Методи Лалов е подал оставка

Методи Лалов е подал оставка
Методи Лалов

Съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е депозирал оставка пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е станало в следобедните часове в четвъртък, научи "Правен свят" от съдии от СРС. 

В писмото си до кадровиците Лалов иска да бъде освободен от длъжност, считано от 2 септември т.г. Макар магистратите да трябва да са партийно неутрални, Лалов излага основно политически мотиви в оставката си.

Ходът с напускането на изявяващия се в множество медии магистрат е по-скоро опит за изпреварващи действия, с оглед очакваните решения на кадровия орган на съдебната власт през есента, по образуваните дисциплинарни производства срещу Лалов. По едното от тях, образувано през лятото на 2017 г., предложението е той да бъде дисциплинарно уволнен. 

"ВСС се превърна трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство. Самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим. Името ми беше очерняно не само от обслужващи задкулисието медии, за което не получих защита от ВСС, но и от членове на самия съвет. ВСС превърна дисциплинарните производства срещу мен, които, въпреки настояването ми, не приключва повече от две години, в инструмент за тормоз", твърди в заявлението си съдията.

Не за първи път Методи Лалов прибягва да подобни изпреварващи ходове. В края на 2016 г., когато бе наясно, че Съдийската колегия на предишния състав на ВСС не възнамерява да го подкрепи за втори мандат като председател на СРС, съдията мелодраматично подаде оставка, като събра пред сградата на Съвета назначавани от него служители на районния съд. След като Лалов се раздели с позицията на административен ръководител на най-големия съд в страната, той се отдаде на политиканстване и участия в мероприятия, организирани от свързани с подсъдимия беглец от правосъдието Цветан Василев.

Очакванията са Лалов да стартира кариера като адвокат, като успоредно се занимава и с политика.

"Честито! Отървахме се", коментираха оставката на Лалов негови колеги от Районен съд - София, потърсени от "Правен свят". Те допълниха, че се надяват съдия Лалов да си изпише делата, които е натрупал, преди да напусне съдебната система.

Поне два пъти Лалов е уличаван в недопустимо поведение спрямо служители от администрацията на СРС

Половин година преди да подаде оставка като председател на СРС, в края на 2016 г., Методи Лалов извършва действия спрямо служител на съдебната власт, които представляват грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. При това и на моралните и етични норми, които се отнасят и до административните ръководители в съдебната власт. 
 
Освен че скандалното поведение на бившия председател на СРС вече трета година тъне в неизвестност, заради Лалов през месец март т.г. съдът е осъден на първа инстанция от служител на администрацията на съдебния орган за причиняването на неимуществени вреди. Чрез отправянето на упреци и заплахи за дисциплинарно уволнение, Методи Лалов е подложил на психически тормоз, страдания, болки, унижения и накърняване на авторитета на служител на съдебната власт, приема състав на СРС, съобщи на 20 юни "Правен свят" в статията "Съдия Методи Лалов унижавал и заплашвал с уволнение служителка, жената получила инсулт". Жертва на агресията на магистрата става дългогодишната служителка на съда Татяна Тодорова-Попинска. Методи Лалов незабавно атакува разкритията на Попинска и обясни, че не е бил наясно за воденото от бившата служителка дело срещу СРС.
 
Проблемът на съдия Методи Лалов е, че разправата му с Татяна Попинска не е изолиран случай, защото точно година по-късно, макар и вече да не е бил административен ръководител на Районен съд – София, той прави същото с втора служителка от администрацията.
 
На 5 юли 2017 г. инж. Ганка Иванова, която работи като специалист "Съдебно имущество" при СРС, разговаря пред сградата на съда на бул. "Цар Борис III" №54 с двама служители на фирмата – изпълнител на ремонта, когато към тях се приближил Методи Лалов. Той се разкрещял на Иванова и с назидателен тон я упрекнал, че не изпълнява служебните си задължения, защото тревните площи не били добре окосени. "Ще искам да се усмихнеш в неокосената трева и да те снимам", крещял Лалов на съдебната служителка. Пред двамата служители на строителната фирма, както и пред нейни колеги от администрацията, Лалов я заплашил, че "ще я уволни от по-висока инстанция". По-късно инж. Иванова изготвя докладна, в която посочва, че е възприела поведението на Лалов като "брутално и арогантно поведение на бивш административен ръководител към служител на съда",  написа на 12 юли "Правен свят".
 
На 1 август Лалов депозира оставка.

 

Още по темата

Доказателствата срещу ТАД Груп и Биволъ

Предишна новина

Анкара наложи пълен контрол над цялото онлайн съдържание

Следваща новина

Коментари

44 Коментара

 1. 44
  ТОТЮ | нерегистриран
  1
  0

  ТЪПОВАТО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ ЕКЗЕМПЛЯР-НЯМАТЕ МЯРКА,"ПРАВЕН СВЯТ"...

 2. 43
  Сталкер | нерегистриран
  4
  -3

  Митоди-досада без граници. Същи Мьобиус (да ме прости който,светла му памет).

 3. 42
  анонимен | нерегистриран
  5
  -9

  Всичкото правосъдната Мара вързала и цъфнала,само Лалов и е виновен.Ти да видиш.Я погледнете първо себе си,,пер гиши.

