“, провъзгласилите се за организатори на митингите от „Отровното трио“ организираха втора проява под същия лозунг. Няколко дни преди събитието в публичното пространство се прокрадна и информацията, че част от „лидерите на общественото недоволство“ са призовали и за Народен съд.

В ранните часове на деня протестът все още бе в малки мащаби, а до ескалация на напрежението все още не се е стигнало. От „Отровното трио“, свързвано в публичното пространство с хазартния бос Васил Божков, още в сряда излязоха и с „инструкции“ за гражданите как да противодействат на силите на реда и допуснаха, че и по време на тази проява ще се стигне до сблъсъци.

На брифинг в обедните часове на четвъртък зам.-шефът на охранителна полиция Тони Тодоров посочи, че задържаните са шестима.

"Три протеста са заявени днес в общината. До момента всичко преминава нормално. Има 6 лица задържани, трима от тях са носили забранени предмети, двама от тях са били обявени за издирване, те са се явили на КПП-тата. Органите на реда ще проверяват участвали ли са по някакъв начин в протеста от 2 септември", каза още той. 

"Прави впечатление, че от трибуната на протестиращите, някои от ораторите спекулират с действията на служителите на МВР. Част от нещата, които намерихме са обезпокояващи, конкретно доста камъни, които бяха струпани на купчини. Не отправям обвинения, тук има и предмети, които са останали от вечерта. Отстранено е всичко, беше намерена туба с течност, около 10 литра, както и 10 шишета с цветна течност. Имало е и дървени пръти", добави зам.-шефът на охранителна полиция Тони Тодоров. 

Той уточни, че обиските са на случаен принцип и главно на хора с обемисти багажи.

Още по темата

Парламентът без проблеми с кворума на фона на голямото недоволство

Предишна новина

Институционално държавно управление vs. национални протести – има ли други варианти за реакция в рамките на действащата КРБ

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    113 | нерегистриран
    2
    -2

    Голема новина. Сигур некои пияници са ги заметнали за новата карантина! Смех. Страх лозе пази!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.