 4. 41
  Георги | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #37 от "123 | нерегистриран":
  Това е поредният съдия в СРС , който подава оставка , за да се спаси от уволнение , като оставя състав в много тежко състояние , наред с което получава обезщетение в размер на десетки хиляди лева . Пример от последните месеци са Атанас Додов и Таня Плахойчева , чийто състави са с висящност над 1000 дела . Делата с ненаписаните решения се преразпределят на другите съдии , а съставите се делят между 5-6 съдии всеки . Положението при Лалов не е по - различно . Разбира се , нито гражданите , които чакат решение от години , нито съдиите , които тепърва вземат съставите са виновни , но въпросът ми е , защо тези съдии вземат обезщетение в размер на десетки хиляди лева , а не са уволнени .  Браво, 123, много добра оценка.Сега очаквам Лалов да напише коментар на Facebook страницата си за оценката на хората и най - вече колегите му за него , но очевидно е безмълвен , защото когато фактите говорят , дори и Лалов няма какво да каже ...

 5. 40
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 39
  ************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 38
  а защо трябва да му бъде приета оставката като може да бъде дисциплинарно уволнен... | нерегистриран
  24
  -5
  До коментар #37 от "123 | нерегистриран":
  Това е поредният съдия в СРС , който подава оставка , за да се спаси от уволнение , като оставя състав в много тежко състояние , наред с което получава обезщетение в размер на десетки хиляди лева . Пример от последните месеци са Атанас Додов и Таня Плахойчева , чийто състави са с висящност над 1000 дела . Делата с ненаписаните решения се преразпределят на другите съдии , а съставите се делят между 5-6 съдии всеки . Положението при Лалов не е по - различно . Разбира се , нито гражданите , които чакат решение от години , нито съдиите , които тепърва вземат съставите са виновни , но въпросът ми е , защо тези съдии вземат обезщетение в размер на десетки хиляди лева , а не са уволнени .  Лалов,като чета кометнарите се опитвах да намеря една дума във Ваша подкрепа!Уви!Не намерих такава!На мястото нта Лалов всеки друг би се засрамил,но той ....едва ли!

  Нека коментарите в този сайт бъдат атестацията за Лалов!Без коментар!

 8. 37
  123 | нерегистриран
  32
  -1

  Това е поредният съдия в СРС , който подава оставка , за да се спаси от уволнение , като оставя състав в много тежко състояние , наред с което получава обезщетение в размер на десетки хиляди лева . Пример от последните месеци са Атанас Додов и Таня Плахойчева , чийто състави са с висящност над 1000 дела . Делата с ненаписаните решения се преразпределят на другите съдии , а съставите се делят между 5-6 съдии всеки . Положението при Лалов не е по - различно . Разбира се , нито гражданите , които чакат решение от години , нито съдиите , които тепърва вземат съставите са виновни , но въпросът ми е , защо тези съдии вземат обезщетение в размер на десетки хиляди лева , а не са уволнени .

 9. 36
  | нерегистриран
  34
  -3

  Отдавна очаквах Методи Лалов да си подаде оставката . Хора с подобен профил - властолюбиви , мързеливи , егоистични и груби - нямат място в съдебната система . Освен това той самият вижда , че няма как пак да стане началник , а НЕ МУ СЕ РАБОТИ като редови съдия и въобще имам чувството , че не му се работи....Подобни екземпляри , които "вярват , че са родени за велики дела" често опитват да се реализират в политиката , но това няма да е никак лесно . Първо , кандидатите за лесен живот са твърде много и готови на всичко - справка участниците в лотарията . Второ , на потенциалните му "работодатели" ще има кой да им подшушне , че човекът си има доста "тъмно" минало , че е обиждал и крещял на доста хора и пр. Да ми подшушна и аз : НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ОТ ТОЗИ СЕБЕЛЮБЕЦ И ГАДНЯР ДА ШИЕТЕ "ЗНАМЕ" НА РЕФОРМАТА , АЛТЕРНАТИВАТА НА СТАТУКВОТО И ПР. МАТЕРИАЛЪТ Е КАЛПАВ И ЛУДОСТТА РАНО ИЛИ КЪСНО ЛЪСВА ………...

 10. 35
  избирател | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #34 от "# | нерегистриран":
  Злобейте, дребни душици, съдия Лалов ще стане кмет на София...., а вие ще си останете в кочината.

  на 32-ри ли?

 11. 34
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 33
  ЛАЛОВ,ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА ,ЧЕ ЕДНА ДОБРА ДУМА НЕ Е НАПИСАНА ЗА ТЕБ ВЪВ ФОРУМА... | нерегистриран
  30
  -3

  НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОСВОБОДЯТ СПЕШНО И ЗАРАДИ ОСТАВКА ТОЗИ НУРС!ИМА ЗА КАКВО ПРОСТО ДА БЪДЕ УВОЛБЕН!

  ВСИЧКИ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ!

 13. 32
  ,,, | нерегистриран
  23
  -9
  До коментар #31 от "Запознат | нерегистриран":


  Няма да става нито адвокат, нито политик. Отива в известна строителна фирма в съответствие с безспорните си умения в тази област.

  Ще е загуба за политиката. То така отвътре му идва! За разлика от правото...

 14. 31
  Запознат | нерегистриран
  21
  -3
  До коментар #5 от "Адвокат | нерегистриран":


  Да видим дали ще има клиенти,или самия той ще стане клиент на бюрото-майка,чакайки за служебки!!  Няма да става нито адвокат, нито политик. Отива в известна строителна фирма в съответствие с безспорните си умения в тази област.

 15. 30
  Иво | нерегистриран
  31
  -4

  Хитро обмислен и много гнусен и злобен ход в негов си стил. Сега ще прекъсне отпуските на КАК и на СК при ВСС, за да се произнасят по оставката му на извънредни заседания.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.